Patru cauze ale sângerărilor apărute în timpul sarcinii

Patru cauze ale sângerărilor apărute în timpul sarcinii

Ce probleme ascund sângerările menstruale din timpul sarcinii FOTO: Shutterstock

Deşi nu este o menstruaţie în adevăratul sens al cuvântului, aşa zisa menstruaţie peste sarcină poate apărea, ducând la confuzii referitoare la momentul concepţiei, uneori cu implicaţii serioase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, o dereglare a momentului ovulator, cu apariţia sarcinii mai aproape de o nouă menstruaţie, poate declanşa sângerarea la data presupusă. Este totuşi o situaţie rară, majoritatea sângerărilor având o cauză medicală de obicei serioasă.

Frecvent, sângerările mucoasei uterine apar la începutul unei sarcini şi sunt de obicei reduse cantitativ, sub forma unui spotting roz sau roşu.

Semnalul de alarmă trebuie să fie tras numai dacă femeia ştie că este însărcinată, în caz contrar ea considerând sângerarea drept o nouă menstruaţie.

Mai rar sângele este asemănător cu cel menstrual, dar s-au întâlnit şi cazuri în care a aparut o menstruaţie în toată regula. Sângerarea în aceste cazuri nu este periculoasă, ea neafectând mama sau fătul, spune Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrică ginecologie la Columna medical Center.

Sarcina extrauterină

Una din cauzele “capcană” ale sângerării menstruale din sarcină, şi destul de frecventă în ultima perioadă, este sarcina extrauterină. Menstruaţia în acest caz vine la timp, mai repede sau cu o mică întarziere, ţine normal sau mai puţin, se opreşte, apoi începe din nou după câteva zile şi persistă (“mentruaţia care nu se mai opreşte”).

Dezvoltarea endometrului în acest caz continuă dar el se elimină din lipsa implantării oului (acesta se implantează în afara uterului, cel mai frecvent la nivelul trompelor uterine).

Avortul spontan

Avortul spontan este o altă cauză a sângerărilor aşa zis menstruale din timpul sarcinii. Fără să ştie că este însărcinată, după o perioadă de întârziere, femeia constată ca i-a venit ciclul menstrual. Acesta se însoţeşte de cheaguri, formaţiuni anormale, este abundent şi prelungit.

Eliminarea produsului de concepţie se însoţeşte de o hemoragie mult mai mare decât cea dintr-o menstruaţie obişnuită.

Tulburările de coagulare

Tulburările de coagulare materne pot declanşa sângerări asemănătoare unei menstruaţii, mai ales în prima parte a sarcinii. De asemenea, după o perioadă îndelungată de folosire a contraceptivelor hormonale, după întreruperea acestora, poate apărea o sarcină peste care să se suprapună o sângerare cu caracter menstrual.

Mucoasa puternic vascularizată

În fine, destul de des, pot apărea sângerări “menstruale” în momentul implantării oului în mucoasa uterină. Mucoasa este puternic vascularizată, iar când embrionul “roade” din mucoasă, pot apărea sângerări.

Acest sânge se scurge prin canalul genital şi se exteriorizează sub forma unor picături roz sau roşii sau sub forma unei sângerări pseudomenstruale.

Tratamentul sângerărilor din timpul sarcinii

Tratamentul acestor forme de sângerări “peste sarcină” este unul de expectativă. Singura excepţie o reprezintă diagnosticul de sarcină extrauterină, când trebuie prevenită ruptura trompei, care se însoţeşte de hemoragie mare intraperiotoneală.

În celelalte cazuri se va asigura un aport corespunzător de lichide, susţinere vitaminică şi monitorizarea atentă.

Deşi nepericuloase, sângerările peste sarcină trebuie bine investigate şi tratate corespunzător, pentru a nu pune în pericol viaţa mamei şi a fătului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: