Leacuri verzi care combat insolaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leacuri verzi care combat insolaţia
Leacuri verzi care combat insolaţia

Simţi că pământul îţi fuge de sub picioare, ai frisoane, iar termometrul arată 38 de grade Celsius? Înseamnă că ai insolaţie. Iată soluţiile!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în caz de insolaţie este să te fereşti de bătaia soarelui şi să mergi într-un loc răcoros şi întunecat. Este de preferat să ceri ajutorul unei persoane apropiate, deoarece este posibil să fii mult prea ameţit pentru a acţiona singur.

În situaţia în care trebuie să te descurci totuşi singur, dă-ţi hainele jos şi înfăşoară-te într-un cearşaf umed. De asemenea, stai câteva minute în bătaia aerului condiţionat sau ventilatorului, pentru a regla temperatura corpului. Totodată, întinde-te pe pat cu capul mai jos decât restul corpului, pentru a oxigena cât mai bine creierul.

Menta şi rozmarinul au efect revigorant

image

Starea de slăbiciune, care de obicei se instalează încă de la debutul insolaţiei, poate fi ameliorată dacă se bea un ceai concentrat de mentă sau de rozmarin.

Iar pentru a restabili funcţiile creierului şi inimii se poate folosi uleiul esenţial de mentă, care se pune în apă cu lămâie. De asemenea, se mai poate bea ceai de ghimbir, care are rolul de a stimula circulaţia sanguină.

În cazul în care bolnavul şi-a pierdut cunoştinţa, se recomandă ungerea zonei dintre buza superioară şi nas cu câteva picături de ulei esenţial de mentă.

Valeriana taie greaţa

image

Fitoterapeuţii recomandă persoanelor care au frecvent stări de vomă să-şi pună un vârf de cuţit de pulbere de valeriană pe limbă sau să folosească tinctura. Aceasta se obţine prin macerarea timp de opt zile a 20 g plantă în 100 ml alcool de 70 grade. Se pot consuma câte zece picături pe zi, care se dizolvă într-un pahar de apă.

Valeriana are şi rolul de a elimina starea de greaţă care apare atunci când facem insolaţie. Vitaminele şi mineralele pierdute în urma episoadelor repetate de vomă pot fi suplinite cu ajutorul unui amestec format din următoarele plante: lavandă, roiniţă, busuioc, mărar şi cimbrişor. Din toate acestea se face o infuzie care, în ciuda gustului amărui, se va bea fără îndulcitori.

Levănţica şi sovârful alungă durerea de cap

image

Ceaiul preparat din flori de tei, mentă, sovârf şi din levănţică este un remediu eficient împotriva durerilor de cap, care pot persista chiar şi câteva ore.

Ceaiul se face din 20 de grame de pulbere din fiecare plantă şi un litru de apă şi se bea câte puţin din această infuzie din oră în oră. Mai poţi aplica pe tâmple feliuţe de lămâie sau frunze de varză. De asemenea, poţi folosi şi ceaiul de coada-şoricelului.

Sfat

Pentru a evita stările de leşin, pune comprese cu apă şi oţet pe ceafă, din oră în oră. 

Hidratează-te în permanenţă

image

Specialiştii recomandă persoanelor care suferă de insolaţie ca în prima zi să bea cât mai multe lichide. Se pot bea ceaiuri, supe reci de legume, sucuri proaspete de legume şi de fructe.

De asemenea, se pot consuma alimente care se digeră uşor, cu un conţinut bogat de apă şi de săruri minerale, precum: pepene verde, portocale, banane, cartofi, salate şi varză. Se va evita consumul de băuturi alcoolice, cafeaua şi alte produse care conţin cofeină, deoarece grăbesc deshidratarea.

Pentru a preveni insolaţia, consumă cât mai multe fructe, acoperă-ţi capul de razele soarelui şi evită cafeaua şi alcoolul.

image

Specialistul nostru


Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie

În cazul insolaţiei, persoana trebuie dusă imediat la umbră şi stropită cu apă. Extern, se aplică pe zonele afectate cataplasme cu cartofi daţi prin răzătoare şi frunze de varză zdrobite. În caz de arsuri, se recomandă ungerea corpului cu propolis, ulei de lavandă, salvie şi de măsline.

De asemenea, se mai pot face spălături cu infuzie de muşeţel, mentă, coada-şoricelului, sunătoare sau de muguri de plop. Pentru arsurile de pe pleoape se pun comprese reci cu infuzie de muşeţel sau de gălbenele. Se mai recomandă şi ungerea pielii cu iaurt. Acesta se lasă să acţioneze 20 de minute, iar apoi se clăteşte cu apă rece.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite