Kinetoterapia te poate ajuta să te refaci complet după AVC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exercițiile de kinetoterapie redau mobilitatea brațelor
Exercițiile de kinetoterapie redau mobilitatea brațelor

În caz de accident vascular cerebral, gimnastica medicală reduce gradul de invaliditate și ajută la recuperarea totală, dacă este vorba despre o formă ușoară.


Până în anul 2030, accidentele vasculare cerebrale (AVC) vor deveni principala cauză a mortalităţii în lume, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.
Specialiștii atrag atenția că, din totalul persoanelor care suferă un AVC, o treime rămân cu dizabilități permanente. Conform specialiștilor, kinetoterapia poate preveni instalarea dizabilităților cauzate de AVC.

Citește și...


3 aplicaţii nebănuite ale kinetoterapiei
Viaţa după accident vascular cerebral, mai bună prin artă

„Kinetoterapia permite recuperarea motricităţii membrelor superioare şi inferioare, reeducarea mersului, tonifierea musculară și reducerea gradului de invaliditate", explică Șerban Indrei, kinetoterapeut principal în cadrul Policlinicii Șerban Vodă din București.

Programul terapeutic, în funcție de accident

Specialiștii recomandă ca exercițiile să fie efectuate sub îndrumarea unui kinetoterapeut, iar recuperarea medicală să înceapă cât mai devreme posibil. Astfel, în caz de AVC ischemic (când un vas de sânge care irigă creierul întrerupe alimentarea cu oxigen a celulelor nervoase din zona cerebrală respectivă), se recomandă începerea exercițiilor la 24-36 de ore de la producerea accidentului.
„În schimb, în cazul AVC hemoragic (când un vas de sânge se sparge, provocând hemoragie cerebrală), programul de recuperare poate fi amânat până la stabilizarea hemoragiei, adică în medie până la 10 zile de la producerea AVC", spune kinetoterapeutul Șerban Indrei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite