Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Foto Radu Petroşel

Italia extinde intervalul de timp dintre cele două doze de vaccin în cazul serurilor Moderna şi Pfizer, de la 21 de zile, la 42. Astfel, încearcă accelerarea campaniei de vaccinare într-o perioadă grea pentru sistemul sanitar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roberto Speranza a spus într-un interviu pentru cotidianul italian La Republica, citat de Agerpres, că Agenţia Italiană a Medicamentelor „oferă posibilitatea unei a doua doze la 42 de zile, ceea ce permite recuperarea a două sau trei săptămâni, lucru care poate fi util în această fază. „Este un pas înainte pentru a putea injecta cu o primă doză un număr mai mare de persoane”.

Totuşi, el nu a precizat de când anume va începe să se aplice această măsură.

Legat de prioritatea la vaccinare, acesta a precizat că momentan programate sunt persoanele de peste 80 de ani, apoi cei între 70 şi 80 de ani, iar peste câteva săptămâni, cei care au peste 60 de ani şi vor să se vaccineze cu serul AstraZeneca, o vor putea face fără restricţii.

Speranza a dat asigurări că toate persoanele de peste 80 de ani vor fi vaccinate în aprilie şi că, până la sfârşitul lui iunie, acelaşi lucru va fi valabil şi pentru persoanele de peste 60 de ani, al căror număr se ridică la 18 milioane. Pentru aceasta, ministrul italian a indicat că în acest trimestru sunt aşteptate să sosească 50 de milioane de vaccinuri, plus alte 7,3 milioane de vaccinuri cu serul Johnson & Johnson, ceea ce va oferi un impuls campaniei de vaccinare, afectată de importante întârzieri.

Legat de restricţii, acesta a spus că din mai „ar putea apărea condiţiile pentru aplicarea unor măsuri mai puţin restrictive, similare celor aplicate în zonele galbene”, adică zonele cu risc scăzut de propagare a coronavirusului, însă „trebuie să fim cu grijă şi foarte prudenţi şi să facem lucrurile gradual”.

Ministrul a amintit că de luni aproape întreaga Italie este sub cod epidemiologic portocaliu, care permite anumite relaxări, şi doar regiunile Campania, Puglia, Valle d'Aosta şi Sardinia se află în continuare în zona roşie. Acest lucru va permite o relaxare a restricţiilor pentru peste 48 de milioane de persoane, iar în timpul acestei săptămâni guvernul ar putea decide redeschiderea anumitor activităţi către finalul lunii dacă situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte, potrivit mass media locale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările