Infarctul acut, tratat în primele 12 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10 centre din ţară au personal medical specializat în cardiologie intervenţională. În România, mortalitatea cauzată de infarctul miocardic acut este aproape dublă, 13%, faţă de alte state europene, unde se înregistrează o mortalitate de 7% din această cauză.

Tratarea infarctului acut în faze incipiente este posibilă şi în România, după demararea, în luna august, a Programului Naţional de Angioplastie în Infarct. Mai exact, persoanele care suferă un infarct pot beneficia în primele ore de la accident de reperfuzie prin angioplastie.

Citiţi şi:

Cum pot evita operaţia pentru tiroidă?

Pneumonia poate da abces cerebral

Această metodă constă în introducerea prin artera piciorului a unui cateter în care există un fir prevăzut la capăt cu un balonaş. Odată ajuns în artera coronară, balonaşul este umflat pentru a lărgi vasul şi astfel rămâne fixat pe pereţii acestuia, menţinându-l deschis.

Până în prezent, metoda era pusă doar la dispoziţia persoanelor cu infarct miocardic cronic, deoarece în România nu exista suficient personal specializat care să acţioneze imediat ce bolnavul ajungea la spital.

În prezent, există patru centre în care se aplică angioplastia de urgenţă în Bucureşti (Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu", Spitalul Militar, Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar de Urgenţă), câte două la Târgu Mureş şi la Timişoara şi câte unul la Iaşi şi la Cluj-Napoca.

Recunoaşteţi primele simptome!

Potrivit medicilor, şansele de recuperare în urma unui infarct sunt mari doar dacă se acţionează în 12 ore de la primele simptome de boală. În acest sens, persoanele care se află la risc (nivel ridicat al colesterolului, sedentarism, fumat sau rude cu afecţiuni cardiovasculare) trebuie să recunoască semnele de debut ale unui infarct.

„În general, apare o durere puternică în mijlocul pieptului, însoţită de transpiraţie abundentă şi de lipsa de oxigen", explică conf. dr. Doina Dimulescu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Elias" din Bucureşti.

Electrocardiograma se face în ambulanţă

Peste 800 de ambulanţe au fost incluse în Program, fiind dotate cu aparatură necesară realizării pe loc a unei electrocardiograme. „Pacientului i se face electrocardiogramă care, ulterior, este trimisă prin intermediul internetului la spital pentru interpretare.

Dacă se confirmă diagnosticul de infarct, atunci pacientul este îndrumat către cel mai apropiat spital (participant la program) pentru tratament. Numai în Bucureşti există peste 40 de astfel de ambulanţe", explică medicul Raed Arafat, coordonatorul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Programul vizează scăderea mortalităţii

Prin introducerea acestui program se doreşte scăderea ratei mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare la jumătate. „În ţările în care acest program funcţionează de câţiva ani, rata mortalităţii în boala cardiacă ischemică, inclusiv din cauza infarctului, a scăzut cu 50%", mai spune medicul Doina Dimulescu.

Până în prezent, persoanele care ajungeau la spital cu infarct erau tratate cu fibrinolitice (dizolvă cheagul de sânge care blochează artera), însă reveneau la spital cu boala agravată.

În caz de infarct, apare o durere puternică în mijlocul pieptului, însoţită de transpiraţie abundentă şi de lipsa de oxigen.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite