Incendiu AFI Cotroceni. Cum afectează fumul unui incendiu plămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumul şi gazele toxice degajate în urma unui incendiu sunt foarte periculoase pentru organism, mai ales dacă durata şi intensitatea expunerii sunt mari.

Un incendiu a izbucnit marţi dimineaţă la AFI Cotroceni. Sursa ar fi, potrivit oficialilor, bucătăria unui restaurant care a luat foc. Zeci de oameni au fost evacuaţi. Deasupra clădirii s-a ridicat un fum dens.

În lume, au loc, în fiecare an, aproximativ 75.000 de incendii care produc victime omeneşti, potrivit statisticilor. Zeci de mii de oameni mor, iar sute de mii sunt răniţi, pierderile materiale fiind mult mai mari decât în cazul altor calamităţi naturale.

Culoarea fumului variază în funcţie de materialul ars, de la albastru deschis în cazul unei arderi obişnuite şi până la negru închis, în cazul arderilor unor hidrocarburi. Cel mai periculos este cel de culoare neagră pentru că reduce semnificativ vizibilitatea atât pentru persoanele care trebuie evacuate, cât şi pentru salvatori.

Statisticile arată că cele mai multe decese cauzate de incendiu se produc din cauza inhalării fumului. Fumul inhalat provoacă iritaţii şi leziuni ale sistemului respirator, în timp ce fumul din aer afectează ochii, determinând lăcrimare sau chiar leziuni grave ale ochilor.

Gaze fiebinţi şi toxice. Cum afectează fumul unui incendiu plămânii

Incendiile degajă gaze fierbinţi al căror principal efect este toxicitatea când sunt inhalate, chiar şi în cantităţi mici. Gazele fierbinţi apar în amestecuri de gaze a căror toxicitate depinde de concentraţie, durată de expunere, starea fizică a individului.

Monoxidul de carbon este un gaz invizibil, dar otrăvitor care provoacă intoxicaţii grave. Aceasta pentru că înlocuieşte rapid oxigenul transportat prin sânge către ţesuturi şi organe, iar în lipsa oxigenului acestea nu mai pot funcţiona normal. Acumularea unei cantităţi mari de monoxid de carbon în organism poate fi letală pentru o persoană.

Simptomele expunerii la monoxid de carbon pot fi asemănătoare gripei: febră, dureri de cap şi de stomac, greaţă, vărsături. Alte simptome sunt confuzia, somnolenţa, pulsul rapid, pierderea conştienţei, convulsiile. Copiii şi persoanele cu alte afecţiuni sunt categorii mai vulnerabile.

Adesea, în timpul incendiilor, sunt eliberate cantităţi foarte mari de energie termică. Arsurile pot fi provocate fie prin contact direct cu focul, fie prin radiaţie de la foc. În cazul în care temperatura pe suprafaţa pielii umane creşte peste 400 de grade Celsius ţesutul este imediat distrus. Sângele cu deficit de apă devine dens, circulaţia încetineşte şi creşte ritmul cardiac.

Unele modificări fizice pot să apară la o zi sau două după expunere. Specialiştii recomandă prezentarea la spital pentru controale medicale de evaluare a căilor respiratorii şi a plămânilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite