Genunchiul, articulaţia cea mai sensibilă la lovituri. Soluţii moderne care-i redau integritatea, de la medicul ortoped Ion Bogdan Codorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Genunchiul este articulaţia cea mai complexă din tot organismul, iar o răsucire bruscă a genunchiului se poate solda cu o ruptură de menisc. Până nu demult, afectarea meniscului se trata numai prin îndepărtarea unei porţiuni a acestuia. Astăzi, însă, este posibil implantul cu menisc artificial, realizat de asistentul universitar Ion Bogdan Codorean.


„Adevărul“: În ce constă procedura de implant de menisc artificial?

Asis. univ. Ion Bogdan Codorean: Meniscul artificial este produs de două companii, iar eu lucrez cu Actifit. Este un dispozitiv realizat din poliuretan, o substanţă care, odată introdusă în genunchi, permite vaselor de sânge să se dezvolte în el şi are capacitatea de a se transforma în decurs de câteva luni într-un menisc original. Aşadar, în el se formează o reţea de vase sangvine şi migrează celule din genunchi şi din meniscul pe care noi îl fixăm, devenind un menisc original. Nu există reacţie de respingere a mensicului artificial, însă, ca şi la sutura de menisc, există 80% şanse ca el să se vindece şi 20% risc ca el să nu se integreze.

Cui îi vine în ajutor acest implant?

image

Vorbim despre pacienţii cărora le-a fost scoasă o parte din menisc, deci nu meniscul în întregime, şi care au început să aibă dureri cauzate de leziunile de cartilaj ce rezultă în urma scoaterii unei părţi a meniscului.

Care sunt avantajele faţă de procedurile standard, clasice?

Nu există proceduri standard. Până nu de mult, atunci când se scoatea o porţiune de menisc, aceasta nu se înlocuia. Există varianta transplantului de menisc, însă aceasta se practică în cazul în care este scos tot meniscul. În cazul în care este îndepartată doar o porţiune de menisc, ideal este să se implanteze un menisc artificial. Meniscul este foarte important în protejarea cartilajului şi în stabilitatea genunchiului – acestea sunt două dintre rolurile lui esenţiale. Atunci când se îndepărtează o porţiune de menisc, creşte foarte mult presiunea pe cartilajul de pe tibie şi de pe femur şi de aici începe artroza.  Aşadar, înlocuirea meniscului scos cu unul artificial previne artroza.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale lezării meniscului?

Meniscul se poate rupe în două situaţii: 1. Traumatism la nivelul genunchiului, de obicei prin torsiune, prin hiperextensie, când se pot asocia leziuni ale ligamentelor colaterale, ale ligamentelor încrucişate şi leziuni de cartilaj. 2. Degenerescenţa – cu vârsta, meniscul îşi pierde din elasticitate şi se deshidratează  şi atunci se rupe fără un traumatism.

Care sunt cele mai periculoase afectări ale membrelor inferioare din punctul de vedere al chirurgului, dar şi al pacientului (posibilitate de recuperare redusă etc.)?

Genunchiul este articulaţia cea mai afectată în timpul traumatismelor, iar leziunea de menisc este cea mai frecventă leziune la nivelul genunchiului. Grave pot fi fracturile deschise, fracturile cu lezarea axului vascular, care pun viaţa în pericol. Altfel, sunt afecţiuni pe care le putem trata cu foarte mare succes, astfel încât pacienţii pot reveni la o viaţă normală sau chiar la o viaţă sportivă.

Care sunt cele mai complicate intervenţii ortopedice?

În general, rezecţiile tumorale, protezele, cu scoaterea unei articulaţii şi a unei porţiuni din femur, urmând să fie înlocuite cu proteze modulare. Multe intervenţii sunt mari şi complicate, iar intervenţiile artroscopice pot fi complicate pentru că sunt intraarticulare. O artroscopie de şold, de exemplu, e foarte greu de făcut, pentru că se ajunge greu acolo. Situaţii grave sunt fracturile deschise de bazin, fractura deschisă de femur, care pun viaţa în pericol şi, bineînţeles, patologia tumorală.

Cum se realizează intervenţia şi cât durează?

Este o intervenţie care se face artroscopic, durează aproximativ o oră şi pacientul pleacă acasă a doua zi. Este la fel ca orice artroscopie de genunchi, are aceleaşi riscuri ca atunci când faci o sutură de menisc. În locul porţiunii de menisc pe care am scos-o, intrăm, măsuram defectul şi tăiem din meniscul artificial o porţiune care să se potrivească cu defectul, o introducem în genunchi şi acolo o suturăm ca pe un menisc normal. Ideal este ca implantul să fie pus imediat după ce este scoasă bucata de menisc, pentru a nu lăsa cartilajul să se distrugă. De multe ori ajung la noi pacienţi care au fost operaţi de ruptură de menisc şi încep să aibă dureri de cartilaj. Programul de recuperare ce are loc după intervenţie este specific acestui tip de intervenţie şi poate dura una-două luni pentru activităţile zilnice sau şase-şapte luni pentru sportivi.

Cine este medicul Ion Bogdan Codorean?

Medicul ortoped Ion Bogdan Codorean este specializat în traumatologia sportivă şi singurul acreditat să realizeze implantul de menisc artificial Actifit în România. Profesează la spitalul privat Euroclinic, în Bucureşti. Are la activ , printre altele, 190 de reconstrucţii de ligament încrucişat anterior, 15 reconstrucţii de ligament încrucişat posterior, 50 de artroscopii de umăr, 100 de reconstrucţii de ligament patelo femoral intern, pentru instabilităţi ale rotulei, 130 de suturi artroscopice de menisc, 200 de meniscectomii artroscopice, 40 de implanturi condrale pentru condropatii la n ivelul genunchiului şi gleznei, 25 de artroscopii de gleznă, 40 de artroscopii de şold.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite