Ecografia de părţi moi: când ar trebui făcută şi ce afecţiuni poate depista

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice modificare a cullorii pielii, a formei şi dimensiunilor aluniţelor ar trebui să ne trimită la medic
Orice modificare a cullorii pielii, a formei şi dimensiunilor aluniţelor ar trebui să ne trimită la medic

O investigaţie imagistică mai puţin cunoscută, dar extrem de importantă, ecografia de ţesuturi moi poate depista o serie de afecţiuni ale pielii şi nu numai, dintre care cele mai grave sunt tumorile maligne. Ganglionii măriţi, orice deformare a pielii sau durerile suspecte din diverse regiuni ale corpului sunt doar câteva dintre „simptomele” care ar trebui să vă trimită la medic.

Ecografia de părţi moi este o investigaţie imagistică noninvazivă care presupune examinarea cu ultrasunete a ţesuturilor moi superficiale - piele sau ţesut subcutanat - , dar şi a organelor superficiale - muşchi şi ganglioni limfatici. Practic, orice regiune a corpului poate fi explorată cu ajutorul ecografiei de părţi moi.

„Investigaţia aceasta completează examenul clinic realizat de medic, deşi sunt şi situaţii în care pacienţii apelează la această investigaţie după ce constată anumite deformări pe piele sau dureri în regiunea respectivă. Diagnosticul cert se pune, aşadar, în urma exemenului clinic, ecografiei de părţi moi şi altor analize specifice, de la caz la caz. Conlucrarea între specialişti, completată de investigaţii, conduce la stabilirea unui diagnostic cu certitudine. Nu este necesar să facem o ecografie de părţi moi în scop de screening, aceasta se face numai la recomandare medicală”, explică dr. Cerasela Paraschiv, medic specialist Medicină internă, cu competenţă în ecografie generală, în cadrul clinicii Bio-Medica din Bucureşti.

Atenţie la orice deformare a pielii!

Care sunt semnele care ar trebui să ne atragă atenţia asupra unor posibile afecţiuni ale părţilor moi? Apariţia unor deformări cutanate sau în diferite zone ale corpului  - latero-cervicale, axilă, zona inghinală - sau orice modificare de culoare a pielii, precum aluniţe care îşi modifică forma şi dimensiunile, ar trebui să ne trimită la medic, atrage atenţia dr. Cerasela Paraschiv. În astfel de cazuri, este foarte posibil ca medicul să recomande o ecografie de părţi moi pentru a investiga mai în detaliu problemele şi a pune un diagnostic.

Cu ajutorul acestei proceduri, pot fi evaluate o serie de tumori benigne  - lipoame, hemangioame, hematoame - sau maligne, inclusiv metastaze. „O ecografie de părţi moi poate măsura grosimea şi adâncimea invaziei, poate stabili limitele tumorilor, poate urmări leziunile după excizia chirurgicală, prin crioterapie sau laser, mai ales în cazul melanomului  - cea mai agresivă formă de cancer de piele -, carcinomului bazo-celular, fibroamelor sau chistelor sebacee”, adaugă Dr. Cerasela Paraschiv.

Legătura dintre ecografie de părţi moi şi rejuvenare

Lista indicaţiilor unei ecografii de părţi moi poate continua cu: aprecierea adenopatiilor  - ganglioni măriţi - din diferite zone ale corpului, depistarea unor boli inflamatorii ale pielii  -celulită, abcese tegumentare -, monitorizarea evoluţiei şi eficacităţii terapeutice în boli precum scleroza cutanată  -morfee, sclerodermie sistemică, boli scleroderma-like -, edeme  -lipodermatoscleroză - şi dermatoze inflamatorii cronice  - psoriazis - monitorizarea efectelor medicamentelor dermatologice  -corticosteroizi sau estradiol -, depistarea hematoamelor,  evaluarea dermatitelor alergice, eritemului nodos, edemului limfatic al membrelor, urmărirea leziunilor produse de arsuri. O ecografie de părţi moi este utilă şi în dermatocosmetică, pentru a evalua grosimea epidermului în vederea tratamentelor de rejuvenare.

Cât de precisă este investigaţia?

Cum ne pregărim pentru o astfel de ecografie? „Nu este necesară o pregătire specifică prealabilă ecografiei de părţi moi. Regiunea examinată trebuie să fie imobilizată şi, de asemenea, marcată, pentru a coincide cu o examinare ulterioară. Regiunea trebuie să fie epilată, dacă prezintă pilozitate accentuată, pentru a nu crea artefacte”, adaugă dr. Cerasela Paraschiv, medic specialist Medicină Internă.

Evaluarea leziunilor cutanate se face cu sonde liniare cu frecvenţă înaltă  - lungimea de bandă de 6-18 MHz -, iar pentru evaluarea vascularizaţiei tumorilor se folosesc şi Doppler Color şi Power Doppler. „Sistemele ecografice Hitachi Healthcare, pe care le folosim şi noi în clinicile noastre, oferă o calitate impecabilă a imaginii, facilitând un diagnostic de mare precizie”, conchide medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite