Sally Roberts, femeia care a încercat să îşi scape de radioterapie fiul bolnav, a pierdut procesul

Sally Roberts, femeia care a încercat să îşi scape de radioterapie fiul bolnav, a pierdut procesul

Sally Roberts, încercând să îşi facă dreptate FOTO Reuters

O femeie din Marea Britanie, mamă a unui băiat bolnav de cancer, a încercat să îl scape pe fiul său de tratamentul convenţional, ajungând să se ascundă împreună cu el. Sally Roberts, de 37 de ani, nu a putut să se împace cu ideea că fiul său bolnav, în vârstă de 7 ani, va fi supus şedinţelor de radioterapie.

Roberts intenţiona să încerce tratamente alternative, precum imunoterapia şi terapie fotodinamică, pentru fiul său, Neon. Doctorii care îi tratau pe băiat au avertiza-o pe tânăra mamă că fiul ei are nevoie de tratament rapid, dar s-a temut de posibilele efecte secundare, des întâlnite în medicina convenţională, informează Reuters.

Doctorii i-au mai spus femeii că, fără să fie supus radioterapiei, Neon ar putea să moară în doar trei luni.
Judecătorul David Bodey a afirmat, în timpul unui proces desfăşurat de Tribunalul de la Londra, că şedinţele de radioterapie pot să înceapă şi împotriva dorinţei mamei pacientului, având în vedere că acestea i-ar putea salva viaţa.

„Ştiu că mama băiatului bolnav trece printr-un moment foarte greu, un adevărat coşmar pentru orice părinte. Totuşi, sunt îngrijorat de raţionamentele sale greşite, mai ales pentru că starea lui Neon este foarte gravă.”

Cazul băiatului a ajuns în atenţia publică la începutul lunii, când Sally Roberts a alertat poliţia naţională încercân, timp de patru zile, să se ascundă împreună cu fiul ei, pentru ca acesta să nu fie supus tratamentului.

Lupta acerbă pe care Roberts a purtat-o, în timpul procesului, atrage atenţia asupra dilemei pe care părinţii o confruntă, atunci când sunt puşi în situaţia îmbolnăvirii unui copil, aspect la care se adaugă şi ameninţarea timpului scurt în care bolnavul trebuie supus tratamentelor, unele dintre acestea, riscante.

Sally Roberts a declarat că s-a informat de pe internet despre boala de care suferă Neon, o formă de tumoră cerebrală care avansează rapid, căutând sfaturi de la specialişti din întreaga lume, deoarece nu a avut încredere în experţii britanici. Principalul său motiv de teamă a fost acela că radioterapia ar putea să afecteze dezvoltarea intelectuală şi fizică a fiului ei, să îi afecteze glanda tiroidă şi, pe termen lung, să îl lase infertil.

Radioterapia este cunoscută ca metodă de prevenire a cancerului, care nu permite bolii să recidiveze, după operaţie dar poate să distrugă ţesutul nervos şi celule sănătoase ale creierului.
Efectele pe termen lung sunt cunoscute în cazul copiilor, deoarece sistemul nervos se află în plină dezvoltare.

La începutul săptămânii, judecătorul a ordonat ca Neon să fie supus, de urgenţă, unei operaţii de extirpare a tumorii. Chirurgii susţin că procedura a fost efectuată cu succes, miercuri, dat că radioterapia este obligatorie, pentru a se asigura că tumora a fost îndepărtată în totalitate.

Metodele de terapie alternativă, susţinute de mama pacientului, au fost considerate de către judecători drept „experimentale şi nedovedite”,  curtea contestând şi acreditările aşa-numiţilor experţi care ar fi sfătuit-o pe Sally Roberts. Este posibil ca aceştia nici să nu fi cunoscut foarte multe lucruri despre boala lui Neon.

Sally Roberts a pierdut procesul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările