Dragostea şi sexul, două lucruri diferite, confirmă studiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentimentul de iubire se formează în acelaşi mod ca dependenţele, spun cercetătorii
Sentimentul de iubire se formează în acelaşi mod ca dependenţele, spun cercetătorii

Atracţia sexuală şi iubirea sunt două lucruri diferite. Cel puţin aşa le percepe creierul, după cum s-a observat în cadrul unui experiment.

Ne iubim cu adevărat partenerul/partanerul sau este vorba doar despre atracţie fizică? Acestei întrebări au încercat să răspundă oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Concordia" (Canada), Universitatea din Geneva, Universitatea Virginia de Vest (SUA) şi Universitatea „Syracuse" (SUA). Datorită medicinei moderne, ei au reuşit să facă o hartă a zonelor din creier în care se formează aceste sentimente.

Cercetătorii au efectuat investigaţii imagistice unor persoane care au fost rugate fie să se gândească la persoana cea mai importantă din viaţa lor, fie să privească fotografii erotice. În ambele cazuri, s-a activat aceeaşi regiune cerebrală - care poartă numele de striatum.

Totuşi, activitatea cerebrală a fost înregistrată în zone diferite ale acestei regiuni. Dorinţa sexuală activează aceeaşi zonă din creier care este stimulată de lucruri ce ne aduc plăcere, cum ar fi mâncarea şi sexul. Sentimentul de iubire, în schimb, se formează într-o regiune a striatumului asociată cu procesele de condiţionare prin care lucrurile asociate cu recompensa sau cu plăcerea primesc o valoare.

Dragostea, o dependenţă

Profesorul de psihologie Jim Pfaus, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea „Concordia" a explicat: „Dragostea este, de fapt, un obicei care se naşte din dorinţa sexuală, atunci când dorinţa este satisfăcută". Pornind de la această teorie, nu este surprinzător că zona din creier în care se formează sentimentul de iubire este asociată şi cu dependenţa de droguri. Aşa cum cineva devine dependent de droguri pe măsură ce le consumă, la fel şi dorinţa sexuală se transformă în dragoste când este satisfăcută în mod constant.

Citeşte şi:
Asigurare de călătorie sau card european?

Ce teste să faci înainte să te apuci de sport

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite