Despre pericolele din lama de ras şi tratamentele de sezon pentru o piele tânără, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epilarea cu lama poate duce la infectarea foliculilor piloşi FOTO 123RF
Epilarea cu lama poate duce la infectarea foliculilor piloşi FOTO 123RF

Foliculita este o problemă frecventă în acest sezon, fiind cauzată mai ales de epilarea cu lama de ras şi de purtarea unor haine strâmte care agresează suplimentar pielea epilată. Ce categorii de persoane sunt mai predispuse şi care sunt cele mai eficiente soluţii pentru a scăpa de această problemă ne explică dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, la Adevărul Live.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Infectarea foliculilor piloşi poate părea o problemă banală, chiar o non-problemă, dar medicii dermatologi se confruntă frecvent cu situaţii în care foliculita devine profundă şi poate necesita chiar intervenţii chirurgicale. Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog (http://www.drvivianaiordache.ro/) la Clinica Medicum, din Bucureşti, vine la Adevărul Live şi ne explică de ce apare foliculita, care sunt cele mai predispuse persoane şi care sunt soluţiile pentru a scăpa definitiv de această problemă.

De asemenea, medicul dermatolog ne lămureşte ce putem trata în sezonul rece cu ajutorul laserului: de la ridurile fine, la celulită, îndepărtarea vaselor sparte, vergeturi şi chiar probleme cauzate de psoriazis.

Principalele idei discutate

Foliculita nu este o boală infecţioasă. Foliculita este, de fapt, un defect al creşterii firului de păr care, în loc să iasă drept din piele, se întoarce în glanda sebacee şi produce o inflamaţie a zonei respective. Aspectul este acela de coş inflamat şi cu semne după ruperea foliculului care a apucat să fie afectat.

De obicei, foliculita se întâlneşte la persoanele cu o activitate hormonală mai intensă, cum este la pubertate. După vârsta de 50 de ani incidenţa zonelor inflamate scade.

Pe zonele unde glanda este foarte mare – de exemplu zona inghinală – ne putem trezi cu probleme inflamatorii reale, care au nevoie inclusiv de incizie chirurgicală. Uneori, tratamentele cu laser nu mai sunt suficiente, iar chistul sebaceu trebuie drenat.

În ţările civilizate, tratamentul cu laser al foliculitei este decontat de asigurările de sănătate. Chiar dacă nu este de natură infecţioasă, ci genetică şi hormonală, foliculita se tratează prin epilare definitivă. Tratamentele cu antibiotice nu sunt eficiente, ci doar scad intensitatea inflamaţiei.

Persoanele care nu pot accesa epilările laser indiferent de motiv este bine să caute alte metode de epilare de genul epilatorului mecanic sau cu o lamă foarte blândă cu cap batant (care se poate roti) care să nu rănească zona inflamată.

Cauzele interne duc la o foliculită profundă. În cazul în care avem foliculită cronică este foarte important să mergem la medicul dermatolog.

Anumite afecţiuni cutanate de tipul aluniţelor, cheratozelor actinice sau vitiligo complică situaţia.

Epilarea pe fire încarnate se face cu energie mare.

O epilare corectă presupune un interval – pentru gambe de exemplu, de minimum 6 săptămâni. La mustaţă acceptăm 3-4 săptămâni. În zona perimamelonară avem nevoie de 2 luni interval liber.

Avem nevoie de un interval de 9 luni în care să ne asigurăm că nu am bronzat pielea.

Printre efectele secundare ale unor tratamente prost conduse se numără tulburările de pigmentare şi cicatricile, în cazul în care nu a fost corectă calibrarea aparatului sau nu a fost bine aleasă pesoana pe care să se facă genul acela de tratament.

Foliculita profundă este dată de chisturi sebacee foarte dureroase. În axilă, din cauza ganglionilor limfatici poate deveni chiar periculoasă. Şi atunci trebuie să facă evacuarea gandei care a produs inflamaţia.

Epilarea definitivă nu e periculoasă în axilă. Nivelul la care ajungi cu epilarea definitivă este extrem de bine controlat. Primele aparate de epilare definitivă funcţionează deja de 20 de ani şi tehnologic au devenit din ce în ce mai precise. Zona pe care se află ganglionii nu poate fi ajunsă.

Zonele în care epilarea definitivă funcţionează cel mai bine sunt cele în care părul este determinat genetic: gambele, braţele, coapsele. În schimb, zonele mixte, inghinalul şi axila vor răspunde un pic mai slab. Zonele mai hormonale, mai delicate, linia albă – abdomen, spate , faţă, gât şi decolteu – răspund mult mai prost şi e nevoie de mai multă răbdare şi de un consult mai atent.

IPL-ul este o lumină înalt pulsată. Ea înseamnă o lampă în faţa căreia se pun nişte filtre. Acele filtre lasă să treacă energia de la o anumită valoare încolo. Energia luminoasă va avea o lungime de undă nu mai scurtă de. E mault mai agresivă şi mai puţin specifică. Din acest motiv este folosit cu succes în leziuni mai superficiale. Pentru o profunzime mai mare e nevoie de laser. Laser înseamnă lumină amplificată.

Cum ne întinereşte laserul

Din punct de vedere dermatologic, în afara unor lucruri periculoase cum sunt aluniţele, anumite cancere de piele care au nevoie de excizie chirugicală, în rest, aproape totul poate fi tratat cu laserul – părul pentru îndepărtare şi stimulare; petele de depigmentare, cât şi cele de pigmentare; vasele şi anumite leziuni precanceroase precum cheratozele actinice.

Cu ajutorul laserelor de ars se pot îndepărta tumoretele, sunt ca un bisturiu cu lumină.

Cuperoza sau rozaceea se tratează cu două feluri de lasere vasculare. Se sigilează zona inundată – tratament medical obligatoriu în cuperoză pentru a nu se ajunge la distrucţia structurilor afectate. Tratamentul se face iarna pentru că ne putem feri faţa mai uşor de soare. Se fac 6 şedinţe, iar tratamentul este nedureros, neinvaziv şi nu avem nevoie de îngrijire specială. După câţiva ani este nevoie de şedinte de suplimentare.

Vinişoarele sparte se tratează cu un laser de închidere care va vaporiza doar ţinta. Un astfel de laser se foloseşte pentru vase care nu au calibru foarte mare. Nu se poate ajunge la vase peste 5 milimetri. Vinişoarele sparte apar genetic. Anumite medicamente precum contraceptivele orale sunt vasodilatatoare.

Pentru vinişoarele de pe picioare se mai fac tratamente de scleroterapie. Ele sunt în ghidurile de tratament. Pe termen lung nu merg bine pentru că este vorba de o boală cronică şi extinderea insuficienţei venoase va dice la noi spărturi.

Nu putem scăpa de riduri cu ajutorul laserului. Acesta este un mit. Laserul şi echipamentele de radiofrecvenţă pot stimula producţia de colagen. Deci se poate trata elastoza, pielea lăsată. Şi atunci se pot preveni ridurile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite