De atfel, tratamentul stomatologic pentru copii este la fel de important precum cel al adulţilor, cei care consideră contrariul, gândind că dinţii copiilor oricum se schimbă la un moment dat, fac o greşeală semnificativă.
 

Când sunt foarte mici, copiii deprind obiceiul de a suge degetul sau suzeta

 
De ce şi-ar duce părinţii copilul la medicul stomatolog pentru că îşi suge degetul? Cu reflexul suptului copiii se nasc. Dincolo de faptul că ducând degetul şi alte obiecte la gură copiii încep să perceapă mediul înconjurător, aceştia obţin şi un confort psihologic. Prin urmare, se poate vorbi despre avantaje pentru cei mici.
 
Cu toate acestea, în condiţiile în care acest obicei persistă, serviciile de stomatologie pentru copii sunt o necesitate, pentru a împiedica dezvoltarea anormală a maxilarului. Prin supt, dinţii sunt împinşi în faţă sau în sus şi, prin urmare, dacă acest lucru se întâmplă şi alte soluţii pe care părinţii le pot aplica acasă (cotiere care determină ca micuţul să nu îşi mai poată îndoi cotul pentru a duce degetul în gură, aplicarea unor substanţe cu gust amar pe deget etc) nu dau randament, pe la 5-6 ani se recomandă aparatul dentar.
 
Pentru eficienţă maximă este bine ca aparatul ortodontic să fie purtat înainte de a se schimba dinţii de lapte în totalitate.
 

Un alt serviciu stomatologic pentru copii este caria dentară 

 
Cariile dentare pot să apară la copii încă de la vârste fragede – cele de biberon. Cauzele sunt de cele mai multe ori determinate de alimentaţie şi neplăcerile copilului afectat pot fi semnificative. Alimentele, inclusiv laptele, asigură un mediu favorabil pentru înmulţirea bacteriilor şi, ulterior, apar acizii. Consecinţă se materializează în excluderea calciului din smalţul dinţilor de lapte, acesta fiind foarte subţire.
 
Printre consecinţele pe care le pot avea cariile dentare sunt: dureri semnificative, hrănire cu dificultate, pierderea înainte de termen a dinţilor. Partea bună este că astfel de afecţiuni dentare pot fi prevenite dacă micuţului nu i se permite să adoarmă cu biberonul în gură, se evită lichidele îndulcite şi igiena orală este aplicată zilnic.
 

Pierderea precoce a dinţilor este o consecinţă frecventă a cariilor sau a unor accidente

 
Cazurile în care dinţii de lapte sunt extraşi sau cad mai devreme decât ar trebui au că rezultat migrarea celorlalţi dinţi din vecinătate. Prin urmare, aceştia iau locul dinţilor permanenţi care vor creşte strâmb sau se vor bloca în os. Niciuna dintre aceste consecinţe nu este de dorit, motiv pentru care, cariile dentare sunt obligatoriu de tratat la dentist, chiar dacă în speţă este cazul unui copil. 
 
Copiii peltici au un farmec deosebit, însă sunt şi predispuşi unor afecţiuni stomatologice
Nu este o noutate pentru nimeni că limba este un muşchi foarte puternic. Sunt cazuri în care, în timpul vorbirii, copiii introduc limba între dinţi. Aceasta împinge dinţii în sus şi în faţă, ajungându-se la un aspect inestetic al dinţilor şi la o masticaţie defectuoasă.
 
În astfel de situaţii un specialist logoped va învăţa copilul să rostească corect sunete, iar medicul ortodont va recomanda un aparat dentar util atât pentru prevenirea, cât şi pentru corectarea, problemelor dentare care pot să apară pe acest fond.