Cum puteţi obţine o proteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai „cerute“ proteze în România şi în lumea întreagă sunt cele de şold, iar pe locul al doilea se află protezele de genunchi. Românii au dreptul la proteze gratuite prin Programul Naţional de Endoprotezare, derulat de Ministerul Sănătăţii. Solicitările sunt însă atât de multe, încât se formează liste de aşteptare.

Toţi cetăţenii români care contribuie la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate beneficiază gratuit de proteze, printr-un program special al Ministerului Sănătăţii.

Anual, în jur de 11.000 de persoane primesc proteze de şold, de genunchi sau implanturi segmentare de coloană prin intermediul acestui program.

Sumele pe care Ministerul Sănătăţii le alocă Programului Naţional de Endoprotezare nu sunt suficiente pentru a acoperi solicitările venite de la pacienţi. Din acest motiv, se formează liste de aşteptare.

Unde se fac astfel de intervenţii

Majoritatea clinicilor de ortopedie din spitalele mari sunt incluse în Programul Naţional de Endoprotezare.

Pentru fiecare pacient care are nevoie de proteză se întocmeşte un dosar, care ulterior este analizat şi aprobat de o comisie medicală din cadrul spitalului în care este internat.

„Protezele sunt achiziţionate de spitale în urma unor licitaţii. În ceea ce priveşte calitatea protezelor achiziţionate, aceasta este decisă de spital, în funcţie de fondurile de care dispun. Protezele cele mai performante din lume există şi în România, majoritatea producătorilor europeni şi americani de proteze fiind prezenţi şi în ţara noastră", spune medicul primar ortopedie-traumatologie Ahmad Dia de la Policlinica Titan din Bucureşti.

Cele mai solicitate proteze în România şi în lume sunt cele de şold. Aceasta pentru că articulaţia şoldului se degradează cel mai uşor în urma traumatismelor sau bolilor care degradează cartilajul, aşa cum este coxartroza.

Potrivit Registrului Naţional de Endoprotezare, în 2008, peste 8.500 de români şi-au pus proteză la această articulaţie. La nivel mondial, aproximativ un milion de persoane fac operaţii de protezare a şoldului.

Membrele artificiale sunt şi ele decontate

Şi pentru protezele de membre sau pentru cele auditive este necesară întocmirea unui dosar care trebuie trimis către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. El trebuie să cuprindă recomandarea medicului specialist pentru dispozitivul de care are nevoie pacientul, precum şi o cerere-tip.

Aprobarea instituţiei poate dura de la câteva luni la un an. „Banii primiţi nu acoperă preţul celei mai performante proteze, ci doar preţul uneia de generaţie mai veche. Cei care doresc să aibă cel mai bun dispozitiv trebuie să acopere diferenţa de preţ", spune medicul ortoped Ahmad Dia.

Care sunt cele mai bune opţiuni

Cea mai performantă proteză de picior, disponibilă şi în România, are senzori de presiune şi un microprocesor în articulaţia genunchiului. Aceste componente fac posibilă imitarea aproape perfectă a mersului.

Persoanele care au suferit o amputaţie a mâinii, a braţului sau a antebraţului pot, de asemenea, să recurgă la proteze acţionate prin senzori, care fac posibile chiar şi mişcările ce necesită delicateţe.

Aflaţi mai multe despre cele mai performante proteze în revista „Adevărul Sănătate", care apare mâine, împreună cu ziarul „Adevărul".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite