Combinaţii de medicamente: ce este bine să eviţi

Combinaţii de medicamente: ce este bine să eviţi

Tetraciclina nu se combină cu retinoizii, pentru că poate să apară hipertensiunea intracraniană.

Anumite medicamente luate împreună pot avea efecte nedorite asupra sănătăţii. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt combinaţiile de medicamente pe care este bine le eviţi!

Ştiri pe aceeaşi temă

Statinele cu antibiotice

 
Dacă faci tratament cu  antibiotice, nu le combina cu statine. Potrivit unei cercetări de la Centrul de Medicină London din Ontario, Canada, pacienţii de peste 65 de ani care făceau tratament cu statine au fost de două ori mai predispuşi spitalizării din cauza rabdomiolizei (distrugerea ţesutului muşchilor striaţi, în urma căreia se secretă în sânge mioglobină, pigment muscular toxic). Acest efect secundar a apărut la persoanele care luau statine în combinaţie cu claritromicină sau eritromicină.
 
Unele antibiotice, precum ampicilina, amoxicilina, doxicilina, tetracicilina, azitromicina, rifabutina, reduc şi eficienţa pilulelor contraceptive.
Tetraciclina nu se combină cu retinoizii, pentru că poate să apară hipertensiunea intracraniană.
 

Anticoagulantele cu ibuprofen

 
Dacă iei anticoagulante orale nu trebuie să le combini cu aspirină şi şi cu ibuprofen, deoarece creşte riscul de hemoragie internă.
Aspirina nu se combină cu antiacide, diuretice, antidiabetice.
 
Şi persoanele care iau antiinflamatoare trebuie să evite aspirina, pentru că favorizează arusrile gastrice şi ulcerul.  anticoagulantele nu se iau împreună cu antidepresivele si anxioliticele. Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei.
 

Antidepresivele cu decongestionante

 
Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv, în timp ce streptomicina şi gentamicina nu se asociază cu cefalosporinele, deoarece cresc riscul unor complicaţii renale.
 

 

citeste totul despre: