Chisturi ovariene: cauze, simptome, tratament convenţional şi terapii naturiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat un chist ovarian FOTO: Shutterstock
Aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat un chist ovarian FOTO: Shutterstock

În contexul sarcinilor apărute la vârste din ce în ce mai înaintate şi a fumatului, care nu mai este demult un viciu al bărbaţilor, femeile sunt afectate de prezenţa chisturilor ovariene, mici săculeţi plini cu lichid, care se formează pe şi în ovare şi care pot fi maligni ori benigni.

Pentru multe femei, chisturile ovariene sunt un rezultat al ciclului menstrual. Adesea, chisturile sunt mici, deci nu determină simptome şi nu prezintă probleme.

Pot chiar să dispară de la sine cu trecerea timpului. Puteţi să nu aflaţi niciodată că aţi avut unul sau puteţi să îi descoperiţi la o ecografie a altui organ.

Ocazional, totuşi, chisturile sunt de dimensiuni mari şi se pot rupe. Aceasta poate cauza dureri abdominale şi balonare sau puteţi prezenta sângerări între menstruaţii.

Foarte rar, chisturile pot fi canceroase. Deşi sunt rare, posibilitatea face ca vizita la medic să fie vitală dacă prezentaţi un simptom care vă îngrijorează.

Chisturi ovariene funcţionale şi anormale

Există două categorii de chisturi ovariene: funcţionale şi anormale.

Cele funcţionale sunt cauzate de funcţionarea anormală a ovarelor şi reprezintă cel mai frecvent tip de chisturi ovariene. Unoeori, aceste chisturi se pot rupe şi apar simptome percum durere ascuţită şi hemoragie, caz în care este necesară intervenţia chirurgicală.

Chisturile anormale sunt cauzate de creşterea anormală a celulelor, dar nu sunt neapărat canceroase. Cu toate acestea, dacă se rup sau dacă se torsionează, se poate să aveţi nevoie urgent de intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea chistului. Simptomele unui chist anormal rupt sau torsionat sunt: durere în partea inferioară a abdomenului, sângerare, vărsături sau infecţii abdominale, spune Marilyn Glenville în Cartea Sănătăţii Femeii (www.libris.ro).

Chisturi ovariene: cauze şi diagnostic

Nu există încă unanimitate din partea medicilor în ceea ce priveşte cauza principală a apariţiei chisturilor ovariene, însă se cunosc anumiţi factori de risc, în special în privinţa chisturilor funcţionale. Chisturile sunt un produs natural al ovulaţiei lunare şi fiecare femei are potenţialul să le dezvolte. Dacă întârziaţi fertilizarea, aveţi mai mule cicluri menstruale şi, astfel, sunt şanse mai mari ca ovarele dumneavoastră să dezvolte chisturi funcţionale. Sarcina, alăptarea şi chiar pilulele contraceptive înseamnă că organismul dumneavoastră ia o mică pauză de la ovulaţie, ceea ce reduce probabilitatea de a apărea chisturile funcţionale. Sunteţi expusă unui risc şi mai mare dacă sunteţi fumătoare.

Diagnosticul de chist ovarian se pune pe baza examinării pelviene sau a ecografiei.

Examinarea pelviană presupune introducerea a două degete în interiorul vaginului şi folosirea celeilalte mâini pentru a preda partea externă a abdomenului inferior. În acest mod, medicul ginecolog poate simţi dacă ovarele sau uterele sunt de dimensiuni normale şi nu prezintă chisturi sau fibroame.

În cazul în care medicul suspectează că aţi avea un chist ovarian, acesta va recomanda ecografia, care constă într-o scanare pelviană cu ultrasunete. Prin trecerea unui dispozitiv cu ultrasunete peste abdmenul dumneavoastră sau prin inserarea acestuia în vagin, medicul va putea descoperi unde se află localizate chisturile, numărul lor şi dacă acestea sunt umplute cu fluid sau material solid (chisturi care, foarte probabil, sunt  canceroase).

Balonarea, constipaţia, menstruaţia neregulată – simptome ale cancerului ovarian

Cancerul ovarian este a 7-a cauză de cancer la nivel mondial şi are o rată de supravieţuire cu 5 ani mai mică decât cancerul de sân, motiv pentru care depistarea bolii în stadii incipiente este foarte importantă, scrie Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

Dacă sunteţi atente la primele semne de alarmă, acest lucru vă poate ajuta la descoperirea din timp a cancerului ovarian, îmbunătăţindu-vă şansele unei recuperări totale. Dacă prezentaţi oricare dintre simptomele de mai jos, mergeţi imediat la doctor:

  • Disconfort abdominal general sau pelvian, durere, gaze, indigestie, vărsături, presiune, inflamare, balonare, crampe
  • Diareee constantă, constipaţie
  • Urinarea frecventă sau urgentă
  • Pierderea apetitului
  • Pierdere în greutate inexplicabilă sau creştere în greutate
  • Durere în timpul actului sexual
  • Menstruaţie neregulată
  • Stare de oboseală generală
  • Durere în partea inferioară a spatelui

Reţineţi că simptomele cancerului ovarian sunt asemănătoare celor determinate de afecţiunile digestive. Cu toate acestea, în cazul afecţiunilor digestive, simptomele nu persistă, în timp ce în cazul cancerului ovarian, acestea rămân severe, înrăutăţindu-se cu timpul.

Chisturi ovariene: tratamente recomandate de medic

Cum chisturile funcţionale nu prea dispar de la sine, doctorul vă va recomanda să faceţi o altă ecografie la un interval de câteva luni. Aceasta poate releva faptul că organismul dumneavoastră a reabsorbit chisturile şi, astfel, acestea au dispărut. Totuşi, dacă aceste chisturi persistă, doctorul vă va sugera un tratament care inhibă ovulaţia, iar dacă acestea sunt anormale, vă va sugera intervenţia chirurgicală.

Pilulele anticoncepţionale

Chisturile se formează ca rezultat al procesului natural de ovulaţie. Dacă puteţi preveni ovulaţia, prin administrarea pilulei contraceptive, organismul nu va forma chisturi. Cu toate acestea, reţineţi că întreruperea temporară a ciclului nu va vindeca problema.

Intervenţia chirurgicală

Chisturile anormale se pot dezvolta în cancerul ovarian şi, în acest caz, doctorul vă va recomanda probabil o intervenţie laparoscopică pentru îndepărtarea acestora. O laparoscopie este făcută în spital, sub anestezie generală.  Chistul nu este îndepărtat cu bisturiul, ci doctorul va aspira din el toată cantitatea de fluid sau masă solidă.

Dacă chistul este de dimensiuni mari, e foarte posibil să fie necesară îndepărtarea parţială sau totală a ovarului. Din păcate, sunt şanse ca nimeni să nu ştie natura acestuia decât în momentul intervenţiei chirurgicale, motiv pentru care e bine să avertizaţi medicul, înainte de operaţie, că nu doriţi să pierdeţi ovarul (pe cât este posibil).

Chisturi ovariene: terapii naturale

Dieta de echilibrare hormonală

Chisturile funcţionale sunt rezultatul unor dezechilibre hormonale, deci este crucial să urmaţi un regim alimentar special. O astfel de dietă ajută, de asemenea, şi la accelerarea proceselor naturale de eliminare a toxinelor, dar şi la un control mai eficient al organismului în raport cu creşterile anormale ale celulelor.

Eliminaţi pe cât posibil zahărul, alimentele cu numeroşi aditivi, conservanţi şi îndulcitori artificiali, băuturile care suprasolicită ficatul (alcoolul, cafeaua), consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete, alimente bogate în fitoestrogeni (soia, linte, năut), cereale integrale şi alimente care au în compoziţie grăsimi sănătoase (peşte gras, nuci, avocado, seminţe, uleiuri presate la rece).

În completare, depuneţi un efort deosebit pentru stimularea consumului de antioxidanţi, care vă vor ajuta să scăpaţi de radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt atomi instabili ce pot cauza creşteri anormale ale celulelor, ceea ce poate duce la mutaţii celulare şi cancer. Alimentele bogate în antioxidanţi includ legumele cu frunze verzi şi toate alimentele care conţin cantităţi importante de vitamina C, cum ar fi citricele, kiwi şi fasolea verde.

Suplimentele din complexul de vitamine B, cele cu bioflavonoide şi zincul pot ajuta, de asemenea, la protejarea corpului de acţiunea radicalilor liberi şi duce la o echilibrare hormonală. Şi plantele medicinale pot juca un rol important în reglarea hormonilor, echinacea, armurariul şi extractul de usturoi fiind recomandate în scop preventiv sau ca adjuvante în tratamentul clasic al chisturilor ovariene.

Acupunctura este o altă soluţie pentru restabilirea echilibrului hormonal, precum şi aromaterapia, care  accelerează vindecarea şi reduce cicatricile în urma unei intervenţii chirurgicale de îndepărare a chisturilor ovariene. Amestecaţi uleiuri esenţiale de levănţică, salvie şi rozmarin, diluate într-un ulei de bază, cum ar fi cel de migdale dulci, şi aplicaţi o dată pe zi, timp de două săptămâni.

Alte reguli de prevenţie

Dacă aţi suferit în trecut de chisturi ovariene, concentraţi-vă tratamentul pe prevenirea acestora, pentru ca ele să nu mai reapară. Împeuenă cu sfaturile pentru dietă şi suplimente, încercaţi şi următoarele recomandări:

Nu folosiţi pudră de talc – aceasta se aplică în special pentru zona sau în jurul organelor genitale. Tot ce puneţi pe organele genitale poate ajunge în vagin, uter, trompe uterine şi ovare. Unii experţi cred că pudra de talc poate mări riscul de dezvoltare a cancerului ovarian.
Renunţaţi la fumat – cercetările arată că femeile care fumează sunt de aproape două ori mai expuse riscului de dezvoltare a cancerului ovarian decât nefumătoarele.
Evitaţi sau reduceţi cantitatea de alcool – toate toxinele sunt dăunătoare nivelurilor de hormoni, iar alcoolul este o toxină. Menţineţi consumul scăzut, adică nu mai mult de un pahar de vin sau de bere pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite