Chirurg estetician: „Pacientele care doresc să-şi facă tratament de înfrumuseţare să fie atente cui se adresează“. Cum ne ferim de dezastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Carmen Giuglea, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică, explică ce înseamnă chirurgia estetică incorectă şi nesigură şi ce riscuri există pentru pacienţi.

„Chirurgia estetică a atras dintotdeauna, precum lumina fluturii de noapte, o mulţime de doctori, ea fiind considerată ca pe o sursă uşoară şi sigură de venit, explică dr. Carmen Giuglea.

„Mai ales în ultimii ani, din cauza unei permisivităţi exagerate de a se intra în această specialitate şi altfel decât prin examenul de rezidenţiat, s-au îngroşat foarte tare rândurile chirurgilor plasticieni care nu doresc, de fapt, decât să facă chirurgie estetică“.

Odată deveniţi specialişti, aceştia au dreptul să efectueze manevre chirurgicale sau nechirurgicale estetice şi încearcă să intre pe piaţa concurenţială de chirurgie estetică, care a început să fie din ce în ce mai aglomerată, adaugă preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică.

Injectările de fillere şi toxină botulinică – zona cea mai atractivă

Zona de interes maxim în chirurgia estetică este zona de injectări de fillere şi toxină botulinică. „În toată lumea există un conflict de interese între tagma doctorilor esteticieni şi dermatologi, cei care au dreptul prin curricula specialităţii lor să facă tratamente nechirurgicale de înfrumuseţare şi doresc să o păstreze  aşa, în primul rând în interesul siguranţei pacienţilor, şi firmele producătoare de aceste produse, care au interesul să le comercializeze oricui doreşte să injecteze. Aceste firme îşi creează traineri care fac cursuri de injectări la care se poate înscrie orice doctor de orice specialitate, în acest fel s-a ajuns ca injectările să se practice pe scară largă de către stomatologi, medici de medicină generală sau de alte specialităţi“.

„Oricine vrea, poate participa la un curs şi primeşte o diplomă care confirmă că a participat la acel curs, dar nu îi certifică dreptul legal de a injecta. Acest drept îi este conferit doar de apartenenţa la specialitatea de chirurgie plastică sau dermatologie“, consideră preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică.

Aceste manevre par simple, dar dacă nu sunt făcute corect, se pot produce nu numai rezultate inestetice, cu asimetrii şi diformităţi, dar şi adevărate dezastre ireparabile, avertizează medicul chirurg. „De aceea este foarte important ca orice pacientă care doreşte să-şi facă un tratament de înfrumuseţare să fie atentă cui i se adresează, pentru că, uneori, din dorinţa de a face economie, pot apela la injectologi neprofesionişti, iar repararea daunelor  care pot apărea pot costa mai mult decât un tratament corect făcut“.

Semnal de alarmă

„Societatea Română de Chirurgie Estetică pe care o reprezint acum în calitate de preşedinte, încearcă în momentul de faţă să atragă atenţia, pe de o parte, pacienţilor vizavi de pericolul la care se expun dacă se adresează unor medici sau chiar asistente care nu au competenţa de a efectua tratamente de înfrumuseţare nechirurgicală, pe de altă parte, să încerce să  limiteze  această dezvoltare periculoasă a formării de injectologi. Din păcate, pentru moment, ceea ce se poate face este informarea pacientelor despre aceste probleme şi atragerea atenţiei asupra verificării celor cărora acestea se adresează“.

 În privinţa intervenţiilor de chirurgie estetică, acestea este bine să fi efectuate de chirurgi plasticieni esteticieni, mai spune medicul chirurg. „Dar şi în rândul nostru există probleme, determinate de lipsa de onestitate a unora dintre colegi, care îşi creează o imagine exagerată, falsă chiar, prezentându-se on line sau în mass-media aşa cum doresc, nu conform cu realitatea. Pentru a proteja pacienţii de aceştia, societatea profesională de chirurgie estetică doreşte să implementeze ideea că un chirurg plastician membru al SRCE prezintă garanţia profesionalismului, iar pacienţii se pot adresa acestuia cu toata încrederea.  În acelaşi timp, se lucrează la site-ul societăţii cu intenţia ca toţi membrii să poată fi regăsiţi şi accesaţi uşor de către pacienţi de pe site, aceştia din urmă să găsească informaţii corecte despre proceduri, şi în acest fel să fie protejaţi de impostură“, conchide preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite