Cerealele cu lapte de la micul dejun asigura o treime dian necesarul zilnic de calciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micul dejun este foarte important in alimentatia copiilor si a adultilor si nu poate fi suplinit de nici o alta masa a zilei, spun medicii. Studiile de specialitate au aratat ca obiceiul de a servi in

Micul dejun este foarte important in alimentatia copiilor si a adultilor si nu poate fi suplinit de nici o alta masa a zilei, spun medicii. Studiile de specialitate au aratat ca obiceiul de a servi in fiecare dimineata micul dejun este asociat cu marirea puterii de munca si a rezistentei organismului. Acelasi obicei este util si copiilor, deoarece ii ajuta sa se concentreze la scoala si le ofera energia necesara pentru a invata si a se juca. "In Romania, informarea publicului despre alimentatia corecta este la inceput, iar programele de educatie vin tocmai in intampinarea acestei nevoi de sanatate", este de parere prof. dr. Valeriu Popescu, presedintele Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul programului "Mic dejun cu cereale", medicii pediatri si nutritionistii vor oferi informatii despre importanta acestei mese in alimentatia zilnica, continutul nutritiv si beneficiile cerealelor pentru sanatatea organismului si in special pentru cresterea sanatoasa a copiilor. Micul dejun cu cereale asigura o cantitate optima de calciu, fier, vitamine, fibre, zinc si carbohidrati. Micul dejun reduce senzatia de foame care apare mai tarziu si astfel se poate evita surplusul din alimentatie. De asemenea, consumul de cereale cu lapte reprezinta cea mai buna sursa de calciu pentru organism. Carenta de calciu duce la lipsa de energie, dureri de spate si ale articulatiilor, predispozitie la raceli, aparitia calculilor renali sau biliari etc. Fibrele din cereale ajuta la buna functionare a aparatului digestiv si reduc riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare. La randul lor, vitaminele si mineralele din cerealele servite la micul dejun sunt indispensabile functionarii normale a organismului. Acestea au si rolul de reglare a metabolismului. Micul dejun cu cereale asigura aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu si 15-20 la suta din necesarul zilnic de substante nutritive si energie. In tara, din luna iunie, parintii si copiii vor avea la dispozitie un material informativ complet. Tiparit in 200.000 de exemplare, pliantul se va distribui gratuit prin intermediul medicilor pediatri, medicilor de familie si cadrelor didactice din scolile primare si gradinite. In Irlanda, Anglia si Australia, mai mult de 90 la suta dintre familii consuma cereale la micul dejun, in cantitati de 6-9 kilograme de persoana in fiecare an. Comparativ, un studiu efectuat in 2003 in Romania arata ca numai 11 la suta dintre familii consuma cereale la micul dejun, dar in cantitati mici (doar 90 de grame de persoana anual).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite