Cât de sănătoasă e inima copilului tău? Defectele nedescoperite la naştere, o luptă pe viaţă şi pe moarte la maturitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bebeluş dintr-o mie se naşte cu o malformaţie congenitală cardiacă, gravă sau mai puţin gravă. De foarte multe ori, pacienţii descoperă prea târziu aceste boli, chiar ajungându-se la maturitate cu o problemă care putea fi rezolvată cu uşurinţă în copilărie, dar care s-a agravat de-a lungul timpului, transformându-se într-o situaţie de viaţă şi de moarte.

Claudia Iacobeţ este o fetiţă de 9 ani care suferea de „persistenţă de canal atrial“, o malformaţie cu care s-a născut şi în cadrul căreia sângele poate trece din circulaţia sistemică în circulaţia pulmonară. A fost diagnosticată în 2013 şi tot atunci a reuşit să strângă banii necesari pentru implantarea unui dispozitiv „umbreluţă“ care să blocheze fluxul sanguin al acestui canal. Operaţia a costat-o 7.500 de euro, bani pe care i-au strâns cu ajutorul organizaţiilor non-profit şi a oamenilor obişnuiţi, 500 de euro fiind oferiţi şi de spitalul privat în care s-a tratat. 

Copiii au nevoie de tratament specializat

Malformaţiile cardiace ale copiilor se pot rezolva în proporţie de 70% prin proceduri minim invazive, susţin specialiştii. Însă...

„Spitalele duc lipsă de specialişti şi de aparatură medicală de specialitate. De fapt, duc lipsă de consumabile pentru aceste dispozitive, consumabile care sunt extrem de scumpe. Este un cerc vicios. Bolile cardiace la copii sunt tratate de pediatri cu înclinaţii spre cardiologie, sau de cardiologi cu înclinaţii spre pediatrie. Ceea ce nu este în ordine“, explică dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog, în cadrul conferinţei pentru inaugurarea primei secţii de angiologie pediatrică din România.

„Copiii nu sunt adulţi mai mici, au o patologie mai specială. Există fistule (n.r. - canale de comunicaţie între vasele de sânge formate anormal), malformaţii arteriovenoase, hemangioame... Mulţi se nasc cu aşa ceva, alţii le dobândesc. În 70% din cazuri tratamentul ar putea fi non-invaziv. Claudia este un exemplu de succes“, spune şi dr. Ştefăniţă Dima, medic primar radiolog, neurologie intervenţională.

Chirurgie invazivă, străinătate sau deloc – opţiunile pacienţilor cu malformaţii

Singurele opţiuni ale unui pacient cu malformaţii cardiace sunt intervenţia chirurgicală invazivă la spitalele de stat, tratamentul în străinătate cu ajutorul intervenţiilor minim-invazive, sau, pur şi simplu, deloc. Există adulţi de 20-25 de ani ale căror probleme cardiace din copilărie nu au fost diagnosticate la timp, s-au agravat şi ajung la tratament mult prea târziu, când mai au doar câţiva ani sau luni de trăit, povestesc medicii specialişti.

image

„Intervenţiile la spitalul de stat se fac rar, din cauza lipsei fondurilor, a materialelor consumabile scumpe, a lipsei de experienţă cu aparatele medicale. Spitalele preferă «rezolvarea» mai multor pacienţi cu ajutorul materialelor, decât a unui singur bolnav, fie el şi copil. Este o problemă de etică. Să salvezi mai mulţi oameni în vârstă sau doar un copil?“, continuă dr. Deleanu.

Mai nou, aceste proceduri sunt disponibile şi în România, însă nu e ieftin, deoarece se fac în sistem privat. Noua secţie de Angiologie Pediatrică din cadrul „Ares“, centrele de excelenţă în cardiologie şi Radiologie Intervenţională, nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, aşadar este nevoie de bani pentru a primi tratament acolo. „Acum există posibilitatea ca o anumită patologie (defecte cardiace, malformaţii vasculare – hemangioame) să fie rezolvată nechirurgical, să fie suportată mai uşor de un copil sau chiar bebeluş. De la intervenţie, copilul poate fi externat în maximum trei zile“, declară dr. Dan Deleanu, fost preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, specialist în cardiologie intervenţională.

Cât de sănătoasă este inima copilului tău? 6 semne care ar trebui să te trimită la un control

1. Infecţii respiratorii dese, cel puţin o dată pe lună

2. Pielea, unghiile sau buzele sunt colorate albăstrui la efort mic

3. Dificultăţi în respiraţie şi oboseală frecventă, chiar şi în timpul mesei

4. Creştere anormală în greutate şi înălţime

5. Transpiraţii reci pe tot corpul, dar mai ales în jurul capului

6. Somnolenţă continuă, sau oboseală chiar şi imediat după somn


Citeşte şi:

VIDEO Dispozitivul care îţi poate face inima să bată pentru totdeauna, realizat cu ajutorul unei imprimante 3D

Oamenii de ştiinţă au creat o membrană electronică revoluţionară ce ar putea înlocui stimulatoarele cardiace, potrivit The Independent.

Ce pot ascunde durerile în piept? Diagnosticul, dificil şi pentru medici

Cum bolile de inimă sunt printre cei mai insidioşi ucigaşi la nivel mondial, durerile în piept nu pot trece neobservate. Dar se întâmplă, în multe cazuri, ca ele să fie greşit diagnosticate, ba chiar persoane cu o afecţiune cardiacă să fie trimise acasă cu diagnosticul „atac de panică“.

Limitele pentru poluare stabilite de UE sunt prea mari. Sănătatea inimii este pusă în pericol

Un studiu care confirmă legătura dintre poluarea atmosferică şi riscul de atac de cord întăreşte iniţiativa europenilor de a reduce limita maximă acceptată a poluării.

Care sunt cele mai utile investigaţii pentru inimă

Uneori, inima dă semne când ceva nu-i prieşte, alteori „suferă” în tăcere. Un control la medic îţi arată dacă e cazul să te îngrijorezi. Află ce investigaţii poţi face, ca să fii sigur că rămâne sănătoasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite