Care mai sunt măsurile frumuseţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PERFECŢIUNE Într-o lume în care reperele frumuseţii sunt tot mai greu de stabilit şi în care aspectul natural pierde din ce în ce mai mult teren în faţa alurii evident îmbunătăţite artificial, medicii esteticieni se străduiesc să menţină un oarecare echilibru între solicitările pacienţilor şi bun-gust.

Proporţiile frumuseţii s-au modificat mult de-a lungul anilor, atât de mult, încât până şi chirurgii esteticieni devin uşor confuzi când aud solicitările unora dintre pacienţii care le intră în cabinete privind „îmbunătăţirile“ pe care şi le doresc.

Intervenţiile pentru mărirea sânilor rămân în topul celor mai cerute intervenţii de chirurgie estetică, pe locul al doilea urmează rinoplastia, adică operaţia de înfrumuseţare a nasului, iar pe al treilea loc se situează lipoaspiraţia (extragerea chirurgicală a grăsimii din anumite zone) şi lipofillingul (introducerea grăsimii extrase din zonele cu exces în alte zone, cum sunt sânii, fesele etc.). Dar asta nu e tot, în ultimii ani, atât femeile mature, cât şi tinerele de numai 20 de ani le cer chirurgilor plasticieni injectarea unor substanţe de umplere în buze, dar şi la nivelul pomeţilor, pentru a-i face mai proeminenţi.

Cine decide ce e prea mult

În mod ideal, chirurgul estetician ar trebui să aibă un simţ estetic ascuţit, dar şi cultivat. Or, paradoxal, regulile estetice nu sunt obligatorii pentru un chirurg estetician, scopul de a obţine frumosul este opţional. „Ca în orice domeniu, şi în chirurgia estetică există, să spunem, nişte linii directoare. E normal, şi atunci când te duci la o şcoală de arte vizuale, să spunem, se predau anumite noţiuni de proporţii. Dar ca şi chirurg estetician, nu eşti obligat să urmezi astfel de cursuri“, precizează prof. dr. Toma Mugea, fost preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Estetică şi chirurg estetician în cadrul Centrului de excelenţă Medestet Cluj-Napoca.

Când medicii îşi refuză pacienţii

Aşa se explică de ce rezultatele obţinute în urma intervenţiilor de chirurgie estetică variază atât de mult: de la frumuseţea naturală, unde nu se poate observa cu ochiul liber că s-a intervenit pentru ajustarea unor defecte, până la exagerări departe de parametrii frumuseţii clasice.

„Mărirea exagerată a buzelor este foarte la modă astăzi“, întăreşte medicul Carmen Giuglea, şefa Secţiei de Chirurgie Plastică, din cadrul Spitalului Clinic De Urgenţă „Sf. Ioan“, din Bucureşti. „Din fericire, eu nu am avut prea multe paciente care să aibă tendinţa să exagereze. Eu, în general, la consultaţii, încerc să prezint destul de realist situaţia. Pacienta trebuie să înţeleagă că orice intervenţie are şi avantaje, dar şi mici dezavantaje pe care trebuie să le ia la cunoştinţă şi eu îi ofer părerea mea cu privire la ce îmbunătăţiri ar crea un aspect armonios şi natural. Ulterior, am avut doar cazuri izolate de paciente care au dorit să exagereze într-un anumit sens. La un anumit moment, am fost nevoită să refuz o pacientă, considerând că deja avea buzele prea mari şi i-am spus că eu, una, nu-i mai fac“, spune medicul.

De altfel, şi prof. dr. Toma Mugea a refuzat să intervină chirurgical în cazul unei paciente. „Am avut cazuri în care pacienta venea pentru mărire de sâni, dar sânii erau frumoşi, superbi chiar, corespundeau măsurătorilor. Noi avem un program de calculator care, ţinând cont de dimensiunile trunchiului pacientei, de înălţime şi de greutate, spune şi care ar trebui să fie dimensiunile sânilor. În cazul acestei paciente, când introduceam datele în calculator, conturul sânilor apărea cu o linie aurită şi eu îi spuneam: «Uitaţi, domnişoară, aveţi dimensiunile corespunzătoare criteriilor estetice. Dacă vreţi, vă dau şi un certificat că sunteţi frumoasă. Nu vă faceţi operaţie, pentru că operaţiile presupun nişte riscuri. Oricât de bine ar fi făcute, nu putem spune că nu există chiar niciun risc»“, îşi aminteşte prof. dr. Toma Mugea.

În unele cazuri, pacienta ascultă vocea raţiunii chirurgului estetician care lucrează în virtutea principiilor estetice, alteori ea îşi găseşte ceea ce doreşte, oricât de exagerat ar fi, în alte cabinete, pentru că, revenim: scopul de a obţine frumosul în chirurgia estetică este doar opţional şi există prea mulţi medici dispuşi să uite că există anumite proporţii ideale. „Cam 15% din cazuri le refuzăm, pentru că ne confruntăm cu nişte cereri nerealiste“, precizează fostul preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Estetică, o entitate care nu agreează exagerările şi promovarea excesivă a sânilor şi a buzelor foarte mari, dar care nu are o putere de reglementare reală a domeniului.

„Din păcate, pentru o parte dintre chirurgii esteticieni, să sperăm că destul de mică, această profesie este doar o sursă de venit. Şi chiar este o meserie care aduce bani frumoşi, dar nu trebuie să o practici oricum, oricui devenind părtaş la exagerările pe care le doreşte pacientul. Este de datoria noastră să ne păstrăm nişte limite, altfel ajungem să ne desconsiderăm propria profesie şi să devenim mai puţin credibili, dacă facem orice doreşte pacienta numai ca să-i luăm banii“, subliniază dr. Giuglea.

Chirurgia poate să „urâţească“ iremediabil

Nu de puţine ori, în cabinetele chirurgilor esteticieni vin pacienţi disperaţi pentru că „li s-a greşit“ operaţia în altă parte şi vor îndreptarea situaţiei. „Din păcate, am avut o pacientă care a venit la mine cu nişte buze îngrozitoare. Fusese prin alte părţi, i se injectaseră în buze nişte substanţe, dintre care una nici nu era omologată şi nu s-a aranjat cum trebuie. A încercat ulterior să scoată substanţa respectivă şi nu s-a reuşit, pur şi simplu, buzele s-au deformat. Într-un final, s-a dus să ceară păreri de la mai mulţi chirurgi cu experienţă. Din păcate, toată lumea a ridicat din umeri, pentru că nu se mai putea face absolut nimic. Buzele erau, practic, un conglomerat de noduli şi nu aveai cum să-i scoţi decât creându-i un disconfort estetic şi mai mare“, povesteşte dr. Carmen Giuglea.

Alţi chirurgi s-au confruntat cu adevărate „orori“ rezultate în urma intervenţiilor pe care pacientele şi le-au făcut în clinici care promit operaţii rapide, cu reduceri nerealiste. Prof. dr. Toma Mugea vorbeşte despre „adevărate dezastre“. „Am mai multe capitole publicate în cărţi de specialitate în Statele Unite şi într-una dintre ele există chiar o referire la complicaţii în chirurgia estetică a sânului. Pornesc de la complicaţii, gen supuraţii, necroze de ţesuturi, asimetrii ale mameloanelor, ale glandei mamare, aspecte total inestetice, şi se ajunge chiar la absenţa complexului areolă-mamelon ca urmare a necrozei lor. Este vorba despre pacienţi care nu s-au informat suficient, s-au dus la clinicile care promovează chirurgia estetică ieftină.“

Ce înseamnă sâni frumoşi

„La o pacientă de 1,65-1,70 metri înălţime, sânii trebuie să aibă undeva la 300-400 de centimetri cubi sau mililitri ca volum. Să corespundă limitelor anatomice – între coasta doi şi coasta cinci. Să fie un pic apropiaţi pe linia mediană în regiunea sternului. Să nu depăşească linia axilară anterioară. O proeminenţă de 5-6 centimetri faţă de zona sternului. O formă conică, cu linia de la mamelon la şanţul intramamar (n. r. – linia dintre sâni) în jur de 7 centimetri. Mamelonul să fie în punctul de maximă proeminenţă a conului mamar. Să aibă un tonus bun, ţesuturile să fie în tensiune normală. Areola să fie în jur de 5-6 centimetri maxim, ca diametru. Mamelonul să fie normal dezvoltat“, explică prof. dr. Toma Mugea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite