Când obezitatea se tratează în sala de operaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se estimează că 25 la sută din români sunt obezi, iar 50 la sută au probleme cu kilogramele în plus. Aceste date statistice aşază România printre ţările europene fruntaşe în ceea ce priveşte obezitatea. Atunci când problema nu poate fi rezolvată prin ajustarea stilului de viaţă, tratamentele chirurgicale de ultimă oră sunt soluţia.

Opersoană poate fi considerată obeză atunci când indicele său de masă corporală (IMC), care se calculează împărțind greutatea (măsurată în kg) la pătratul înălțimii (cm²), este mai mare de 30. Potrivit medicilor, obezitatea este o boală pe care cele mai multe persoane o conştientizează, dar împotriva căreia foarte puţine iau măsuri concrete.

Aşa se face că doar o persoană din o sută cu astfel de probleme urmează o dietă sub supravegherea unui nutriţionist. Netratată, obezitatea poate cauza o serie de boli cronice, precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau dureri de spate.

Andreea Tica a încercat mulţi ani să slăbească, ţinând diferite diete, din păcate fără rezultate vizibile. La un moment dat însă, kilogramele în plus nu-i mai afectau doar imaginea, ci şi starea de sănătate, fiind diagnosticată cu hipertensiune arterială.

„Voiam să scap de teama că la 33 de ani voi face dia­bet. Îmi doream să-mi pot ridica copilul în braţe, să pot merge fără să obosesc şi să transpir abundent. Mai mult, îmi doream să-mi pot cumpăra haine fără să mi se spună: „Îmi pare rău, dar mărimea dumneavoastră nu o avem", povesteşte Andreea.

Chirurgia, şansa la o viaţă normală

O persoană obeză poate slăbi prin dietă şi prin exerciţii fizice doar dacă se află în primul stadiu de boală (IMC<35 kg/m²). Pentru persoanele care se află în al doilea stadiu de boală (obezitate morbidă), singura şansă de vindecare este chirurgia obezităţii.

„Numită şi chirurgie bariatrică, aceasta grupează toate manevrele chirurgicale care se adresează pacienţilor obezi în scopul normalizării greutăţii, fără a include îndepărtarea ţesutului adipos sau alte tehnici de chirurgie cosmetică", explică medicul chirurg Cătălin Copăescu de la Spitalul Clinic „Sf. Ioan" din Bucureşti, specializat în chirurgia obezităţii.

În prezent, există trei metode chirurgicale de combatere a obezităţii, care se realizează printr-o tehnică laparoscopică (minim invazivă), iar rezultatele sunt spectaculoase. Cele trei metode se pot realiza şi în România, atât în spitalele de stat, cât şi în clinicile particulare.

Statistică: Anual, 60% din operaţiile bariatrice sunt de gastric sleeve (de micşorare a stomacului).

Tehnicile de ultimă oră se realizează şi în România

Din anul 2005, se poate efectua şi în România cea mai spectaculoasă metodă bariatrică, ce tratează cu rezultate pe termen lung obezitatea morbidă. Aceasta poartă numele de gastric sleeve şi constă în micşorarea stomacului. Printre pacienţii care au beneficiat până în prezent de ea se numără şi Andreea, care spune că această metodă i-a schimbat viaţa.

„Mă simt tânără cum nu m-am simţit nici la 20 de ani. Pot merge pe stradă fără să mă feresc de oameni, de privirile lor, pentru că nu mai sunt complexată de felul în care arăt şi, mai ales, în care mă văd oamenii. Totodată, am scăpat de frica de a mai face diabet şi de pastilele pentru hipertensiune", explică Andreea Tica. O altă metodă eficientă în tratarea obezităţii este gastric banding.

„Aceasta constă în montarea laparoscopică a unui inel de silicon ajustabil în stomac. Astfel, alimentele se vor acumula în porţiunea superioară a stomacului (deasupra inelului de silicon), iar senzaţia de saţietate se va putea instala după doar patru înghiţituri", explică chirurgul Cătălin Copăescu. De asemenea, de peste opt ani se realizează şi în România bypass-ul gastric (GBP). Acesta constă în crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni şi în legarea lui la o ansă jejunală prinsă de prima porţiune a intestinului.

Costul oricărei intervenţii este acoperit de CNAS, însă pacientul trebuie să plătească materialele, care costă între 2.200 şi 4.800 de euro.

22 mai, Ziua Europeană antiobezitate

Obezitatea este un fenomen care a luat amploare în toată Europa şi, inclusiv în România, reprezentând o problemă de sănătate publică.

În acest sens, începând de sâmbătă, 22 mai, în fiecare an, se va marca Ziua Europeană Împotriva Obezităţii. Mai multe informaţii privind combaterea acestei boli poţi afla accesând site-ul www.obesityday.eu.

image

1. Andreea, înainte de operaţie, când avea 121 de kilograme
2. La un an după intervenţia de micşorare a stomacului, avea 52 de kilograme

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite