Băuturile carbogazoase îndulcite accelerează îmbătrânirea celulară şi scurtează viaţa cu 4,6 ani

Băuturile carbogazoase îndulcite accelerează îmbătrânirea celulară şi scurtează viaţa cu 4,6 ani

Consumul frecvent al băuturilor răcoritoare accelerează procesul de îmbătrânire, reducând durata vieţii Foto Arhiva Adevărul

Consumul băuturilor răcoritoare îndulcite nu ne ameninţă doar sănătatea. Potrivit unei noi cercetări efectuate în Statele Unite, această „plăcere vinovată“ se repercutează negativ şi asupra speranţei de viaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă


Asociat de cele mai multe ori cu un risc mai mare de obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer, consumul frecvent de băuturi carbogazoase îndulcite mai are o bilă neagră: reduce speranţa de viaţă.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea California, din San Francisco (UCSF) a scos la iveală faptul că acest obicei poate scurta lungimea telomerilor din globulele albe ale sângelui, utilizată adesea ca predictor pentru durata vieţii unei persoane, scrie Medical Daily.

Consumul regulat de băuturi cu ados de zahăr ar putea influenţa dezvoltarea bolilor, nu numai prin îngreunarea controlului metabolic al zahărului, dar şi prin accelerarea îmbătrânirii celulare în ţesuturi“, a explicat dr. Elissa Epel, profesor de psihiatrie la UCSF şi autor principal al studiului.

Epel şi colegii analizat datele colectate în cadrul Studiilor Naţionale de Sănătate şi Nutriţie din 1999 până în 2002 şi au selectat pentru cercetarea lor un număr de 5.309 adulţi din SUA cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, fără un istoric de diabet zaharat sau boli cardiovasculare.

Participanţii au fost rugaţi să-şi amintească ce au consumat în ultimele 24 de ore, iar cercetătorii au prelevat mostre de ADN pentru a le măsura lungimea telomerilor. În medie, subiecţii consumaseră 360 ml de răcoritoare, în timp ce aproximativ 21% au raportat că au băut cel puţin 600 ml în fiecare zi.

Cercetătorii au stabilit astfel că un consum de 600 ml de băuturi carbogazoase conduce la o îmbătrânire bilogică suplimentară, ceea ce se traduce printr-o reducere a speranţei de viaţă cu 4,6 ani. Oamenii de ştiinţă au ajuns la acestă concluzie prin evaluarea modului în care lungimea telomerilor se scurtează cu vârsta cronologică.

Imapctul consumului acestor băuturi asupra lungimii telomerilor a fost comparabil cu cel al fumatului.

Studii anterioare au asociat scurtarea telomerilor cu riscul de apariţie a unor boli cronice care au legătură cu procesul de îmbătrânire, precum bolile de inimă, diabetul şi anumite tipuri de cancer.

Specialiştii spun că scurtarea telomerilor începe cu mult înainte de debutul bolilor, aceştia fiind un fel de „ceas molecular“ al organismului.

Este pentru prima dată când se demonstrează faptul că băuturile carbogazoase îndulcite scurtează lungimea telomerilor“, a precizat Epel.

E a adăugat că această asociere şi-a păstrat valabilitatea, indiferent de vârsta, rasa, veniturile şi nivelul de educaţie al participanţilor. Mai mult decât atât, cercetătorii cred că este posibil ca efectul să se păstreze şi în cazul copiilor care consumă aceste „bunătăţi“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările