Atenţie la administrarea de steroizi anabolizanţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pastilele sau injecţiile cu hormoni androgeni sintetici pot ajunge să pună viaţa în pericol, mai ales dacă sunt folosiţi timp îndelungat şi necumpătat.  

Derivaţi sintetici cu efecte similare hormonului testosteron, steroizii anabolizanţi au devenit populari datorită efectului lor de dezvoltare a ­masei musculare. „Anabolic" se traduce prin creşterea masei de ţesut, în special muscular, pentru că în structura acestuia există receptori de testosteron. Agenţia Mondială Antidoping a inclus steroizii pe lista substanţelor interzise în competiţiile sportive. A continuat însă abuzul în rândul celor care nu au legătură cu lumea sportivă, dar care vor să aibă mai multă forţă şi un corp bine conturat.

Periculoşi pentru inimă

Mulţi dintre tinerii care iau steroizi din considerente estetice nu conştientizează riscurile la ­care se expun, mai ales dacă urmează acest „tratament" în doze mari ori pe termen lung. El poate pune în pericol funcţionarea sistemului cardiovascular, întrucât influenţează procesul de coagulare, favorizând formarea cheagurilor de sânge, potrivit unor studii. Unele tipuri de steroizi favorizează şi creşterea nivelului colesterolului „rău", în detrimentul celui „bun". Administrarea îndelungată a pastilelor şi chiar a injecţiilor cu steroizi ­poate fi ­toxică pentru ficat, cu risc de leziuni hepatice. În literatura de specialitate au fost citate cazuri în ­care steroizii au favorizat cancerul hepatic.

Au şi întrebuinţări medicale

Steroizii au avut iniţial indicaţie strict în tratamentul hipogonadismului, boală caracterizată printr-o secreţie insuficientă de testosteron. Acest hormon joacă un rol foarte important în creşterea şi în dezvoltarea băieţilor în perioada pubertăţii, iar varianta lui sintetică este utilă atunci când pubertatea întârzie să apară. În trecut, el a fost folosit în tratamentul depresiei şi al unor tulburări psihice.

Specialistul nostru
Prof. dr.  Ioan Fulga Şeful ­Catedrei de ­Farmacologie UMF „Carol Davila"

Masa musculară dezvoltată în urma administrării de steroizi anabolizanţi nu are o calitate bună, rupturile musculare fiind un risc asociat acestor pastile. Steroizii pot avea ca efect advers impotenţa. O ­altă consecinţă nedorită poate fi ginecomastia, ­adică dezvoltarea anormală a ţesutului mamar la bărbaţi. Pentru că au multe efecte adverse, steroizii nu ar ­trebui utilizaţi fără indicaţie medicală. Administrarea în doze mari sau pe o perioadă îndelungată nu este recomandată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite