Aluniţele la control într-o miniclinică dermatoscopică mobilă. Câtă cremă de protecţie ar trebui să aplicăm pe piele

Aluniţele la
control într-o miniclinică dermatoscopică mobilă. Câtă cremă de protecţie ar
trebui să aplicăm pe piele

Înainte de a ne expune la soare, e bine să ne facem un control medical pentru aluniţe la dermatolog

Între 21 şi 27 iunie, în Parcul Tineretului din Bucureşti (intrarea Şincai), se desfăşoară o campanie de testare gratuită a aluniţelor. Screening-ul are loc într-o miniclinică mobilă a Unităţii de Dermatoscopie a Asociaţiei  Melanoma MayDay.

Ştiri pe aceeaşi temă

Campania se numeşte „Un viitor fără pată“ şi se află la cea de-a patra ediţie. Medici oncologi şi pacienţi vor vorbi despre povara melanomului şi despre importanţa screening-ului.

Pentru identificarea unei aluniţe riscante medicii vorbesc despre aşa-numitul algoritm ABCDE – unde: „A“ vine de la „asimetrie“; „B“ de la „borduri“ (margini neregulate); „C“ vine de la „culoare“ (se observă cu ochiul liber cel puţin două nuanţe distincte la nivelul aluniţei); „D“ înseamnă „dimensiuni“ (mai mari de 5 milimetri); „E“ vine de la „evoluţie“ (se observă creşterea în dimensiuni, apare un nodul pe suprafaţă, mâncărime, sângerare).

În principiu, fiecare ar trebui să ajungem măcar o dată la dermatolog pentru a face un test de risc. Cele mai importante criterii de risc sunt: fototip deschis, peste 40 de aluniţe, aluniţe active chiar dacă nu foarte numeroase, antecedente personale sau familiale de cancere de piele, ancedente de arsuri solare.

Medicii dermatologi mai spun că ar mai trebui să stăm la soare doar atât timp cât nu ne ardem şi să nu uităm să ne fotoprotejăm, preferabil cu o cremă cu indice mare. Cantitatea pentru tot corpul ar trebui să fie de 25-30 de mililitri de cremă, adică un flacon ajunge pentru 10-15 aplicări.

Factor de protecţie corect înseamnă între 30 şi 50 la expunerea intenţionată, recreaţională sau la activităţile în aer liber. Pentru cei care merg pe stradă până la serviciu putem avea doar o cremă hidratantă cu factor de protecţie 20 pe care să o aplicăm pe faţă şi pe decolteu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările