Află ce boli oferă protecţie anticancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când sistemul imunitar este mai activ decât în mod normal, este împiedicată apariţia şi multiplicarea celulelor canceroase, susţin unii oameni de ştiinţă.

Se ştie prea bine că, pentru a preveni diversele forme de cancer legate mai ales de stilul modern de viaţă, sunt esenţiale o alimentaţie echilibrată şi un program de mişcare săptămânal. Există însă o serie de alţi factori, mai puţin cunoscuţi, care sporesc protecţia organismului în faţa bolilor canceroase. Printre aceştia se numără chiar anumite afecţiuni care au la bază disfuncţii ale sistemului imunitar.

Citeşte şi:
Vâscul, remediu eficient anticancer

Nou tratament pentru cancerul ovarian

Alergicii nu fac tumori cerebrale

Conform unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă din cadrul Şcolii Publice de Sănătate „Harvard" din Boston, SUA, nesuferitele alergii prezintă, totuşi un avantaj major pentru cei care le au: protejează de cancerul cerebral. Mai exact, alergicii au un risc cu 40% mai mic de a face tumori la nivelul creierului, spre deosebire de persoanele care nu suferă de această afecţiune. Potrivit statisticilor realizate la noi în ţară, unul din patru copii este alergic şi 12% din adulţi au o formă de alergie. Medicii atrag atenţia că, totuşi, alergicii ar trebui totuşi să-şi ia şi ei măsuri de protecţie împotriva cancerului, chiar dacă studiile arată că sunt protejaţi de această boală, mai ales dacă au în familie cazuri de boli canceroase.

Bărbaţii cu astm, mai păziţi

Efectul de protecţie împotriva cancerului este mai puternic în cazul bărbaţilor cu forme de eczeme sau de astm decât în cazul femeilor, arată un alt studiu realizat de specialiştii de la Centrul de Cercetare din cadrul Universităţii din Montreal, Canada. Astfel, spun cercetătorii canadieni, bărbaţii care au una din diversele forme de eczemă prezintă un risc mai mic de a suferi de cancer pulmonar, iar cei cu astm alergic nu fac cancer stomacal. „Astmul şi eczemele apărute pe un fond alergic sunt cauzate, de fapt, de un sistem imunitar care face exces de zel, adică hiperactiv. De aceea, este posibil ca celulele imunitare să facă, în acelaşi timp, şi rău, şi bine organismului, eliminând în mod eficient celulele anormale, de tipul celor canceroase", explică profesorul doctor Marie-Claude Rousseau, unul dintre autorii studiului canadian.
Aceleaşi efecte anticancer au fost observate şi în cazul altor boli autoimune, cum este, de exemplu, vitiligo. Aceste descoperiri ar putea sta la baza unor noi tratamente anticancer care să imite efectul protector oferit de sistemul imunitar hiperactiv în cazul astmaticilor.

40% din morţile premature sunt cauzate de cancer

Şi maladia Alzheimer ar putea fi un aliat

Deşi nu face parte din categoria bolilor autoimune, maladia Alzheimer are şi ea efect de protecţie împotriva anumitor tipuri de cancer, susţin cercetătorii din cadrul Academiei Americane de Neurologie. Cauzele legăturii dintre cele două boli nu sunt pe delin elucidate de oamenii de ştiinţă. Cu toate acestea, se pare că explicaţia principală este faptul că, în cazul bolnavilor de Alzheimer este activată o proteină care oferă protecţie anticancer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite