În cât timp se vindecă cicatricile după o operaţie şi cât de eficiente sunt leacurile băbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cicatricile rămase după operaţie se stabilizează după o perioadă de 8 luni - un an. FOTO: Arhivă
Cicatricile rămase după operaţie se stabilizează după o perioadă de 8 luni - un an. FOTO: Arhivă

Intervenţiile chirurgicale lasă de fiecare dată cicatrici care sperie multe paciente, fie că vorbim de o operaţie de remodelare a sânilor, lifting facial, rinoplastie sau liposucţie.

Aspectul cicatricilor rămase după operaţie este una din principalele temeri ale pacienţilor, în special în rândul femeilor, care se tem că pielea lor nu se va mai reface niciodată.

În alte cazuri, din contră, pacientele au impresia că cicatricile nu se vor vedea deloc şi au un adevărat şoc atunci după operaţie.

„Adevărul este că nu există cicatrici care nu se văd deloc, cicatrici invizibile. Şi aşa este şi firesc. Indiferent cu ce materiale sau instrumente se operează, se produce o leziune în piele care se va închide prin procesele reparatorii ale corpului“, spune dr. Adrian Reboşapcă, medic primar chirurgie plastică reconstructivă şi estetică.

Însă o mare importanţă are şi tehnica de lucru, metoda aflată la dispoziţia medicului, care poate face diferenţa între o cicatrice foarte vizibilă şi greu de vindecat şi una cât mai estompată, uşor de acceptat şi tolerat de către pacientă.

Iar pentru a obţine acest rezultat trebuie acordată atenţie tuturor etapelor pre, intra şi post-operatorii: pregătirea operaţiei, procedurile aplicate în timpul intervenţiei chirurgicale, managementul post-operator şi, foarte important, comportamentul de îngrijire al pacientei, pe termen lung.

Medicul trebuie să se asigure că oferă toate condiţiile pentru ca vindecarea să fie cât mai normală, prin mijloacele folosite în timpul intervenţiei chirurgicale: tipul de incizie, locul unde este plasată ca să fie minimă tensiunea pentru piele, felul în care manevrează ţesuturile care rămân, cât de mult menajează pielea în timpul operaţiei.

„La fel de mult contează calitatea materialului de sutură şi tipul suturii. În general, se preferă suturile subcutane, practic fără fire la piele. Însă, nu întotdeauna se pot face, sunt situaţii în care locul respectiv nu permite“, spune medicul.

După operaţie, la fel este important este tratamentul pe termen lung – până la un an. Trebuie ştiut că timp de un an cicatricea variază, se modifică, urmează un ciclu normal de evoluţie, în care ea se transformă de la ţesutul roşu până la albire. După 8 luni – 1 an, cicatricea se stabilizează.

Recomandări post-operatorii pentru vindecarea cicatricilor

Este foarte important ca pacienta să respecte indicaţiile medicului pe perioada de vindecare a cicatricilor.

„Eu folosesc  benzi de steristripuri care relaxează cicatricile şi folii speciale cu gel siliconic. Acestea sunt subţiri, transparente şi foarte aderente, ajutând la o reacţie de vindecare cât mai liniştită“, afirmă medicul Reboşapcă, specialist la clinica Body Profile.

adrian rebosapca

Procedeul se foloseste şi pentru drenajul limfatic, posttraumatic, favorizând drenajul limfatic şi scăzând tensiunea în zonă.

Medicul recomandă purtarea acestor folii pentru o lună şi jumătate după operaţie, către două luni, după care se alternează cu unguente, se lasă pielea să se cureţe şi se aplică noi plasturi.

Dacă pacientul respectă indicaţiile medicului în primul an de după intervenţia chirugicală, cicatricea parcurge etapele de remaniere, ajunge să fie albă, subţire, şi nu mai trece prin fazele violente, roşii, vineţii, inestetice, completează specialistul.

Un rol foarte important în procesul de vindecare a pielii este reprezentat şi de tipul de vindecare al fiecărui organism, pe lângă mâna chirurgului şi comportamentul de îngrijire al pacientei.

„Sunt oameni care se vindecă foarte bine şi cicatricea nu se vede şi sunt oameni la care reacţia de vindecare este destul de violentă şi cicatricile apar groase, roşii, reliefate“, adaugă medicul.

Există şi cazuri de manifestări extreme - cicatricile cheloide şi cicatricile hipertrofice - însă aceste forme nedorite apar atunci când formarea cicatricilor nu se opreşte, e un viciu de vindecare care ţine de particularitatea şi răspunsul corpului.

„Sigur că şi în aceste cazuri se pot lua o serie de măsuri, de la caz la caz. Sunt însă situaţii extrem de rare, conform statisticilor“, completează dr. Reboşapcă.

Expunerea la soare după operaţie

Mulţi pacienţi îşi pun întrebarea la cât timp după intervenţia chirurgicală pot să se expună la soare, astfel încât să nu fie afectată evoluţia vindecării unei cicatrici. 

Dr. Reboşapcă spune că cel mai bine este să se evite expunerea directă a cicatricii la soare cât timp se află în stare evolutivă, respectiv între 4 şi 8 luni, în funcţie de specificul tegumentar al fiecărei paciente. De asemenea, pentru un răspuns individualizat, este binevenită consultarea unui medic specialist.

Remediile naturale nu au eficienţă dovedită

Pe internet există o sumedenie de tratamente naturiste împotriva cicatricilor, de la zeama de lămâie care albeşte cicatricile, până la untul de shea sau de cacao, care hidratează în profunzime pielea şi regenerează celulele, însă toate aceste leacuri nu sunt testate din punct de vedere ştiinţific şi, în cel mai bun caz, pot funcţiona doar în anumite cazuri. În rest, e foarte probabil să nu aibă nici un efect benefic sau, din contră, chiar să înrăutăţească aspectul cicatricii.

Este indicat să se apeleze la soluţii farmaceutice, care sunt deja testate şi aprobate de foruri competente, fiind folosite în toata lumea. Evitaţi folosirea solutiilor alternative fără a avea recomandarea unui specialist care să cunoască formulele biochimice şi efectele preparatului, sfătuieşte dr. Adrian Reboşapcă.

Foarte important în procesul de vindecarea a cicatricilor este şi menţinerea unei greutăţi constante pe tot parcursul maturării acestora. Este însă contraindicat să suprasolicităm regiunea operată care cicatrizează cu exerciţii fizice care implică ridicarea de greutăţi de exemplu. Desigur, mişcarea nu este contraindicată, dar în funcţie de nevoia de a face sport, împreună cu medicul se poate stabili un plan care va ţine cont de plasarea cicatricii şi gradul de tensiune a pielii, completeaza specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite