15 mituri şi adevăruri despre carii – explicate de stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igiena riguroasă a danturii te fereşte de carii  FOTO Arhivă
Igiena riguroasă a danturii te fereşte de carii  FOTO Arhivă

Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care pacienţii se prezintă în cabinetul stomatologic. Peste 80% din populaţia României suferă de carii. Pe cât de frecvente sunt cariile, pe atât de multe idei false „se spun“ în popor. Dr. Andra Custura demontează cele mai întâlnite mituri despre carii.

Caria se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori. Informaţiile despre cauzele şi modul de tratament al cariilor dentare abundă în spaţiul virtual şi nu numai, fără a avea toate o bază ştiinţifică. În continuare vă prezentăm o listă cu 15 mituri despre carii.

1. Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile
Zahărul, în esenţă, este responsabil de un număr foarte mare de carii, însă nu e singurul. „Adevărul este că acidul produs de bacterii în gură este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Carbohidraţii includ zahărul, orezul, cartofii, pastele, pâinea, fructele, dar şi legumele“, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog la Clinica Andra Smile.

2. Copiii au mai multe carii decât adulţii
Acesta este doar un mit. Datorită fluorului din apa de la robinet, cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavităţile la persoanele în vârstă sunt în creştere, din cauza medicamentelor care usucă gura. Ele reduc saliva, care protejează dinţii şi deschid calea către carii şi alte probleme dentare.

3. Aspirina este de ajutor la o durere de dinţi
Avem de-a face cu un mit. Aspirina poate fi administrată pentru a calma durerea. Dar nu se pune direct pe locul dureros, deoarece aspirina este acidă. Ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă lângă un dinte.

4. Toate plombele trebuie înlocuite
Mit. „Plombele nu au o termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dinţilor şi igiena orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea, eşti mai puţin susceptibil de a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult“, adaugă dr. Andra Custura.

5. Veţi şti atunci când aveţi o carie
Mit. În momentul în care simţi că ai o carie, ea atinge deja dimensiuni mari, când sunt necesare tratamente mai complexe. Dacă faci controale în timp util, medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.

6. Încleştarea şi scrâşnirea dinţilor pot duce la carii
„Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producătoare de acid. Dar încleştare şi scrâşnirea sunt printre cele mai rele lucruri pe care le puteţi face pentru sănătatea dinţilor. În timpul mestecării normale, dinţii se ating pentru puţin timp. Acest lucru provoacă puţin stres asupra suprafeţei dinţilor. Dar încleştarea lor pune o presiune mare pe dinţi. Presiunea poate provoca, în cele din urmă, fisuri şi fracturi ale dinţilor, care accelerează cariile dentare“, explică dr. Custura.

7. Dinţii distanţaţi sunt predispuşi la carii
Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Aşadar, atât timp cât acestea sunt libere de bacterii, dinţii sunt mai puţin predispuşi la apariţia cariilor. Atenţie cu distanţele mici, totuşi. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curăţate adecvat.

8. Sensibilitatea dinţilor înseamnă carii
Mit. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilităţi la frig şi dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat cauza sensibilităţii dentare.

9. Cariile sunt singurul motiv pentru o obturaţie de canal
„Doar un mit, ai nevoie de o obturaţie şi dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturaţie, dar la fel pot şi alte lucruri, cum ar fi încleştarea şi măcinarea dinţilor”, completează dr. Custura.

10. Dinţii de lapte nu pot avea carii
Mit. Dinţii de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată.

11. Acidul cauzează carii
Absolut adevărat. Alimentele acide pot descompune învelişul exterior al dinţilor, slăbi dintele şi face dinţii mai predispuşi la degradare. Bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale şi carbogazoase) intensifică acest proces.

12. Odată ce un dinte este tratat, caria se opreşte
Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută, caria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dinţii tăi, caria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.

13. Cariile sunt mult mai probabil între dinţi
Adevărat. Orice loc unde nu poţi ajunge cu periuţa de dinţi sau cu aţa dentară este un loc minunat pentru bacterii! Poţi să utilizezi, în schimb, apa de gură pentru a ajunge la locurile dificile.

14. Crăpăturile şi fisurile dinţilor duc la carii
Adevărat. Fisurile creează o casă pentru bacterii unde periuţa de dinţi nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apa de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.

15. Trebuie să-ţi periezi dinţii, să foloseşti aţa dentară şi să te clăteşti pentru a preveni apariţia cariilor
„Abolut adevărat! Igiena este cheia eliminării bacteriilor de pe dinţi. Periază de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi care simţi că îţi este bună ţie, adică îţi curăţă dinţii, foloseşte aţa dentară şi clăteşte zilnic. În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zonă a dintelui, nu vei avea carii“, adaugă dr. Andra Custura.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite