10 dureri pe care nu trebuie să le ignori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Încadrată de specialişti în categoria semnelor vitale, durerea poate fi inofensivă sau poate anunţa nereguli grave în organism. Iată care sunt manifestările care ar trebui să te trimită la medic!

1.Durerea de mandibulă

De multe ori, durerea de maxilar inferior, care poate anunţa un infarct, este ignorată, fiindcă medicii ne învaţă că suferinţele inimii se manifestă mai ales la nivelul pieptului.

Majoritatea persoanelor care prezintă acest simptom cred că au făcut o mişcare greşită ori că au strâns prea mult din dinţi pe parcursul nopţii din cauza somnului agitat. Dar, de fapt, infarctul este una dintre puţinele cauze reale care pot sta la baza durerilor mandibulare apărute brusc. Această manifestare ar trebui să ne îngrijoreze şi mai mult în cazul în care este însoţită de dureri la nivelul umărului stâng sau abdomenului.

De aceea, cea mai bună soluţie într-o astfel de situaţie este să te opreşti din orice activitate, să anunţi pe cineva că nu te simţi vine şi să suni la 112.

2. Durerea în partea de jos a spatelui

Frecvent întâlnită la persoanele care petrec multe ore pe scaun, la calculator, durerea persistentă în partea de jos a spatelui (lombară). Dar există situaţii în care acest simptom apare ca o consecinţă a afecţiunilor renale. Poate fi de vină formarea unei pietre la rinchi, o infecţie sau chiar o tumoare renală.

Orice durere la acest nivel trebuie investigată, fiindcă, dacă problemele nu sunt depistate şi tratate la timp, ele pot degenera în afecţiuni cronice, cu care trăim toată viaţa sau care ne pun chiar viaţa în pericol.

3. Durerea abdominală severă

Abdomenul „găzduieşte“ atât de multe organe, încât de multe ori este dificil chiar şi pentru un medic să-şi dea seama care este cauza precisă a durerilor apărute la acest nivel. Totuşi, în funcţie de localizarea disconfortului, ne putem da seama într-o oarecare măsură ce ar putea fi în neregulă.

Astfel, dacă durerea apare în partea dreaptă a abdomenului inferior, poate fi de vină inflamarea apendicelui şi, deci, poate fi necesară înlăturarea acestuia pe cale chirurgicală, de urgenţă.

Disconfortul în partea dreaptă a abdomenului superior poate însemna o disfunţie a vezicii biliare. Iar dacă durerea apare, pur şi simplu, în partea de sus a abdomenului, sub coaste, aceasta poate semnala inflamarea pancreasului, afecţiune numită pancreatită, care necesită intervenţie medicală de urgenţă.

Blocajele intestinale, precum stadiile avansate ale hepatitei virale se manifestă prin disconfort şi chiar prin dureri severe de abdomen.

4. Durerea de gambe

În majoritatea cazurilor, acest tip de disconfort este consecinţa suprasolicitării muşchilor în timpul exerciţiilor fizice. Dar există şi situaţii în care durerea de gambe este mult mai gravă, dacă nu apare în urma efortului.

Piciorul este străbătut, de la genunchi în jos, de o reţea de artere şi de vene care transportă sângele de la inimă către muşchi şi invers, unele vizibile cu ochiul liber, care sunt superficiale, şi unele profunde. Toate sunt prevăzute cu mici valve care nu permit stagnarea sângelui în picioare, din cauza gravitaţiei. Totuşi, din anumite cauze, valvele respective se pot defecta sau vasele de sânge pot suferi leziuni care duc, în timp, la formarea unor cheaguri. Acestea blochează fluxul sangvin şi duc la o afecţiune numită tromboză venoasă profundă.

Durerea apare din cauza presiunii pe care o exercită cheagul de sânge asupra pereţilor venelor sau arterelor.

Dacă nu mergi de urgenţă la medic într-o astfel de situaţie, există riscul ca respectivul cheag să migreze în corp şi să ajungă la plămâni ori la creier, unde poate crea complicaţii letale.  

5. Amorţirea mâinilor sau picioarelor

Circulaţia proastă a sângelui (pe fondul unei poziţii inconfortabile menţinute mult timp) este principala cauză a amorţelilor. Dar dacă ele apar fără un astfel de motiv, de vină poate fi o problemă mult mai gravă: afectarea nervilor. În această situaţie, ne putem confrunta cu senzaţia de amorţeală, dar şi de furnicături şi de arsuri mai ales la nivelul mâinilor şi picioarelor, manifestări ce alcătuiesc tulburarea numită medical neuropatie periferică.

Ea poate apărea atât ca o complicaţie a diabetului, cât şi a abuzului de alcool, a deficitului de vitamina B12 (anemie) sau a Zonei Zoster. Lezarea zonei respective, infecţiile sau prezenţa unor toxine în corp pot avea drept consecinţă neuropatia periferică.

6. Durerile inexplicabile, nelocalizate

O boală numită fibromialgie, care afectează mai ales femeile, ne poate face să simţim dureri surde, vagi, fără să ne putem da seama exact de unde provin. De altfel, nici medicii nu pot identifica provenienţa durerii, fiindcă în aceste cazuri, tomografiile şi imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) nu au nicio utilitate. Între 3% şi 8% din populaţie suferă de fibromialgie. Semnele care pot indica instalarea acestei boli sunt, pe lângă durerile difuze, oboseala diurnă, tulburările de somn şi migrenele.

În unele situaţii, şi depresia poate genera manifestări similare. De altfel, este cunoscut faptul că stările emoţionale puternice se pot somatiza, adică se pot manifesta sub forma unor dureri fizice.

7. Durerile testiculare

Aproape niciodată durerile de testicule nu sunt inofensive, ele putând anunţa de la hernie inghinală la cancer. Chiar şi atunci când disconfortul apare ca o consecinţă a unoi lovituri în zona inghinală, durerea persistentă nu trebuie ignorată. Dacă durează mai mult de două-trei zile, ea poate fi semnalul de alarmă că între săculeţii care protejează scrotul s-au format „bălţi de sânge“, problemă numită medical hematocel.

De asemenea, de vină pentru durerile testiculare pot fi epididimita (inflamaţia şi infecţia tubului care colectează şi depozitează sperma produsă de testicule înainte de ejaculare) şi varicocelul (dilataţia venelor spermatice).

8. Durerile fulgerătoare de cap

Majoritatea durerilor de cap sunt inofensive, fiindcă apar pe fondul tensiunilor musculare. Dar în cazul în care durerea apare fulgerător, chiar dacă dispare la fel de repede, poate fi o manifestare a unui accident vascular cerebral.

Atacul cerebral apare atunci când un cheag de sânge sau o bucăţică dintr-o placă de aterom (grăsime depusă de-a lungul timpului pe pereţii vaselor de sânge) ajunge la creier. Blocarea unui vas sangvin la acest nivel atrage după sine irigarea insuficientă a creierului cu sânge şi, ulterior, moartea ţesutului cerebral.

Pe lângă durerea bruscă şi intensă de cap, în cazul unui atac cerebral mai apar tulburări cognitive (dificultăţi de exprimare sau la mers), ameţeală şi probleme de vedere.

9. Durerile pelviene în timpul actului sexual

Boala inflamatorie pelviană are drept consecinţe nu doar durerile şi disconfortul în timpul actului sexual, ci şi infertilitate. Cauza acestei probleme specific feminine este, în cele mai multe cazuri, o infecţie bacteriană localizată la nivelul uterului sau trompelor uterine, care duce la inflamarea ţesuturilor.

Pe termen lung, dacă boala nu este tratată, pot să apară inclusiv leziuni şi cicatrice la acest nivel, care duc la probleme de concepţie. Se estimează că, la nivel mondial, una din zece femei devine infertilă din cauza bolii inflamatorii pelviene.

Şi chisturile ovariene pot determina apariţia durerilor în timpul actului sexual, dar acestea dispar fără tratament, odată cu ciclul menstrual, în cele mai multe cazuri.

10. Durerile articulare persistente

Poliartrita reumatoidă, o boală autoimună, este principala cauză a durerilor care, de multe ori, „blochează“ articulaţiile. De asemenea, în cazul vârstnicilor, astfel de dureri apar pe fondul degenerării articulaţiilor, tulburare cunoscută sub numele de artroză.

Dar medicii atrag atenţia că şi hepatita virală B sau C se poate manifesta, în anumite situaţii, prin dureri la nivelul articulaţiilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite