1 Decembrie. Ziua în care vorbim şi despre... SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SIDA continuă să fie una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii globale. La nivel mondial, SIDA a luat deja viaţa a peste 36 de milioane de oameni, iar alţi aproximativ 35 de milioane de bolnavi sunt infectaţi cu virusul HIV. Nu trebuie să uităm că 1 decembrie este şi Ziua Internaţională de Luptă împotriva HIV/SIDA.

Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) atacă sistemul imunitar al omului, lăsându-l vulnerabil în faţa infecţiilor şi a multor tipuri de cancer. Pe măsură ce virusul distruge celulele imune ale organismului, cei infectaţi devin lipsiţi de apărare în faţa infecţiilor pe care, oamenii cu un sistem imunitar sănătos, le pot învinge cu uşurinţă.

Stadiul cel mai avansat al infecţiei cu HIV îl reprezintă Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), căruia îi ia între 2 şi 15 ani se se dezvolte. SIDA este definită de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, de infecţii sau de alte manifestări clinice severe.

Despre HIV/SIDA în România

Nu există leac pentru infecţia cu HIV. Totuşi, există tratamente eficiente cu medicamente antiretrovirale care pot controla virusul, iar oamenii infectaţi se pot bucura de o viaţă sănătoasă şi productivă. Mai mult, cei care urmează un astfel de tratament, reduc riscul infectării partenerului şi cu 96%, iar mamele însărcinate limitează expunerea bebeluşului, virusul nemaifiind transmis cu atâta uşurinţă fătului.

În România, numărul total al oamenilor infectaţi cu HIV este de 19.026, din 1985 până în prezent, din care s-au înregistrat 6.282 de decese. De la începutul anului 2013 s-au înregistrat 577 de cazuri noi, 337 de infecţii cu HIV şi 240 de oameni bolnavi de SIDA.

În evidenţă activă există 10.261 de oameni, dintre care 329 sunt copii cu vârsta de sub 14 ani. Persoanele aflate sub tratament sunt în număr de 8.667, dintre care 276 de copii şi 8.391 de adulţi, conform Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România ce aparţine Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“.

Veşti bune la nivel mondial

Numărul celor infectaţi cu HIV şi al deceselor cauzate de SIDA a scăzut semnificativ, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Rata deceselor din cauza SIDA a scăzut de la 2,3 milioane în 2005, la 1,6 milioane înregistrate anul trecut, iar numărul infecţiilor cu HIV a scăzut cu o treime din 2001, în 2012 înregistrându-se doar 2,3 milioane, nota BBC în luna septembrie 2013.

În rândul copiilor infectaţi, scăderea este şi mai mare. În 2001 existau peste jumătate de milion de copii infectaţi, dar în 2012 numărul a scăzut la jumătate. Autorii raportului spun că această scădere se înregistrează datorită accesului mai facil la medicamentele antiretrovirale care ajută la suprimarea virusului.

Mai mult, un bebeluş care s-a născut infectat cu HIV a fost vindecat. Cazul copilului a fost dat publicităţii abia la începutul acestui an deoarece oamenii de ştiinţă au fost sceptici şi nu credeau că era vorba de o adevărată infecţie cu HIV, ci doar de un rezultat pozitiv datorat expunerii la virus pe când se afla în burta mamei. Noul raport clarifică aceste nelămuriri şi stabileşte că fetiţa, acum în vârstă de trei ani, a fost infectată încă din burta mamei. Ea a urmat un tratament împotriva SIDA foarte agresiv şi nu mai prezintă niciun semn de infecţie, deşi tratamentul a fost oprit în urmă cu 18 luni, conform „Huffington Post“. 

Pisicile ar putea fi cheia unui leac împotriva SIDA

De zeci de ani omenirea se chinuie să găsească un leac împotriva acestei boli şi, se pare, că prietenii noştri necuvântători ar putea aduce puţină lumină în această situaţie. Conform unui nou studiu dat publicităţii în octombrie 2013, pisicile ar putea oferi indicii preţioase privind un vaccin contra HIV. 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea americană din Florida au studiat relaţia dintre Virusul Imonodeficienţei Feline (FIV) şi Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV). S-a descoperit că o proteină a FIV declanşează un răspuns imun în sângele celor infectaţi cu HIV.

„De vreme ce FIV şi HIV sunt veri îndepărtaţi şi secvenţa lor este similară, ne-am folosit de celulele T din sângele oamenilor infectaţi cu HIV pentru a vedea dacă reacţionează şi dacă produc o reacţie anti-HIV, fapt ce a condus la rezultatele prezentate“, declară unul dintre cercetători. Aproximativ 4,4% din pisicile lumii sunt infectate cu FIV, versiunea felină a SIDA. 

Eforturile de eradicare a HIV/SIDA sunt în plin avânt, dar aceste noi cercetări oferă puţină speranţă pentru dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva SIDA.

ONU: Scopuri îndeplinite

ONU susţine că lumea aproape că şi-a îndeplinit scopurile stabilite cu ocazia noului mileniu, mai ales cele de a vindeca şi a opri epidemia SIDA până în 2015.

Însă, omenirea poate depăşi acest scop care stipulează ca 15 milioane de oameni să primească tratament împotriva HIV până în 2015. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) revizuieşte acum prevederile cu privire la acest tratament pentru a oferi şi mai multă accesibilitate.

Raportul mai sugerează că s-a înregistrat un progres scăzut în oferirea tratamentului împotriva HIV celor care sunt supuşi celui mai mare risc de infecţie, cum ar fi dependenţii de droguri. Mai este nevoie şi de eradicarea violenţei sexuale împotriva femeilor şi fetelor, un alt grup cheie vulnerabil în faţa infecţiilor cu HIV.

S-a făcut un pas uriaş, mai ales în ţările dezvoltate, prin ieftinirea medicamentelor contra HIV. Acum, milioane de oameni îşi pot permite tratamentul. Dar nu este timpul să ne felicităm, trebuie să găsim noi strategii, să căutăm tratamente mai bune, să uşurăm accesul la aceste tratamente şi să descoperim metode de testare mai ieftine“, precizează Bev Collins, consilier la organizaţia „Medici fără frontiere“.


Citeşte şi:

Vindecarea de HIV/SIDA, realitate sau numai speranţă?

Doi pacienţi infectaţi cu HIV par să fi scăpat definitiv de virusul imunodeficienţei dobândite cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă. Specialiştii sunt, însă, reţinuţi în a considera acest tratament terapia care vindecă HIV/SIDA.

Un nou tratament împotriva SIDA va fi aplicat în Africa

Un program destinat să urmărească măsurarea eficacităţii tratamentelor antiretrovirale şi care va fi administrat pacienţilor bolnavi de SIDA în Africa a fost lansat vineri în Abidjan, Etiopia.

VIDEO Povestea tânărului care trăieşte cu HIV de peste 20 de ani, deşi medicii i-au dat doar cinci luni

În urmă cu mai bine de 20 de ani, un bebeluş pe nume Brryan Jackson, de 11 luni, din St. Louis, a fost injectat cu sânge infectat cu HIV de tatăl lui care nu mai voia să-i plătească pensie alimentară. Astăzi, este student şi vrea să devină preot.

Pericol. Un nou virus HIV, cu evoluţie foarte rapidă, descoperit şi la consumatorii români de droguri

O variantă recombinantă a unui subtip al HIV, care a apărut pentru prima dată în Portugalia, Spania şi Grecia, a fost identificată şi la pacienţi din România, utilizatori de droguri intravenoase şi deţinuţi, boala pe care o generează având o evoluţie mai rapidă.

Drama bărbatului care nu se putea îmbolnăvi de SIDA: s-a sinucis la 66 de ani

După ce şi-a văzut cei mai mulţi prieteni pierzându-şi viaţa în lupta cu SIDA, Stephen Crohn, bărbatul care nu se putea îmbolnăvi de această boală datorită unei mutaţii, şi-a luat singur viaţa.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite