1 din 3 cazuri de Alzheimer poate fi prevenit. Un gest simplu, de doar 20 de minute, ţine la distanţă această boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plimbările pe jos, timp de 20 de minute, de trei ori pe săptămână, reduc considerabil riscul de declanşare a maladiei Alzheimer, afirmă oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge.

Cercetătorii eneglezi afirmă susţin că simpla coborâre din autobuz cu o staţie mai devreme şi mersul pe jos până acasă ar putea preveni maladia Alzheimer, ale cărei efecte devastatoare sunt ireversibile.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, o treime dintre cazurile de Alzheimer sunt cauzate de factori care ţin de stilul de viaţă, precum sedentarism, obezitate, fumat, hipertensiune şi educaţie precară, potrivit BBC.

Însă de departe cea mai important factori de risc, dintre cei enumeraţi, este, în opinia, cercetătorilor lipsa activităţii fizice. Aceştia cred că atunci când sunt practicate cu regularitate, exerciţiile asigură un flux constant de sânge bogat în oxigen către creier şi astfel previn crearea plăcilor proteice - depozite de proteine din creier - care declanşează boala.

De aceea, medicii britanici recomandă adulţilor să practice exerciţii fizice - inclusiv grădinărit şi activităţi casnice - cel puţin două ore şi jumătate pe săptămână.

Însă peste două treimi dintre adulţi nu reuşesc să facă acest lucru, iar o cincime sunt incluşi în categoria "persoanelor inactive", care practică mai puţin de 30 de minute de exerciţii fizice pe săptămână.

Potrivit cercetătorilor britanici, dacă o persoană începe să practice exerciţii fizice cu regularitate, acea persoană devine mai înclinată să mănânce sănătos şi să renunţe la fumat, reducându-şi riscul de demenţă.

Prin simpla combatere a lipsei de activitate fizică se va reduce nivelul de obezitate, hipertensiune şi diabet, iar unii oameni vor putea preveni dezvoltarea demenţei", a explicat prof. Carol Brayne de la Universitatea Cambridge.

Studiul britanic, publicat în revista Lancet Neurology, a avut la bază 30 de studii anterioare care au cercetat legăturile dintre demenţă şi diverşi factori ce ţin de stilul de viaţă.

Lipsa exerciţiilor fizice a contribuit la apariţia a 22% din totalul cazurilor analizate, depăşind de două ori oricare alt factor de risc. 

Statisticile arată că un adult din trei, din rândul persoanelor de peste 65 de ani, va dezvolta demenţă. În România, estimările sugerează că boala Alzheimer afectează aproximativ 200.000 de persoane.

Deocamdată nu există niciun tratament contra acestei maladii neurodegenerative, care este progresivă şi generează o serie de efecte negative şi asupra familiilor pacienţilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite