STUDIU: Ibuprofenul modifică în mod diferit starea de spirit a bărbaţilor şi femeilor

STUDIU: Ibuprofenul modifică în mod diferit starea de spirit a bărbaţilor şi femeilor

Administrarea ibuprofenului îi poate face pe bărbaţi mai vulnerabili din punct de vedere emoţional, în timp ce femeilor le conferă o stare psihică mult mai bună, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani

Ştiri pe aceeaşi temă


Se ştie că medicamentele analgezice, precum ibuprofenul, pot fi utile în ameliorarea tulburărilor emoţionale, acum  însă  oamenii de ştiinţă au descoperit că acestea influenţează în mod diferit starea de spirit a bărbaţilor şi femeilor, scrie dailymail.co.uk.

Cercetătorii de la Austin's Moody College of Communication de la Universitatea din Texas Omenii de ştiinţă au stabilit că bărbaţii care iau ibuprofen raportează o stare emoţională exacerbată, în care simt mai acut sentimentele de respingere, în timp ce femeile spun că se simt mult mai bine din punct de vedere psihic după administrarea medicamentului.

Autorilor studiului spun că descoperirea lor poate aduce o nouă perspectivă asupra modului în care bărbaţii şi femeile reacţionează la problemele emoţionale şi poate sta la baza unor noi tratamente.

La studiu au participat 138 de studenţi: 62 de bărbaţi şi 76 de femei. După o exeminare iniţială şi completarea unor chestionare, jumătate dintre ei au primit câte o doză de 400 de miligrame de ibuprofen, iar jumătate - un placebo.

În prima parte a experimentului, voluntarii au luat parte la un joc pe calculator numtit „Cyberball“, în care erau excluşi social. Participanţii erau rugaţi, după excludere, să-şi evalueze starea emoţională.

În următoarea parte a experimentului, voluntarii au descris detaliat o situaţie în care s-au simţit trădaţi de o persoană cu care aveau o relaţie strânsă, precum şi o situaţie în care au experimentat durere fizică. Apoi, subiecţii au fost din nou rugaţi să-şi evalueze starea emoţională.

Cercetările recente au arătat că ambele tipuri de durere, emoţională şi fizică, activează regiuni similare din creier, doar că în funcţie de sex, analgezicele acţionează în moduri diferite asupra durerii emoţionale.

În cadrul studiului, femeile care luat ibuprofen au simţit o diminuare durerii provocate de excluderea socială în timpul jocului în cazul primei părţi a experimentului, dar şi a durerii fizice, în timp ce bărbaţii s-au simţit mai vulnerabili emoţional în ambele situaţii.

Sentimentele de durere pot apărea în orice relaţie apropiată, astfel că este foarte important să învăţăm cum să gândim şi să vorbim desrpre "durerea" apărută în cadrul relaţiilor noastre sociale“, a explicat Anita L. Vangelisti, profesor la Moody College of Communication de la Universitatea din Texas.

Înţelegerea diferenţelor în ceea ce priveşte modul în care bărbaţii şi femeile reacţionează când sunt răniţi ar putea fi utilă cuplurilor care se confruntă cu astfel de situaţii, a adăutat Vangelisti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările