Anumite zone din creier dorm chiar şi atunci când suntem treji. Care sunt consecinţele şi de ce se întâmplă asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mici porţiuni din creier adorm şi se trezesc continuu
Mici porţiuni din creier adorm şi se trezesc continuu

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stanford arată că activitatea din creier se manifestă „în valuri“, chiar şi atunci când suntem în stare de veghe, pauzele fiind de secunde sau fracţiuni de secundă.

Acest lucru ar putea fi o explicaţie pentru faptul că, uneori, pierdem din vedere lucruri evidente, chiar şi atunci când încercăm să ne concentrăm, a explicat Tatiana Engel, coorodonatoarea studiului publicat de revista „Science“.

Studii anterioare puseseră în valoare faptul că doar în timpul somnului activitatea din creier se manifestă „în valuri“. Cercetarea specialiştilor de la Stanford arată că acest lucru se întâmplă şi atunci când suntem treji, un lucru greu de identificat până acum deoarece, în timpul zilei aceste unde nu se manifestă în tot creierul, aşa cum se întâmplă noaptea, în timpul somnului. „E ca şi cum mici porţiuni ale creierului adorm şi se trezesc în mod continuu şi independent“, se arată în studiul citat de agerpres.ro.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă au studiat o zonă din creierul maimuţelor responsabilă de detectarea schimbărilor din câmpul vizual. Ei au observat că atunci când maimuţele nu erau dresate să fie atente la un anumit stimul din câmpul vizual, zona din creier responsabilă de aceasta părea „adormită“, iar animalele aveau mai puţine şanse de a percepe schimbarea şi de a obţine astfel o recompensă. Însă, cercetătorii au aflat că şi atunci când maimuţele erau atente la lumea vizuală pentru a anticipa o schimbare neuronii continuau să oscileze între fazele „pornit“ şi „oprit“. Aşadar, chiar dacă neuronii aveau tendinţa de a rămâne activi o perioadă mai lungă atunci când maimuţele erau mai atente, tot treceau în modul „oprit“.

Cercetătorii subliniază că minţile noastre sunt evident mai eficiente când neuronii sunt porniţi, însă creierul continuă să îi oprească, ciclu care are loc încontinuu fiind o formă a creierului de a economisi energie. Există un cost metabolic asociat cu activitatea continuă a neoronilor. Creierul foloseşte multă energie şi poate că dacă le permite celulelor să iau o pauză, astfel se economiseşte energie. În plus, atunci când neuronii sunt foarte activi aceştia generează subproduse care pot dăuna celulelor, iar pauza ar putea fi necesară pentru îndepărtarea acestora.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite