Terapeutică: Alimentele-medicament, ideale în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţete prezentate de Liliana Ivan
Reţete prezentate de Liliana Ivan

Ceapa este apreciată ca un „medicament”antiseptic, antiviral şi antibacterian. Substanţele sale active, printre care vitaminele (A, B1, B2 şi C), mineralele (fier, potasiu, magneziu), zaharurile şi enzimele combat tusea cronică, virozele şi preîntâmpină apariţia cancerului pulmonar.

Chiar dacă nu este pe placul tuturor, siropul de ceapă tratează eficient tusea. Pentru prepararea unui sirop de ceapă aveţi nevoie de două cepe de mărime potrivită pe care le fierbeţi în 500 ml de apă. Adăugaţi două linguri cu miere şi puţină scorţişoară. Mai lăsaţi să clocotească un minut şi apoi strecuraţi băutura. Câte cinci-şase linguri de sirop pot fi adăugate în orez fiert sau în piureul de cartofi.

Usturoiul constituie o sursă importantă de compuşi sulfurici. Unul dintre aceştia este alicina, recunoscută pentru efectele antibacteriene şi antiseptice. Pentru a scăpa mai repede de tuse este bine să consumaţi zilnic sucul a cinci lămâi, amestecat cu cinci linguriţe de miere. Acest tonic uşurează respiraţia şi calmează usturimile de la nivelul gâtului.

Nu trebuie să uităm că ardeiul iute este un condiment de mare ajutor în sezonul virozelor. Conţine multe vitamine (C, B1 şi B2), este antiinflamator şi antiseptic şi de aceea distruge bacteriile care se localizează la nivelul gâtului şi provoacă tuse. În schimb, un ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C, câtă găsiţi în patru lămâi, cu condiţia să consumaţi ardeii în stare crudă sau copţi la grătar.

Toate soiurile de legume din familia cruciferelor - varza albă, varza de Bruxelles, conopida, broccoli - sunt o sursă importantă de vitamina A, betacaroten, acid folic, vitamina C, potasiu şi de fibre. Varza albă fiartă în amestec cu puţin ulei de măsline, consumată caldă, este hrănitoare, emolientă şi vă scapă de tuse.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite