Guma de mestecat ajută la pierderea în greutate? Ce opinii au specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiul de a mesteca gumă îi poate ajuta pe unii să renunţe la gustările dintre mese
Obiceiul de a mesteca gumă îi poate ajuta pe unii să renunţe la gustările dintre mese

Mestecatul gumei nu arde multe calorii, dar poate fi o strategie utilă pentru unele persoane, când vine vorba de pierderea kilogramelor nedorite. Specialiştii dau detalii.

Persoanele care se gândesc să scape de kilogramele în plus acumulate în perioada sărbătorilor doar prin mestecarea gumei îşi fac planuri în van. Această activitate nu arde prea multe calorii, potrivit specialiştilor consultaţi de cnn.com.

Cu toate acestea, pentru anumite persoane, mestecarea gumei ar putea fi o strategie utilă atunci când vine vorba de scăderea în greutate, mai ales dacă în acest fel se evită gustările dintre mese, cele pe timpul nopţii sau chiar desertul.

„Cred că pentru unii oameni ar putea fi un instrument util. Toţi avem la îndemână lucruri care ne pot ajuta atunci când purtăm bătălia cu kilogramele în plus, şi un obicei minor precum acela de a mesteca gumă poate face diferenţa pentru unii“, este de părere dieteticianul Keri Gans.

Potrivit specialistului, mestecatul gumei poate ajuta în două feluri. Pentru unii, punerea în gură a ceva dulce după ce au mâncat este semnalul că masa a luat sfârşit. Unele persoane au nevoie de un dulce la finalul mesei şi caută un desert. Mestecarea unei bucăţi de gumă poate fi un truc care să funcţioneze. Pot fi salvate în acest fel caloriile provenite de la o îngheţată sau de la o prăjitură.

Pentru alţii, care au nevoie de gustări între mese şi care obişnuiesc să mănânce mult în timpul zilei, mestecatul gumei le poate ţine gura ocupată, numărul de calorii între mese fiind mic.

Suprimă apetitul şi reduce aportul alimentar?

O cercetare privind efectele gumei de mestecat a conchis că acest obicei suprimă apetitul, în special pofta de dulce şi reduce aportul de gustări. Participanţii care au mestecat gumă au consumat cu 40 mai puţine calorii la următoarea masă şi au declarat că s-au simţit mai satisfăcuţi şi au putut rezista mai bine în faţa mâncărurilor nesănătoase, a declarat dieteticianul Angel Planells, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriţie şi Dietetică.

Un alt studiu în domeniu însă arată că mestecatul gumei nu pare să influenţeze apetitul sau aportul alimentar. Şi, deşi mestecatul gumei poate reduce frecvenţa meselor, oamenii pot tinde să consume alimente mai puţin nutritive atunci când stau la masă.

Într-un alt studiu, obiceiul de a mesteca gumă în mod regulat, timp de opt săptămâni nu a dus la nicio scădere în greutate în cazul supraponderalilor şi a adulţilor obezi.

Aceste rezultate pot sugera că efectele mestecării gumei diferă de la o persoană la alta şi pot depinde de personalitatea celui care mănâncă. „Dacă sunteţi o persoană care lucrează de acasă şi vizitaţi bucătăria de prea multe ori, atunci, mestecatul gumei poate fi de ajutor“, mai spune Gans. „Vă ţine gura ocupată, aroma e grozavă şi putem fi mai puţin tentaţi să introducem altceva în gură“.

Dar o bucată de gumă nu va înlocui neapărat o gustare de după-amiază, mai ales dacă a trecut mult timp de la masa de prânz. „O gustare este hrănitoare pe durata după-amiezei, însă guma de mestecat nu ne oferă energia de care avem nevoie şi pe care o găsim într-un fruct, o mână de migdale sau într-un iaurt, este de părere Gans.

Cum alegem guma de mestecat

Dacă alegem să mestecăm gumă, specialiştii recomandă una fără zahăr şi cu calorii puţine. Obiceiul de a mesteca gumă după masă aduce beneficii şi sănătăţii dentare: creşte cantitatea de salivă care spală acizii produşi de bacterii în gură, scăzând astfel riscul de carii dentare, potrivit American Dental Association.

O a doua recomandare este de a se limita numărul bucăţilor de gumă la 5-6 pe zi. Mai multe ar putea duce la balonare şi diaree, a explicat Planells.„Nu recomandăm să se mestece gumă toată ziua. Cei care doresc, pot mesteca o bucată dimineaţa, alta după prânz, poate între prânz şi cină şi apoi alta după cină“, a mai spus Gans.

Cei cărora nu le place să mestece gumă nu e cazul să înceapă. Alte lucruri o pot înlocui precum cafeaua uşor îndulcită sau ceaiul cu o linguriţă de zahăr sau un pătrăţel de ciocolată, a explicat Gans. „Acestea pot semnala sfârşitul mesei fără a depăşi măsura. Totodată, ar putea fi mult mai satisfăcătoare decât mestecatul gumei“, a conchis specialistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite