Curiozităţi despre cafea. Cât de bună şi de dăunătoare este cafeina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curiozităţi despre cafea
Curiozităţi despre cafea

Cafeaua te poate ajuta de minune atunci când vrei să îndepărtezi starea de somnolenţă şi oboseala. Mai mult, pe lista de curiozităţi despre cafea trebuie trecut şi faptul că te poate ajuta la examene.

Cafeaua e pentru unii e pur şi simplu un ritual în fiecare dimineaţă, pentru alţii e o o doză de energie de care au nevoie pentru toată ziua. 

De altfel, printre curiozităţile legate de cafea este faptul că, potrivit organizaţiei „Food an Drug Administration”, substanţa activă din cafea, cafeina, este folosită şi în unele reţete de medicamente ca un remediu împotriva somnolenţei, a oboselii sau pentru ameliorarea unor dureri. 

Tot de pe lista de curiozităţi despre cafea am extras şi faptul că substanţa activă din cafea se mai găseşte, în afară de boabele de cafea, şi în frunze de ceai, boabe de cacao, seminţe de guarana, frunze de yerba mate sau coajă de yoco. 

De asemenea, cafeina mai există în alimente precum ceaiul, ciocolata, sucuri răcoritoare sau băuturi energizante.

Curiozităţi despre cafea. Efecte benefice

Potrivit unor studii, cafeina din cafea ar ajuta la scăderea în greutate sau cel puţin previne îngrăşarea. De asemenea există informaţii, însă deocamdată vorbim doar de teorii, conform cărora cafeina ar reduce pofta de mâncare şi ar stimula termogeneza, un metodă prin care organismul generează căldură şi energie. 

Tot din lista de curiozităţi despre cafea este şi faptul că îi ajută pe care sunt în depresii grave. Potrivit The World Journal of Biological Psychiatry, cercetătorii au ajuns la concluzia că o ceaşcă de cafea pe zi ar scădea gândurile suicidale. 

Specialiştii de la „Johns Hopkins” University spun că o cafea băută înainte de un examen, datorită cafeinei, ar ajuta puterea de concentrare şi memoria celor care învaţă pentru examene. 

Curiozităţi despre cafea. Efectele negative 

Dacă bem prea multă cafea există riscul să resimţim şi efectele negative ale execesului. Iată câteva dintre acestea:

Probelemele gastrice. Există cazuri în care cafeaua poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale. Poate cauza gastrită şi ulce. 

Curiozităţi despre cafea. Efecte psihologice. Unii pot resimţi după ce beau cafea o stare de nervozitate, pot deveni anxioşi, cu o stre crescut de iritabilitate. De asemenea, studiile arată că la unele persoane creşte nivelul de stres.  

Tensiune arterială crescută. Specialiştii de la Universitatea Carnegie Mellon au realizat un studiu care arată că excesul de cafea creşte tensiunea arterială. 

Afecţiuni ale ficatului. Medicii îi atenţionează pe cei care iau des analgezice să aibă grijă în ceea ce priveşte cafeaua. Băutura combinată des cu paracetamol şi alte analgezice poate afecta ţesutul hepatic.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite