Cinci lămuriri necesare despre orez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orezul negru, sălbatic, nu este un orez propriu-zis. FOTO Arhiva Adevărul
Orezul negru, sălbatic, nu este un orez propriu-zis. FOTO Arhiva Adevărul

Are orezul mai multe sau mai puţine calorii decât cartofii? Ce reprezintă varianta sălbatică? Cum poate fi evitată lipirea boabelor în timpul gătitului? Am adunat răspunsurile la cele mai frecvente cinci întrebări în legătură cu acest aliment de bază.

Orezul este cel mai popular tip de cereală la nivel mondial, hrănind mai mult de jumătate din populaţia de pe glob. Este o sursă excelentă de carbohidraţi, firbe, dar şi proteine asimilabile, superioare celor prezente în alte cereale.

Cu toate că este un ingredient prezent în numeroase reţete culinare, în legătură cu acesta încă mai circulă o serie de întrebări. Iată care sunt cel mai des întâlnite cinci dintre ele, potrivit passionsante.be.

Orezul conţine gluten?

NU. Chiar dacă face parte din familia cerealelor, orezul şi nici produsele derivate din acesta nu conţin gluten. Prin urmare, presoanele care suferă de intoleranţă la gluten pot consuma orezul fără grijă.

Are orezul mai multe calorii decât cartofii?

DA. Orezul alb conţine 120 kcal /100 g în timp ce cartofii au 80 kcal / 100 g. Cu toate acestea, în cadrul unei diete echilibrate, acest aprot de calorii nu reprezintă o problemă.

Ce se are în vedere prin denumirea „orez de iasomie“?

Este vorba de un orez cu bob lung, subţire, caracterizat de o aromă naturală specifică. I se spune de iasomie, pentru că aroma lui aminteşte de cea a florilor delicate. Acest timp de orez este cultivat în special în Thailanda, Vietnam şi Cambodgia.

Cum poate evitată lipirea boabelor în timpul fierberii?

Problema lipirii boabelor de orez în timpul gătitului vine de la amidonul din compoziţie. Aceasta poate fi evitată, ţinând cont de următoarele sfaturi: 
• În cazul în care nu este prefiert, orezul se clăteşte îndelung sub jet de apă, până ce apa cu care în clăteşti rămâne limpede. Apoi, acesta se scurge bine şi e lăsat să se aşeze înainte de preparare, circa o jumătate de oră.
• Pentru a evita lipirea boabelor, orezul nu se agită prea mult în timpul gătirii.
• Se foloseşte o cantitate mare de apă, el fierbându-se asemnea pastelor.
• Se adaugă o lingură de ulei, un pic de oţet sau suc de lamâie în timpul fierberii.

Ce este orezul sălbatic?

Orezul sălbatic nu este un orez propriu-zis (genul Oryza). Este de fapt o plantă acvatică (Zizania palustris) cultivată în America de Nord. Bobiţele lungi de culoare maro sau neagră au un gust de alune. De regulă, acest tip de orez se consumă amestecat cu orez alb, pentru a-i da aromă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite