Ce nu trebuie să conţină un iaurt. Ingrediente de evitat pe eticheta produsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iaurtul are o textură de gel şi un gust acrişor din cauza fermentării zahărului din lapte – lactoza – în acid lactic şi este obţinut din lapte prin adaos de culturi bacteriene. Teoretic, este unul dintre cele mai sănătoase alimente. dar ce nu trebuie să conţină un iaurt?

Iaurtul  se numără printre cele mai sănătoase gustări figurând în top 10 produse recomandate în alimentaţie. Iaurtul de bună calitate conţine lapte şi bacterii vii, respectiv Lactobacillus bulcaricus si Streptococcus thermophillus.

Potrivit Abecedarului de nutriţie, semnat de medicul Nicolae Hâncu, prof.univ la UMF Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, iaurtul poate fi consumat cu încredere de persoanele care au intoleranţă la lactoză şi prin urmare nu pot bea lapte.

Cu toate că este, în principiu un aliment sănătos,, multe din iaurturile găsite pe rafturile magazinelor sunt alimente neprietenoase cu sănătatea noastră. Este cazul iaurturilor cu fructe care conţin foarte mult zahăr, coloranţi artificiali şi arome şi mai puţin sau deloc fructe. Un iaurt cu fructe sănătos, recomandat de Abecedarul de nutriţie este cel integral sau degresat la care să adăugăm noi bucăţi de fucte proaspete sau congelate..

Ce nu trebuie să conţină un iaurt. Lista lungă, primul semn de întrebare

iaurtul sănătos nu conţine îndulcitori, lapte praf sau agenţi de îngroşare. De altfel, atrag atenţia medicii nutriţionişti, cu cât lista de ingediente de pe eticheta produsului este mai scurtă, cu atât iaurtul este mai sănătos.

O verificare a calităţii iaurturilor din magazinele americane, făcută de FDA în septembrie 2015, la cererea Cornucopia Institute, o organizaţie nonguvernamentală din SUA care susţine alimentaţia  organică,  a arătat că unele ingrediente nu erau trecute pe etichetă, în timp ce altele erau riscante pentru sănătate.

Ce nu trebuie să conţină un iaurt. Substanţe artificiale

Este vorba despre îndulcitori printre care zahăr procesat, sirop de porumb bogat în fructoză, precum şi  îndulcitori artificiali din categoria aspartamului (E 951 – îndulcitor artificial), acesulfam de potasiu (E-950, edulcorant intens şi potenţiator de aromă) şi sucraloză (un îndulcitor sintetic ce creşte riscul de diabet).

Altă grupă de substanţe artificiale a fost ce a agenţilor de îngroşare compusă din: caragenan (un emulgator care, consumat în cantităţi mari, produce reacţii alergice şi probleme digestive de tipul  diareei, crampelor şi balonării), gumă xantan (emulgator) amidon din porumb modificat genetic, pectină şi gelatină.

Iaurturile analizate mai conţineau coloranţi artificiali, nutrienţi sintetici, dioxid de titan (pigment sintetic, aditiv potenţial cancerigen – E 171. Eeste menţionat pe eticheta multor produse ca fiind colorant „natural“  FDA consideră că E 171 este sigur dacă este folosit în concentraţii de maximum 1% din greutatea alimentelor), arome artificiale, arome naturale şi acid malic (agent de ajustare a pH-ului).

În timp ce unele dintre aceste ingrediente precum pectina sau aromele naturale pot părea inofensive, ele nu sunt întotdeauna, potrivit aceleiaşi surse. Sau, mai corect spus devin dăunătoare prin procesare.

Prin urmare, aceia care vor un iaurt 100% sănătos ar trebui să şi-l prepare singuri acasă din lapte neprocesat şi iaurt organic sau smântână.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite