Cât de bune sunt, de fapt, milkshake-urile şi frappe-urile vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frappe-urile şi milkshake-urile sunt băuturi greu de digerat
Frappe-urile şi milkshake-urile sunt băuturi greu de digerat

Băuturile dulci şi cu multă gheaţă au mare trecere în acest sezon. Însă sunt ele pe atât de sănătoase pe cât de gustoase şi de apetisante sunt?

Deşi sezonul cald reprezintă o perioadă care abundă în oferta de fructe proaspete, care de care mai gustoase, multă lume preferă să le consume în mixuri răcoritoare. Problema este că băuturile de acest gen mai au în compoziţie şi mult zahăr şi alte ingrediente nesănătoase.

„Milkshake-urile şi frappe-urile din comerţ au de obicei un conţinut mare de zahăr şi tot felul de toppinguri bogate în coloranţi şi conservanţi. Concentraţia mare de zaharuri le face să fie bogate în calorii, iar din cauza combinării fructelor cu laptele sau cu frişca, sunt indigeste", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Nici prea reci, nici fierbinţi

În cultura popoarelor care trăiesc în zone la propriu fierbinţi există obiceiul de a bea ceai călduţ pentru a se hidrata şi a transpira mai puţin. Împrumutând din practica lor, consacrată de sute de ani de tradiţie, am putea proceda la fel în perioadele caniculare, în loc să ne potolim setea cu băuturi răcite la frigider sau cu multe cuburi de gheaţă.

De altfel, aşa ne recomandă şi profesorul Mencinicopschi: „În perioadele cu disconfort termic mare, cum este aceasta în care ne aflăm, nu se recomandă băuturile şi alimentele mai reci de 10 grade Cel­sius ori cu temperaturi peste 30 de grade Celsius. Dacă nu se ţine cont de acest lucru, se poate ajunge chiar la şoc termic din cauza stresului termic suplimentar pe care îl provoacă organismului. Mai exact, când se consumă astfel de băuturi, organismul are tendinţa să se poarte ca şi cum ar fi frig afară, producând vasoconstricţie periferică pentru a produce căldură".

Nu în timpul mesei, nu la desert

A bea în timpul mesei sau imediat după nu este un obicei încurajat de nutriţionişti, se ştie. Cu atât mai mult lichide foarte reci, care, spun ei, perturbă procesul de digestie. „Sistemul digestiv este afectat, căci enzimele au nevoie de căldură pentru a fi active, ceea ce se traduce în final prin boli digestive. Prin urmare, nu le recomand ca variantă de hidratare şi de răcorire în timpul verii."

De asemenea, există studii care susţin ideea că obiceiul de a asocia băuturile foarte reci cu un consum de grăsimi creşte semnificativ riscul de accidente vasculare, prin favorizarea depunerilor de colesterol. Nu în ultimul rând, obiceiul de a bea băuturi excesiv de reci poate afecta smalţul dinţilor, poate favoriza inflamarea amigdalelor, iar la cei cu predispoziţie spre migrenă, va provoca noi episoade dureroase. „Îi sfătuiesc pe cei care aleg, totuşi, să le consume, să le bea încet, cu înghiţituri mici", mai spune profesorul Mencinicopschi.

Cu ce ne astâmpărăm setea, totuşi

În linii mari, băuturile recomandate pentru a ne potoli setea în zilele toride ar fi bine să nu fie nici excesiv de reci, nici excesiv de dulci, dar să aibă proprietăţi antioxidante şi remineralizante. „Ceaiurile călduţe (în special cel verde, care conţine teanină, o substanţă cu rol antistres), îndulcite cu puţină miere, sucurile naturale de fructe, limonada şi chiar fructele ca atare rămân cele mai bune variante de hidratare şi de răcorire", potrivit profesorului Mencinicopschi.

În ceea ce priveşte sucurile preparate acasă, din ingrediente naturale, este important să nu le îndepărtăm fibrele prin stoarcere, cu rol în reglarea tranzitului intestinal. Iar pentru a nu fi prea dulci, ele se vor dilua cu apă plată. „Atenţie însă, fructele nu se storc în storcător centrifugat, care le îndepărtează şi fibrele, ci într-un blender în care se pune apă cât se le acopere. Se diluează astfel cu apă în ideea de a nu obţine o băutură cu un indice glicemic prea mare. De asemenea, fructele precum merele sau perele se pun cu tot cu coajă, nu se curăţă. Doar se spală bine", explică profesorul Mencinicopschi.

"Milkshake-urile şi frappe-urile din comerţ au, de obicei, un conţinut mare de zahăr şi tot felul de toppinguri bogate în coloranţi şi conservanţi.'
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului  de Cercetări Alimentare din Bucureşti

Nici variantele cu puţine calorii nu sunt indicate

Circulă teoria conform căreia băuturile cu gheaţă ar ajuta la slăbit. Amatorii de a slăbi apelând la acest truc ar trebui să ştie însă că pierderea în greutate este doar un prim efect şi că, pe termen lung, va apărea îngrăşarea din cauza încetinirii metabolismului. „E o prostie această teorie, gheaţa nu slăbeşte, ci îngraşă.

Stresul termic pe care îl produce organismului favorizează eliberarea de cortizol, o substanţă cu efect de ardere a grăsimilor în primă instanţă, dar care dezechilibrează metabolismul, încetinindu-l şi determinând ulterior creşterea poftei de mâncare", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Aşadar, nici măcar milkshake-urile ori frappe-urile preparate în casă, cu ingrediente naturale şi dozate corect, nu vor ajuta la slăbit doar pentru faptul că au în compoziţie multă gheaţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite