Căpşunele şi cireşele sunt bogate în antioxidanţi şi au puţine calorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpşunele sunt fructele momentului, alături de cireşe
Căpşunele sunt fructele momentului, alături de cireşe

Vitaminele, mineralele şi nutrienţii din fructele şi legumele de sezon reprezintă un combustibil extrem de necesar organismului. Menţinerea unei alimentaţii echilibrate, din care să nu lipsească antioxidanţii, este alegerea perfectă pentru finalul de primăvară.

Suntem la final de primăvară şi în plin sezon de cireşe şi căpşune. Acestea sunt surse excelente de antioxidanţi, fibre şi vitamine. Din aceste motive, aceste fructe pot fi incluse cu succes în alimentaţia zilnică, având beneficii numeroase pentru organism, inclusiv fortifierea sistemului imunitar.

Numărul redus de calorii  - 150 grame de căpşune conţin doar 40 de calorii, dar şi conţinutul de 90% apă, recomandă aceste fructe ca sursă de răcorire şi hidratare atunci când temperaturile  de afară sunt ridicate. Mai mult, 100 de grame de căpşune asigură aproape întregul nostru necesar zilnic de vitamina C, unul dintre cei mai eficienţi nutrienţi, cu efect antioxidant şi antiinflamator, care stimulează buna funcţionare a ţesuturilor şi organelor şi reglează glicemia şi colesterolul.

O singură cană de cireşe conţine peste 4.000 de antioxidanţi, aceştia având rolul de a scădea colesterolul rău şi de a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Antioxidanţii şi nutrienţii din componenţa cireşelor contribuie la îmbunătăţirea imunităţii. Cireşele au un număr redus de calorii, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame, şi un conţinut ridicat de apă de 75%, iar datorită vitaminei A din compoziţie, conţin de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele.

Morcovul, alimentul-minune

Fiind una dintre cele mai consumate şi mai populare legume, morcovul este denumit şi alimentul-minune, deoarece conţine un adevărat cocktail de vitamine  - vitamina A, vitamine din grupul B şi vitamina C, minerale - calciu, magneziu, potasiu - şi fibre.

Sursă nutriţională importantă pentru funcţionarea optimă a organismului, morcovul contribuie şi la menţinerea siluetei, atât de râvnită înainte de începutul verii, ca urmare a conţinutului său extrem de mic de calorii. O cantitate de 100 de grame de morcovi conţine doar 41 de calorii.

Betacarotenul, antioxidantul-minune din morcov, este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Mai mult decât atât, conţinutul de antioxidanţi din morcov poate contribui la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Antioxidanţi naturali din hamei

 „Când vorbim despre un stil de viaţă sănătos, alimentaţia echilibrată are un rol esenţial, deoarece astfel ne putem asigura energia necesară ritmului de zi cu zi. Este important ca prin alimentaţie să reuşim să asigurăm organismului inclusiv necesarul zilnic de antioxidanţi care poate fi obţinut atât din fructe şi legume, cât şi din băuturi preparate din ingrediente naturale. Berea este o astfel de băutură care conţine antioxidanţi naturali, proveniţi în special din hamei, cel care are şi rol de conservant natural al acesteia, dar şi din orz”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Datorită conţinutului de malţ şi hamei, berea consumată moderat  - 330 mililitri/zi pentru femei şi 660 mililitri/zi pentru bărbaţi- poate fi considerată inclusiv o sursă de antioxidanţi. Totodată, drojdia asigură proteine şi aminoacizi esenţiali, precum şi numeroase vitamine şi minerale, mai spune specialistul.

Totodată, consumată în cantităţi moderate, berea are un conţinut caloric redus, un pahar de 250 mililitri având doar 105 kilocalorii. Fiind o băutură slab alcoolizată, berea poate fi inclusă în dieta unei persoane care doreşte să îşi menţină silueta, mai ales la început de vară.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite