Bunătăţi exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările în domeniul geriatriei semnalează că, pentru a rămâne în formă odată cu trecerea anilor, o alimentaţie bogată în antioxidanţi, în  vitamine, minerale şi în aminoacizi poate remedia aspectele neplăcute care apar la majoritatea persoanelor vârstnice.

Terapeuţii spun că starea de sănătate o datorăm substanţelor revigorante conţinute în hrana de fiecare zi. Mierea de Manuka, piperul de Cayene şi fructele goji, renumite pentru miraculoasele lor substanţe hrănitoare, confirmă afirmaţia specialiştilor.

Goji, fructele tinereţii

Deşi fructele goji sunt cunoscute în Tibet şi folosite în medicina tradiţională de mai bine de 2.000 de ani, proprietăţile lor nutritive au fost recunoscute foarte recent de medicina modernă.

S-a constatat că localnicii care consumau zilnic fructele goji erau mai energici şi mai sănătoşi chiar şi după ce depăşeau vârsta de 100 de ani. În Tibet s-a dovedit că numărul persoanelor centenare este de 16 ori mai mare, comparativ cu alte regiuni ale lumii.

Nutriţioniştii consideră că aceste fructe conţin cea mai mare concentraţie de antioxidanţi (inclusiv glutation, care previne îmbătrânirea precoce), de caroten, de minerale şi de vitamine precum E şi C. Specialiştii recomandă să se consume 25 g de fructe goji la micul dejun. O cură de 20 de zile ajută la creşterea imunităţii.  

Piperul de Cayenne, remediu anticancer

Zeci de specii de ardei iute conţin capsaicină, o substanţă care le dă gustul iute. O varietate foarte cunoscută este ardeiul iute de Cayenne. Din coaja şi din semniţele lui uscate şi măcinate se prepară „piperul de Cayenne", un praf roşu, care este de 20 de ori mai iute decât o boia obişnuită. Se adaugă în cantităţi mici în tocăniţe, în ciorbe, sau în salate.

Datorită capsaicinei, piperul de Cayenne este un puternic antioxidant. Una dintre proprietăţile sale este că stimulează metabolismul, influenţând în mod pozitiv şi tensiunea arterială. În opinia unor terapeuţi, acest condiment ar avea proprietăţi anticancerigene.

Mierea de Manuka, antibiotic natural

Dintre toate tipurile de miere, cea extrasă de albinele care culeg nectarul florilor din arborele de Manuka (creşte în Noua Zeelandă) este considerată de apiterapeuţi drept un miracol al naturii, deoarece aceasta are cel mai ridicat conţinut de antioxidanţi care combat efectele îmbătrânirii premature cauzate de radicalii liberi.

O dietă care conţine acest sortiment de miere ajută la regenerarea celulelor pielii şi la producerea de colagen. În plus, ea are cele mai multe proprietăţi antibacteriene şi poate distruge cele mai puternice microorganisme.

Cum se foloseşte mierea

Dacă ai răcit sau dacă te confrunţi cu probleme ale sistemului digestiv (gastrite, ulcer duodenal, indigestii, gastroesofagite de reflux), se recomandă câte două linguriţe de miere de Manuka pe zi. Prima linguriţă de miere trebuie s-o consumi dimineaţa, cu 30 de minute înainte de micul dejun. Apoi, pentru a-i spori efectul, specialiştii îţi recomandă să mănânci cereale cu lapte sau iaurt şi fructe. Seara, poţi să adaugi o linguriţă de miere de Manuka într-o budincă,  în porţia de cereale sau de kefir.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

Mierea de Manuka are caracter puternic antibiotic. Are unul dintre cele mai ridicate concentraţii de antioxidanţi, consumul ei fiind recomandat în combaterea problemelor legate de îmbătrânire şi nu numai. Ea poate fi consumată în cazul problemelor sistemului digestiv (gastrite, ulcer duodenal, indigestii etc.).

Piperul de Cayenne are caracter puternic antitumoral. Conţine un principiu bioactiv, capsaicina, cu proprietăţi terapeutice importante, printre care demn de luat în seamă este efectul de împiedicare a dezvoltării tumorilor.

Fructele goji sunt cunoscute în Tibet şi consumate ca alimente antiîmbătrânire. Aceste fructe sunt antioxidante, prin conţinutul mare de minerale (calciu, magneziu, fier, crom, zinc, seleniu) cât şi de vitamine E, C, B3, B1, B5, acizi graşi, aminoacizi şi flavone.

Recomandare

Dieta cu fructe goji  contribuie la  revigorarea fizică şi psihică.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite