Broccoli protejează şi ficatul de cancer. Substanţa activă este prezentă mai ales în leguma tocată sau fiartă la aburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Broccoli pare a fi o legumă minune anticancer
Broccoli pare a fi o legumă minune anticancer

Mamele noastre aveau dreptate când ne sileau să terminăm porţia de broccoli din farfurie. Până acum, studiile făcute au arătat că această legumă protejează împotriva cancerului de sân, de prostată sau de colon. O nouă cercetare adaugă pe listă protecţia împotriva cancerului de ficat.

Studiul a fost derulat de prof. Elizabeth Jeffery de la Universitatea din Illinois, şi a fost publicat în  Journal of Nutrition. „Ceea ce se ştia până acum despre broccoli era că această cruciferă protejează împotriva unui număr de cancere diferite. Însă nimeni nu s-a uitat şi la cancerul de ficat“, a spus aceasta, citată de medicalnewstoday.com.

Dieta americanilor este plină de grăsimi saturate şi de zahăr, fiecare fiind convertite de ficat în grăsime corporală. Dar, o asemenea dietă este legată în egală măsură nu doar de obezitate, ci şi de bolile de ficat din cauză nealcoolică.  

Chiar dacă aceste boli de ficat nu sunt în mod obţişnuit însoţite de simptome, uneori se întâmplă să fie şi aici se includ oboseala, durerea în partea superioară a abdomenului şi pierderea în greutate.

„Am decis că e necesar să studiem şi cancerul de ficat. În mod deosebit, pentru că obezitatea este epidemică în SUA, iar aceasta este în mod direct legată de riscul de a face cancer de ficat, mai ales în rândul bărbaţilor, a mai spus profesoara.  Ea a adăugat că, în cazul bărbaţilor obezi, riscul creşte de cinci ori.

În cercetările de până acum făcute alături de colegii săi, prof. Jeffery a arătat că sulforafanul – substanţa activă anticancer conţinută în broccoli – este prezentă în cantitate mare în leguma tocată sau fiartă puţin la aburi. Studiile au mai sugerat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles au capacitatea de a opri acumularea de grăsime în ficat.

Studiul derulat de Jeffery a fost făcut pe şoareci şi a arătat că grupul care a avut o dietă în care s-a adăugat broccoli numărul de noduli canceroşi a scăzut, spre deosebire de grupul care a avut o dietă bogată în grăsimi şi zahăr (cam ce mănâncă oamenii în mod obişnuit). Mărimea nodulilor însă nu a fost sensibilă la substanţa activă din broccoli.

Sunt două feluri în care putem avea un ficat gras: fie printr-o dietă bogată în grăsimi şi zahăr, fie prin consumul mare de alcool. În primul caz, îl numim ficat gras din cauză nonalcoolică şi afecţiunea devine pe zi ce trece tot mai răspândită în rândul americanilor, a avertizat profesoara.

Studiile de până acum au arătat că un consum de trei până la cinci ori pe săptămână de broccoli reduce riscul de a face alte tipuri de cancere.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite