5 sfaturi pentru un grătar gustos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrei să te bucuri de vremea frumoasă la un grătar în aer liber? Află de ce lucruri trebuie să ţii cont pentru a prepara o friptură nu doar gustoasă, ci şi plină de nutrienţi.

1 Alege carne proaspătă, nu congelată. Carnea decongelată pierde, odată cu sucul care se scurge din ea, o mare parte din vitamine şi din minerale.

Mai mult, la carnea congelată nu ai nici garanţia că se prepară uniform. Înainte de a aşeza carnea la fript, este bine să ungi grătarul cu puţină grăsime. În acest fel, vei evita prinderea bucăţilor de carne de grilajul grătarului şi friptura va fi mai uşor de întors de pe o parte pe alta.

Carnea slabă, stropită cu vin roşu bogat în antioxidanţi şi combinată cu legume şi cu fructe este cel mai sănătos preparat la grătar.

Cumpără carne slabă. Carnea de peşte şi cea de pui sunt considerate cele mai sănătoase, în timp ce carnea de porc şi cea mixtă, cum este pasta pentru mici, sunt considerate cele mai nocive.

Acest lucru se întâmplă din cauza efectelor negative pe care le produce în mod direct grăsimea ingerată, dar şi din cauză că, scursă pe flacări şi pe cărbunii încinşi, aceasta favorizează formarea unor substanţe cancerigene, care se depun pe suprafaţa cărnii.

3 Porţionează friptura în aşa fel încât să obţii felii subţiri, uşor de gătit. Este recomandat să o feliezi pe lungime, astfel încât să nu secţionezi fibrele.

image


Vei evita  astfel scurgerea unei cantităţi mari din sucul valoros din punct de vedere nutritiv. Nu e nevoie să tai toate feliile de carne la aceeaşi grosime.

Aşază-le pe cele mai groase pe mijlocul grătarului, deoarece acolo vor fi mai expuse şi se vor pregăti la fel de repede ca cele mai subţiri, dar aşezate lateral. 

4 Marinează carnea în soluţii care conţin cimbru, rozmarin, oregano, busuioc şi usturoi. Astfel, va avea cu 80 la sută mai puţini compuşi cancerigeni produşi în timpul frigerii, în comparaţie cu friptura simplă, arată studiile.

Aceste substanţe, numite amine heterolitice, care duc la apariţia cancerului, sunt neutralizate de antioxidanţii din plantele aromatice.

5 Prepară alimentele (carne sau legume) doar deasupra cărbunilor încinşi, nu deasupra flăcărilor. În acest fel vei preveni arderea la suprafaţă şi formarea crustelor care conţin substanţe nocive.

Dacă ai ars carnea este bine să nu o consumi. Când este arsă doar parţial, îndepărtează zonele respective, considerate toxice. O modalitate de a limita efectele cărnii arse asupra digestiei este să consumi puţin iaurt după masă.

Desert
Merele coapte în cenuşa fierbinte pot fi o variantă sănătoasă de desert.

Igiena contează!

Respectă regulile de igienă atunci când prepari mâncarea la grătar. Asigură-te că ai mâinile curate şi că toate recipientele sunt spălate. Este bine să ştii că nu trebuie pusă niciodată carnea gătită în aceeaşi farfurie cu cea nepreparată, deoarece se poate contamina cu microbi.

Mai mult, acoperă tot timpul cu un capac recipientele în care ţii carnea şi foloseşte o ladă frigorifică pentru transport şi pentru depozitare, dacă aproximezi că va dura mai mult de o oră până când vei începe să prepari masa.

Specialistul nostru

image

Livia Nena
biolog nutriţionist Bio Nutritiv

Carnea preparată la grătar este o variantă mult mai bună decât cea prăjită în ulei sau în grăsime animală. Preparată în acest mod, carnea se poate combina în mod fericit cu verdeţuri, cum sunt: salata verde, ceapa verde, usturoiul verde.

De asemenea, se mai poate consuma împreună cu legume cu indice glicemic scăzut (roşii, dovlecei, vinete, ardei, varză). În niciun caz nu se recomandă asocierea cărnii cu legume de tipul cartofilor şi, de regulă, nici cu morcovi, mazăre sau cu porumb fiert.

Legumele care pot fi combinate cu carnea se pot consuma, la rândul lor, crude (sub formă de salate) sau, de ce nu, pot fi coapte pe grătar sau gratinate. Nu asociaţi proteinele cu făinoasele şi cu dulciurile, deoarece acest obicei îngreunează digestia .

Ghid de nutriţie

image

Gheorghe Mencinicopschi


Directorul Institutului de Cercetări Alimentare


Cum alegem carnea tocată?

O cumpărăm deja tocată sau o preparăm acasă? Află de la specialistul nostru în nutriție cum este cel mai bine, precum și amănunte despre legea care îi obligă pe comercianți să prepare carnea tocată în fața clienților.

Preparare la fața locului

image

Orice român are dreptul legal să solicite vânzătorului să-i prepare la fața locului carnea tocată. Și atunci, ce rost mai are să cumperi produse ambalate, despre care nu știi dacă au fost pregătite corect și dacă termenul de valabilitate afişat este cel adevărat?

Simplă sau mixtă?

Cele mai indicate sunt amestecurile de carne slabă (mânzat cu porc, pui cu porc sau pui cu viţel). Chiar și așa, carnea tocată este unul dintre cele mai indigeste alimente, de aceea ar trebui preparată cât mai simplu, nu prin prăjire, ci la cuptor sau pe grătar.

De asemenea, asigură-te că nu o ții o perioadă îndelungată la temperatura camerei, deoarece bacteriile din carnea tocată se înmulțesc mult mai repede decât cele din carnea simplă, netocată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite