5 greşeli pe care le faci când cumperi mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unei liste de cumpărături complete sau cumpărăturile făcute atunci când avem burta goală ne determină să comitem mici greşeli care ne influenţează dieta, oricât de sănătoasă credem că este aceasta.

Specialista în nutriţie Katie Hill a realizat pentru „Huffington Post“ o listă a celor mai frecvente greşeli pe care le facem atunci când trebuie să ne reaprovizionăm cămara.

1. Te duci doar o dată pe săptămână la cumpărături 

Este un lucru obişnuit să îţi umpli coşul de cumpărături până la refuz doar o dată pe săptămână, de obicei în weekend, şi să speri că toate alimentele cumpărate vor rezista o săptămână întreagă până la următoarea sesiune de cumpărături. Din cauza acestei strategii greşite, ajungem să cumpărăm mai multă mâncare cu o perioadă de valabilitate mai mare, fapt care înseamnă că vom cumpăra mai multă mâncare procesată.

Este de înţeles, mai ales că simţi că o iei razna atunci când se strică ceva în frigider sau în cămară, înainte de a apuca să găteşti. Totuşi, este în natura alimentelor, mai ales cele sănătoase, să se strice dacă nu le mănânci sau nu le congelezi.

Aşa că, dacă vei cumpăra mai puţină mâncare, dar mai des, vei economisi şi bani şi vei avea şi alimente proaspete. Sănătatea ta va fi mai bună, dar şi portofelul tău se va simţi mai bine.

2. Te duci la cumpărături fără o listă completă

Mulţi dintre noi avem o listă de cumpărături, însă o greşeală frecventă este când descoperim că alimentele cumpărate conform listei nu sunt deajuns şi mai avem nevoie de câte ceva pentru a termina de gătit. Şi aşa ajungem să cheltuim mai mult la chioşcurile din cartier. 

Atunci când alcătuieşti lista de cumpărături, ai nevoie să plănuieşti trei mese pe zi, pentru trei zile. Aşa că, fă cumpărăturile doar pentru nouă mese pe zi, fie că ele reprezintă sandvişul de prânz de la serviciu, sau cina uşoară pe care o serveşti acasă.

3. Cumperi alimente cu burta plină

Cu toţii ştim că nu ai voie să te duci la cumpărături cu burta goală. Va fi un dezastru pentru planurile tale şi vei sfârşi prin a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie, dar care îţi fac cu ochiul. Te vei trezi acasă cu o sacoşă plină de alimente inutile.

Tot o problemă este şi când iei prea în serios acest sfat şi te duci la cumpărături sătul. Adică mănânci până nu mai poţi doar ca să nu cumperi alimente pe burta goală. Aşa vei ajunge să cumperi orice numai alimente nu, deoarece nu-ţi mai poţi închipui că-ţi va mai fi vreodată foame. De data asta, îţi vor face cu ochiul prosoapele de hârtie, săpunul frumos ambalat sau chiar o pereche de mănuşi. Însă tu te-ai dus să cumperi mâncare, nu săpun. Şi el are rostul lui, însă nu este comestibil.

Aşa că nu te duce la cumpărături cu burta goală, dar nici cu ea plină. Găseşte calea de mijloc.

4. Cumperi mâncare care doar arată sănătoasă 

Managerii supermarketurilor se bucură la ideea de cumpărături pe bază de capricii. Astfel există multe alimente ambalate strălucitor şi cu aspectul de sănătos, când, de fapt, e doar poleiala de ele.

Doar pentru că scrie că nu are gluten sau vezi o etichetă mare care declară că e „fără conservanţi“ nu înseamnă că alimentul respectiv este o alegere sănătoasă. Obişnuieşte-te să mănânci mâncare adevărată, nu cea ambalată într-un pachet ce pare că ar supravieţui unui război nuclear. Aşa vei ajunge să mănânci ce e mai sănătos pentru tine.

5. Nu ştii când magazinul aduce marfă proaspătă

Pentru a cumpăra alimente proaspete trebuie neapărat să afli când chioşcul de vizavi aduce legume proaspete şi de unde, când se înnoieşte stocul de fructe al vânzătorului tău preferat din piaţă şi când se aduce marfă nouă în supermarket, pentru ca laptele să nu fie prea aproape de perioada de expirare.

Întreabă şeful de raion din supermarket când vin produsele noi şi când ajung la raft. Întreabă-ţi vânzătorul din piaţă la câtă vreme aduce fructe şi legume şi de unde. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul cărnii: nu alege carnea congelată, ci pe cea proaspătă şi citeşte cu atenţie informaţiile despre locul unde a fost produsă.


Citeşte şi:

„Superalimentele” care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire

Îmbătrânirea este un proces natural însă oamenii aleg să lupte împotriva acestuia prin toate „armele” pe care le pot utiliza, alimentele reprezentând de multe ori o alternativă demnă de luat în considerare.

VIDEO Drumul spre moarte trece prin stomac. Cum ne afectează obezitatea vieţile

73% din adulţii români sunt afectaţi de suprapondere sau obezitate. Cifra este uluitoare şi, din păcate, în creştere. Cauza este un regim alimentar dominat de grăsimi şi zahăr, precum şi alimente procesate, acum la îndemâna tuturor, pentru o gustare rapidă, când nu avem timp de o masă completă.

Patru produse alimentare care au un conţinut ridicat de zahăr

Corpul nostru nu are nevoie de un nivel ridicat al zahărului în sânge, fapt remarcat în ultimul timp şi de studiile care arată că trebuie să evităm consumul anumitor alimente care au un conţinut ridicat de zahăr.

Ce alimente să eviţi când iei pastile

Când eşti sub tratament, e bine să ţii cont de ceea ce consumi în preajma orelor la care obişnuieşti să iei medicamentele. De ce? Există alimente ce pot întârzia sau anula efectele benefice ale pastilelor, aşa cum sunt şi situaţii în care pot cauza reacţii adverse sau agrava unele probleme de sănătate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite