5 beneficii ale consumului de ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai recente studii arată că un consum moderat de ciocolată neagră te fereşte de bolile cardiovasculare, de afecţiunile hepatice şi are efecte benefice asupra pielii.

Specialiştii atrag atenţia că doar ciocolata neagră are proprietăţi terapeutice. Cea mai sănătoasă ciocolată este cea care conţine cacao în proporţie de 70-90 la sută, unt de cacao şi zahăr.

Ciocolata la care se adaugă în cantităţi variabile lapte, nuci, alune, fructe confiate sau înlocuitori de unt de cacao îşi pierde din proprietăţi. Specialiştii ne sfătuiesc să nu consumăm mai mult de două pătrăţele de ciocolată zilnic.

1 Antidepresiv natural

Ciocolata acţionează la nivelul creierului cu efecte asemănătoare medicamentelor, combătând depresia. Teobromina şi tiramina din compoziţia ciocolatei sunt substanţele care stimulează activitatea neurotransmiţătorilor. În plus, magneziul care se găseşte în ciocolată are efect relaxant şi favorizează transmiterea influxurilor nervoase de la nivelul creierului.

2 Previne bolile de inimă

Ciocolata este recunoscută şi pentru faptul că favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău" din sânge şi că menţine elasticitatea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi. Cercetătorii din cadrul Institutului German de Nutriţie arată că, prin consumul unui pătrăţel de ciocolată neagră, sunt reduse cu 40 la sută riscurile de boli cardiovasculare şi, implicit, cele de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

3 Protejează ficatul

Tot datorită antioxidanţilor, ciocolata neagră are capacitatea de a limita creşterea presiu­nii sanguine în cavitatea abdominală, conform unui studiu prezentat recent în cadrul conferinţei anuale organizate de Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului. Creşterea presiunii sanguine apare, de obicei, după fiecare masă şi este periculoasă mai ales în cazul persoanelor care suferă de ciroză hepatică, deoarece poate provoca, în cazurile severe, spargerea vaselor sanguine.

4 Ajută la arderea caloriilor

Datorită teobrominei, substanţă cu proprietăţi asemănătoare cafei­nei, ciocolata accelerează rata metabolismului bazal şi astfel stimulează arderea caloriilor. Acest lucru este valabil însă numai în cazul persoanelor care fac mişcare şi doar în condiţiile unui consum moderat de ciocolată. Consumată în exces, ciocolata îngraşă, căci ea conţine 500 de calorii la 100 de grame.

5 Are efect antirid

Consumul zilnic de ciocolată neagră are efecte benefice şi asupra pielii. Ciocolata protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, prevenind astfel apariţia ridurilor. Cercetătorii de la Institutul Dermatologic European din Londra au descoperit că antioxidanţii naturali din boabele de cacao au efect antiinflamator şi antioxidant.

Potasiul şi magneziul conţinute de ciocolată combat oboseala musculară.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Ciocolata neagră este mai săracă în hidraţi de carbon decât cea cu lapte. De aceea, persoanele care trebuie să ţină cont de glucide în alimenţia zilnică este bine să cunoască acest aspect.

Persoanele cu insomnie, irascibile, cu tahicardie şi copiii cu probleme de concentrare trebuie să evite ciocolata sau să consume cantităţi mici. Dimpotrivă, consumul de ciocolată înaintea unui efort fizic este recomandat.

Purificare: Ciocolata conţine fibre alimentare şi detoxifică organismul.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

image

Urzicile combat anemia

Chiar dacă sunt fierte, urzicile îşi păstrează majoritatea vitaminelor şi mineralelor. Specialistul nostru ni le recomandă în mod deosebit în această perioadă, pentru că sunt un excelent detoxifiant după lunile de iarnă.

Nu se culeg din zone poluate

Aceste verdeţuri conţin cantităţi mari de vitamina K, un bun anticoagulant, de fier, indicat în caz de anemie, şi de fibre alimentare care ajută digestia şi facilitează detoxifierea organismului. La acestea se adaugă vitaminele A şi C, cu efect antioxidant, şi mineralele: calciu, magneziu şi siliciu. Prin urmare, urzicile sunt foarte hrănitoare, dar numai dacă nu sunt culese din zone polua­te, cum sunt cele de pe marginea şoselelor.

Cele tinere sunt mai bune

Pentru a fi gustoase, urzicile ar trebui să fie tinere sau să fie culese doar vârfurile. Urzicile bătrâne sunt fibroase şi nu au un gust la fel de bun. După ce au fost curăţate şi spălate, ele pot fi opărite şi consumate ca salată, cu ulei de măsline, sau pot fi preparate ca mâncare, simple sau în amestec cu usturoi şi/sau leurdă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite