Vasile Ionescu

Vasile Ionescu

Preşedinte, Societatea Academică Rromă
 • acum 3 ani

  Despre orientalism/bohemianism, ţigănie şi rasism: arte & meserii

  „Ce vreţi, suntem la porţile Orientului, unde totul este luat în derâdere!“, ar fi zis Poincare despre România, deşi nu asta l-a făcut, mai apoi, preşedintele Franţei! Apare clar că a trăi în „cercul strâmt“ (Eminescu) sau „cercul barbar“ (Bacovia) înseamnă a trăi în România, de la râsul tragi-comic din epopeea „Ţiganiada“, până azi!

 • acum 3 ani
 • acum 4 ani

  Decesul unei stafii: incluziunea rromilor

  „Ţiganul nu poate fi rrom; om (gadjo, român) poate, dar tolerat ca o specie de subom“ (neom, om de departe, primitiv etc.) este - dincolo de violenţa nietzscheeană a formulării - constatarea absenţei responsabilităţii civice a ţiganilor, neputinţei de a deveni rromi, făcută de însuşi fondatorul Mişcării civice rrome, activistul Nicolae Gheorghe, sociolog şi diplomat.

 • acum 5 ani

  Statul, rromii şi ţiganii: măşti, măscărici, măscări, mascarade (I)

  „Comment peut-on etre tsigan/ Cum (mai) poate fi cineva ţigan", repetentul istoriei? Nici român, nici rrom, „încremenit în proiect", anacronic, repudiat, diabolizat, dezumanizat, „ţiganul e om de departe" (neom), iar integrarea sa o dezintegrare apocaliptică, haosul unei mântuiri de mântuială. Ce (mai) este de făcut?

 • acum 5 ani

  O contraistorie a Libertăţii: ţiganii - români sau rromi?

  În fiecare 20 februarie se celebrează eliberarea din sclavie a rromilor din România, din 1856. „Emancipaţii” au devenit liberi, dar au rămas săraci sau într-un retard socio-cultural engramat în vechea opoziţie dintre civilizat vs. barbar/ primitiv. Afroamericanii, sclavi ca şi ţiganii, au reuşit în mare parte ieşirea din marasmul dispreţului şi urii, nu şi rromii. De ce?

 • acum 5 ani

  Despre ţigani, cu dragoste şi abjecţie

  „Ţiganul nu poate fi rrom. Om, poate că da, dar ca o specie de subom“ a spus, paradoxal şi perplexant, dezamăgit, Nicolae Gheorghe în Testamentul Demnităţii şi Libertăţii Rromilor

 • acum 6 ani

  Cacealmaua politică a asului de treflă al partidei rromilor

  Arestarea pentru corupţie a „asului de treflă“ / preşedintelui Partidei Romilor, deputatul Nicolae Păun, pare să fie o prăbuşire catastrofală în „ţigănie“ a întregii Mişcări civice, culturale şi politice a rromilor, ca o confirmare a suspiciunilor istorice că romii tot ţigani sunt.

 • acum 6 ani
Vezi mai multe
Modifică Setările