Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu

Critic literar
 • acum 2 ani

  Corupţii neamului, competenţii neamului

  Pe vremea când eram parlamentar în comisia militară, de ordine publică şi SRI (nu exista încă aceea specială de azi) a Senatului, îl întrebam, pe jumătate în glumă, pe Virgil Măgureanu, director al SRI, dacă instituţia domniei sale este responsabilă de proasta funcţionare a telefoanelor noastre, fiindcă ar fi sub ascultare, sau dacă e o problemă de tehnologie nepusă la punct. Bănuiţi răspunsul: tehnologia, bat-o vina!

 • acum 2 ani

  Trei generaţii de oameni politici

  Din 1989 încoace, am avut trei generaţii de oameni politici. Fiecare cu particularităţile ei. Mai bune sau mai rele. Generaţia, dacă o pot numi aşa, pe care am cunoscut-o cel mai bine, din interior, este aceea de imediat după Revoluţie, din care prea puţini supravieţuitori se mai află în parlament şi în alte instituţii ale statutului.

 • acum 2 ani

  Paradigma grecească

  Nu sunt economist, nici finanţist, cum presupun că ştiu cititorii acestor însemnări, aşa că n-am pretenţia că este absolut adevărat ce voi spune mai departe şi ceea ce, de altfel, am mai spus nu o dată, despre situaţia din România.

 • acum 2 ani

  Mistificaţiuni

  Un site satiric american o ironizat-o pe abia propusa, după cel mai strâns vot din istoria Senatului, ministresă a Educaţiei. Multimilionara doamnă De Voss ar fi cerut tuturor şcolilor din SUA să aplatizeze globul pământesc, care conform tradiţiei biblice, a fost creat de bunul Dumnezeu cu 6.000 de ani în urmă în această formă. Plată. Nu e sigur că Ms. De Voss a avut iniţiativa cu pricina, dar nu încape îndoială că ar fi putut s-o aibă.

 • acum 2 ani

  Golania

  Golania e ţara golanilor. Ţara în care orice e cu putinţă. La începutul anilor 1970, când era încă tânăr şi la trup curat, Adrian Păunescu scria în volumul „Istoria unei secunde“ aceste versuri memorabile: „Şi ce se mai poate,/Când totul se poate?“. Întrebarea a rămas valabilă. Cine ar fi crezut?

 • acum 2 ani

  Ce înseamnă să-ţi iubeşti ţara

  Au trecut câteva săptămâni, fără ca ecourile, în general nefavorabile, să se fi stins cu totul, de când peste o sută de membri ai Academiei Române au semnat o scrisoare redactată de doi colegi ai lor (şi ai mei), în care se protesta în cea mai clară limbă de lemn ceauşistă contra înstrăinării bunurilor ţării, nu de către guvernele, indiferent de culoare politică de după 1989, ci de către diverşi investitori străini din companii internaţionale.

 • acum 2 ani

  Frumoşii nebuni ai marilor oraşe

  În acest text, mă refer la manifestaţiile din Piaţa Victoriei şi din majoritatea oraşelor, nu la cele de la Cotroceni, Piteşti şi Târgovişte organizate pe faţă de PSD. Piaţa Victoriei nu are nicio legătură cu o astfel de manipulare de partid şi de stat. E vorba de o manifestaţie civică spontană, cum nu a mai fost alta după aceea care a creat Alianţa Civică în toamna lui 1990, la care au participat peste 200.000 de oameni.

 • acum 2 ani

  Rolul istoric al liberalismului

  În 1875, ia naştere Partidul Liberal, ulterior, Partidul Naţional Liberal, odată cu închegarea mişcărilor liberale existente deja, din care una formase guvernul după căderea lui Cuza, între 1867 şi 1868.

Vezi mai multe