Violeta Alexandru, după ce PNL l-a presat pe Nicuşor Dan să renunţe la suspendarea PUZ-urilor pentru doi ani: „3 luni e suficient”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Violeta Alexandru a anunţat că proiectele de hotărâre de Consiliul General iniţiat de primarul general Nicuşor Dan pentru suspendarea planurilor urbanistice zonale din cinci sectoare vor fi votate de către consilierii PNL. Preşedinta PNL Bucureşti vorbeşte de o suspendare a acestora timp de 3 luni şi nu despre varianta suspendării timp de 24 de luni aşa cum propune Nicuşor Dan.

„Consilierii PNL vor vota proiectele Hotărârilor de Consiliu General iniţiate de Primarul Dan pentru suspendarea PUZurilor. O suspendare 3 luni, timp în care să se remedieze problemele Suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector (cel de la sector 1 nici nu a mai ajuns să fie aprobat fiindu-i retrase avizele) şi lăsarea Bucureştiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, PENTRU O PERIOADĂ DE 2 ANI, aşa cum propune primarul general al Capitalei, domnul Nicuşor Dan, pentru şedinţa Consiliului General de mâine, înseamnă mult.

Primarul general a înţeles argumentele noastre pertinente. Această decizie ar înseamna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în Bucureşti, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în judeţele limitrofe. Am cerut Primarului General reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Şi a fost de acord.

Dacă tot suntem determinaţi, şi chiar suntem determinaţi să susţinem demersul de instituire a ordinii şi a legalităţii în proiectele urbanistice din Capitală, avem datoria să identificăm, să vorbim public despre ele pentru că nu avem niciun motiv să ascundem eventuale ilegalităţi şi, foarte important pentru oraş, avem datoria să corectăm cât mai rapid acolo unde s-au identificat probleme. Au fost emise certificate de urbanism cu privire la care se constată încălcări ale legii? Primarul va întreprinde măsurile necesare ca cei care au făcut acest lucru să plătească pentru fapta lor. Funcţionarii care emit certificate de urbanism trebuie să respecte legea, Primăria trebuie să ia măsuri să prevină orice abuz, Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie să îşi facă treaba, Procuratura trebuie sesizată, dacă e cazul - nu mă feresc să o spun. Există un lanţ de oameni responsabili pentru indisciplina din multe zone din Capitală.

Am solicitat primarului general să lămurească situaţia juridică a celor care au apucat să depună documentaţia în vederea emiterii autorizaţiei de construcţie, pentru obţinerea certificatului de urbanism sau a prelungirii certificatelor de urbanism obţinute anterior. În aceste 3 luni aşteptăm propunerile de corectare ale PUZurilor pe care Primarul General Dan le consideră de natură a încălca prevederile legale.

PUZurile sectoarelor au fost făcute şi aprobate de către administraţia PSD (sub conducerea primarilor PSD la sectoare şi a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei) iar abuzurile asupra spaţiilor verzi nu vor fi tolerate. Pot face toate presiunile din lume cei care au intrat acum în panică pentru că practicile lor, practici ale unor autentici “rechini imobiliari”, vor ieşi la iveală. PUZurile au fost intrumente de susţinere a puşculiţei grupurilor de interese PSD, chiar a clanurilor interlope din jurul acestui partid, ca să nu ne mai ascundem după deget. Toate problemele vor fi extrase şi, cu angajamentul Primarului General, vor fi corectate.

PNL nu a votat PUZurile coordonatoare atunci când au fost aprobate. Bucureştiul este în risc de infrigement pe acest subiect. Dincolo de acest lucru, niciun om de bun simţ nu poate fi de acord cu betonarea în devălmăşie a întregului oraş, a parcurilor, a zonelor verzi. Între câştig economic şi respect pentru spaţiile verzi din oraş trebuie să existe un echilibru. Mai pe scurt – trebuie să se respecte legea iar liberalii susţin că în domeniul construcţiilor, al proiectelor de dezvoltare nu trebuie tolerată nicio încălcare a regulilor. Dar nu pot fi blocate toate pentru că acest lucru asumă că toţi antreprenorii din Bucureşti încalcă reguli şi nu este aşa. Prin investiţiile pe care cei corecţi le fac, se colectează venituri la bugetul Bucureştiului, dincolo de salariile pe care le plătesc pentru angajaţii lor.

3 luni de suspendare a actualelor PUZuri este suficient. În timp ce curăţăm, trebuie să dăm acestui oraş şi o perspectivă corectă de dezvoltare”, a scris Violeta Alexandru joi pe Facebook. 

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a afirmat cu privire la hotărârea de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General de vineri referitoare la suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, că este scandalos ca într-un oraş unde există o mare problemă a poluării să avem sute de hectare de spaţii verzi care prin aceste PUZ-uri să devină spaţii construibile.

„Este absolut scandalos, este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, în situaţia în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, în situaţia în care avem zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza acestei poluări atmosferice în Bucureşti, sute de hectare de spaţiu verde, repet, sute de hectare de spaţiu verde, nu e o metaforă, e vorba de sute de hectare de spaţiu verde, prin aceste PUR-uri de Sector urmează să devină, să-şi piardă statutul de spaţiu verde şi să devină spaţii construibile, este inadmisibil. În al doilea rând, vorbesc punctual, dar e o chestiune importantă”, a afirmat primarul general.

Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România - Urbanis a adresat o scrisoare deschisă Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi primarului Capitalei, Nicuşor Dan, prin care cere lămuriri privind măsura anunţată de edil şi se întreabă ce se va întâmpla cu certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire deja emise de către Primăria Capitalei şi primăriile de sector şi dacă se vor acorda despăgubiri sau compensatii pentru daunele cauzate de suspendarea lucrărilor din domeniul privat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite