VIDEO Ponta şi Antonescu au făcut pace. Ponta: „Viitorul USL nu este în pericol“ Antonescu: „Discuţia de azi nu a fost o tragere la răspundere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ponta şi Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul

Şedinţa de urgenţă convocată de Victor Ponta şi Crin Antonescu, unde urma să se decidă soarta USL, s-a terminat într-o notă pozitivă. Liderii USL au  decis să-i mai dea o şansă alianţei de guvernare şi nu s-au avântat în declaraţii.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, la finalul şedinţei, că discuţia avută cu premierul Victor Ponta nu a fost "o tragere la răspundere", dimpotrivă.

„Nu am vorbit nimic despre PSD. Discuţia de azi cu premierul Ponta, contrar a ce vă imaginaţi, nu a fost o tragere la răspundere. Declaraţiile pe care le-am făcut le menţin şi mergem mai departe. Circulă formule vulgare, nu am legătură cu ele, îmi pare rău că unul din cei mai respectaţi senatori (n.r.: senatorul PSD Ilie Sârbu) înţelege prin guvernarea ţării acces la ciolan. Declaraţiile rămân paralele“, a explicat liberalul.

În ce priveşte proiectul descentralizării propuse de vicepremierul Liviu Dragnea, Antonescu a refuzat să comenteze, motivând că subiectul este "prea mare să îl percepem în sensul unei dispute".

 "Acesta e un subiect prea mare să îl percepem în sensul unei dispute. Când discutăm despre descentralizare nu putem să ne gândim câţi primari are unul, altul. Toţi refuzăm discuţia asta. Mâine avem această discuţie care va avea loc cu domnul Dragnea şi Iohannis strict pe acest subiect şi vom vedea la ce decizie ajung. Noi nu putem respinge iniţiativa domnului Dragnea, e colegul nostru, lucrăm împreună".

Sursa: Digi24

La rândul lui, preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a transmis un mesaj de pace: "Este momentul ca toate declaraţiile să le facem în interiorul USL, să nu creăm impresia că stăm să atacăm. Asta e speranţa cu care am venit şi cu care plec".

Sursa video: Digi24

Premierul Victor Ponta a abordat, în cadrul conferinţei comune de presă a liderilor USL, o serie de teme guvernamentale, dar şi pactul pe Justiţie propus de Crin Antonescu.

„La Parlament, am discutat solicitarea privitoare la o dezbatere în Senat, una parlamentară, nu simpozioane, legată de starea Justiţiei, lucru pe care îl voi propune", a arătat Ponta.

În opinia sa, însă, prioritar este proiectul descentralizării.

"Urgenţa este această formulă de descentralizare. Chiar mâine vom avea o discuţie. Din partea noastră, echipa de discuţii va fi condusă de Iohannis. Sigur, există şi alte lucruri. Discuţiile care vor urma despre legile electorale, alte chestiuni. Urgenţa este pregătirea bugetului, pentru că în funcţiile de deciziile pe care le vom lua referitor la descentralizare, toate trebuie să intre în construcţia bugetului“.

Ponta a mai spus că Poliţia Rutieră, cel puţin o perioadă, nu merge către autorităţile locale, ci rămâne în sistem centralizat. "Trebuie să asigurăm faptul că nu există abuzuri şi un sistem centralizat ne poate ajuta foarte mult“.

În ce priveşte proiectul noului Cod Rutier, prim-ministrul a subliniat că i-a informat pe cei prezenţi despre discuţiile avute cu ministrul de Interne Radu Stroe şi a anunţat că marţi va prezenta, în plenul Camerei Deputaţilor, stadiul actual al Acordului de Parteneriat 2014-2020. 

În ce priveşte declaraţiile sale referitoare la încetarea delegării procurorului Lucian Papici din funcţia de şef al Secţiei I a DNA, Ponta a admis că a  greşit.

"Nu trebuia să vorbesc despre persoane, dar trebuia să spun că este inacceptabil ca Băsescu să dea telefoane să spună să nu se aplice legea. Şi să mai spun că, atunci când se termină al doilea mandat, pleci acasă. Ai două mandate, Constituţia nu îţi dă voie să îl ai pe al treilea, la revedere! Îmi asum toate criticile (n.r.: lui Crin Antonescu) nu stă nimeni mai mult de două mandate. Ministrul Justiţiei face propuneri după aceea, nu se poate face o propunere pentru al treilea mandat. Restul, în afară de prevederi legale, sunt discuţii politice şi cu domnul Băsescu port oricând controverse politice. Cu domnul Antonescu, nu", a conchis Victor Ponta. 

După o săptămână în care au existat declaraţii dure atât din partea PSD, cât şi din partea PNL, Victor Ponta a afirmat astăzi că viitorul Uniunii nu este în pericol. Întrebat dacă viitorul alianţei se va tranşa în cadrul întâlnirii de astăzi, liderul social-democrat a dat asigurări că viitorul USL nu este în pericol.

În ce îl priveşte pe liderul PNL Crin Antonescu, acesta a vorbit despre avizul privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale. Antonescu a decis să le propună liberalilor să se abţină de la vot, pentru a nu exista un conflict de interese.

“Eu voi propune colegilor mei din PNL cel puţin să ne abţinem de la votul de azi. Să nu votăm ca fiind simbolic într-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lăsăm restului Senatului decizia şi în felul acesta nici nu se poate spune că îl socotim vinovat, ceea ce nu putem să-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu există – pe ce s-a înaintat – elemente pentru începerea urmăririi penale”, a declarat Antonescu la sediul USL.

La şedinţa de astăzi au participat liderul PSD Victor Ponta, preşedintele PNL Crin Antonescu, liderul conservator Daniel Constantin, dar şi vicepremierul Liviu Dragnea, Rareş Mănescu, liderul deputaţilor PNL Andrei Gerea, social-democratul Ilie Sârbu, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite