Victor Ponta: „Anul acesta vom face un nou sistem de salarizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta Foto Adevărul
Victor Ponta Foto Adevărul

Victor Ponta scrie pe Facebook că astăzi se împlineşte un an de când românii au ieşit în stradă şi, totodată, de când a început schimbarea reală în România.


„Astăzi marcăm un an de când românii au ieşit în stradă, în apărarea unui concetăţean de-al lor: Raed Arafat. În urma cu un an a început schimbarea reală din România, a fost startul unui lung şir de evenimente care ne-a dus pe noi toţi, ca naţiune, în punctul în care ne aflăm acum“, a afirmat premierul.

Ponta a mai scris că priveşte în urmă cu responsabilitate, ba, mai mult, că îşi va da silinţa să dovedească faptul că ştie să comunice cu oamenii şi că va face lucrurile transparent. „Fără curajul vostru, fără vocile voastre, nimic din ce s-a întâmplat în 2012 nu ar fi fost posibil. (...) Şi spun foarte clar: noi, cei aflaţi acum în funcţii de conducere, nu trebuie să fim ca ei. Şi nu vom fi ca ei! Am demonstrat şi vom continua să dovedim că suntem altfel, că nu promovăm aroganţa ca politică de stat, că suntem transparenţi, că ştim să comunicăm cu românii, că vă respectăm pe fiecare în parte, şi pe toţi laolalta“, a mai spus Ponta.

Premierul mai promite că va spune adevărul, întrucât românii au fost prea mult timp minţiţi. „Şi vom face tot ceea ce stă în puterea şi capacitatea noastră pentru a nu mai fi o ţara dezbinată, pentru a trăi, din nou, împreuna ca o naţiune unită“, a conchis premierul.

În această seară, de la ora 18.00, premierul Victor Ponta va susţine o conferinţă de presă în care va vorbi despre „starea naţiunii“.

„Joi voi prezenta nu bugetul de stat, pentru că pentru publicul larg că mă apuc să prezint capitole din buget nu cred că este soluţia bună, ci mai degrabă să prezint starea naţiunii, să arăt ce datorii avem din trecut, fără să încep să spun de vechea moştenire, ci pur şi simplu să prezint realitatea, să arăt ce lucruri putem să facem în actualul buget şi ce alte lucruri nu le putem face sau trebuie să le facem altfel“, a precizat Victor Ponta. 

În cadrul unei emisiuni difuzate de România TV, prim-ministrul a precizat că are în vedere un nou sistem de salarizare. 

“Anul acesta, vom face un alt sistem de salarizare, nu ştiu dacă se poate strânge totul într-o lege. Dacă nu o facem anul ăsta, nu cred că o mai facem. Vreau într-adevăr sã încercăm, nu o să reuşim niciodată să fie toată lumea mulţumită, dar să aşezăm puţin sistemul de salarizare cât de cât raportat la sistemul de valori, în sensul în care în continuare avem diferenţe uriaşe între cel mai mic şi cel mai mare salariu din zona bugetară, ceea ce este anormal şi, în al doilea rând, există diferenţe foarte mari între diverse categorii bugetare, între funcţionarii din companii de stat şi cei din educaţie sau din sănătate sau cei din administraţiile locale care au cele mai mici salarii'. 

Premierul a vorbit şi despre situaţia de la Consiliul Superior al Magistraturii, explicând că, în opinia sa, “ce se întâmplă la CSM este o bătălie de putere”. 

“Ca fost procuror, nu consider că alegerea CSM e ilegală. Eu am fost învăţat că sunt cel care propune şi decizia aparţine judecătorului. Dacă am fi chiar egali, de ce sunt mai mulţi judecători în CSM? E o bătălie de putere în interior, nu există influenţă politică”.

De asemenea,Victor Ponta a spus că singura influenţă politică din interiorul CSM este un judecător “de la PDL” şi a continuat spunând că “dacă vrei să ai opinii politice ca judecător, îţi dai demisia din magistratură şi intri într-un partid. Există doar un singur membru care are legătură cu politicul”. 

“Pentru preşedinte e important cine e procurorul general, cine e preşedintele CSM. Preşedintele ştie că trebuie să fie cu şefii. Problema e că justiţie cu adevărat o face procurorul ăla de la Olt, ăla de la Galaţi. Or, pentru acei oameni nu s-a întâmplat nimic în bine. Povestea cu marea reformă - ce s-a făcut? Tot nu se întâmplă nimic când vezi că pierzi cu dreptatea în mână. Reforma e să îţi pui oamenii tăi la vârf? Reforma îmi doresc să o facem la baza justiţiei.  Avem depuse de luni de zile zeci de plângeri despre fraude de miliarde de euro: Hidroelectrica, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De cei de la Hidroelectrica se ocupă cineva? De Poşta Română? Cred că sunt nemulţumit, la fel ca vreo 80% din populaţia României”, a conchis premierul. 

În altă ordine de idei, Ponta discutat şi despre introducerea impozitului forfetar şi a spus că acesta va fi aplicat “când doamna Grapini şi domnul Chiţoiu explică dacă e un lucru bun sau unul rău”.

“Dincolo de asta”, a continuat el,  “eu am înţeles că sunt unii care plătesc taxe şi unii mai deştepţi care nu plătesc nicio taxă şi strigă. Dacă e aşa cum am înţeles eu, îl introducem. Dacă afectează mediul de afaceri cinstit şi corect, nu îl introducem. Nu l-am în calcul la construirea bugetului actual”, a încheiat Victor Ponta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite