USR a atacat la CCR legea bugetului de stat pentru anul 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna şi parlamentarii USR FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei / Arhivă
Dan Barna şi parlamentarii USR FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei / Arhivă

USR a depus sesizarea privind Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Dan Barna a anunţat joi, la votul din plenul Parlamentului pentru bugetul de stat, că partidul din care face parte va ataca Legea la CCR. Membrii USR acuză că proiectul încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care principiul calităţii legii şi principiul egalităţii în faţa legii.

În sesizarea formulată, USR semnalează că „legea supusă controlului de constituţionalitate cuprinde o serie de reglementări sumare şi incomplete, de natură a afecta eficienţa actului normativ”. 

De asemenea, potrivit formaţiunii, legea încalcă „dispoziţiile art. 32 din Constituţia României privind dreptul fundamental la învăţătură, deoarece în cuprinsul acesteia nu au fost prevăzute sumele necesare pentru asigurarea transportului elevilor”. 

USR arată că „prin necuprinderea sumelor de bani pentru transportul local şi judeţean al elevilor, se aduce atingere drepturilor fundamentale prevăzute de art. 32 din Constituţia României, republicată, iar prin modul de redactare al Legii bugetului de stat se aduce atingere principiului legalităţii, fiind astfel încălcat art. 1 alin. (5) din Constituţia României, republicată”.

În sesizarea formulată, USR mai atrage atenţia asupra faptului că proiectul de lege încalcă principiul legalităţii, dar şi pe cel al bicameralismului, întrucât este adoptat un amendament ce modifică Legea organică privind finanţarea partidelor politice. Membrii USR argumentează că Legea nu poate fi modificată şi completată decât separat, mai întâi de către Senat şi apoi de către Camera Deputaţilor. 

Membrii USR mai atrag atenţia că este încălcat principiul egalităţii în faţa legii. „Prin eludarea mecanismelor şi algoritmului de distribuire instituite prin art. 32 şi art. 33 din Legea nr. 273/2006, alocarea pentru Municipiul Bucureşti a sumei de 1.500 lei/locuitor/an (sumă care a crescut arbitrar de la 1.350 lei/locuitor/an, cu mai mult de 11% faţă de prevederea similară din Legea bugetului de stat pe anul 2021) pentru bugetele locale, nediferenţiat pentru fiecare sector în parte, încalcă grav drepturile celui mai întins sector al Capitalei – Sectorul 1”, argumentează USR. 

Potrvit sesizării, „legea bugetului de stat pe anul 2022 este neconstituţională în ansamblul său, fiind încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţia României, de unde rezultă principiul legalităţii”. 

Parlamentul a adoptat, în plenul reunit de joi, proiectul de buget pentru anul 2022 şi proiectul de buget al asigurărilor sociale pentru anul 2022. În mod normal, proiectul ar merge la promulgare în două zile, dacă nu va fi atacat la CCR. Dan Barna, vicepreşedinte al USR, a anunţat că partidul său va ataca proiectele la Curtea Constituţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite