Kelemen, despre Certificatul Verde la locul de muncă: Este o problemă de constituţionalitate, fiind vorba de dreptul la muncă. A rămas să căutăm o soluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor FOTO Arhivă
Kelemen Hunor FOTO Arhivă

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, a declarat la RFI că liderii coaliţiei de guvernare au hotărât căutarea unei alte soluţii juridice în ceea ce priveşte proiectul ce introduce obligativitatea Certificatului Verde la locul de muncă, argumentând că, potrivit experţilor, actualul proiect de lege prezintă probleme de constituţionalitate şi ar putea fi atacat la CCR.

„Varianta aceea în care era prevăzut acest certificat de vaccinare, certificat verde a fost dată constituţionaliştilor şi ei au zis că este o problemă de constituţionalitate, fiind vorba de dreptul la muncă şi de aceea nu am mers mai departe (...). A rămas să căutăm o soluţie juridică ce satisface în acelaşi timp şi zona asta constituţională, dar corespunde şi cerinţelor medicale (...). Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituţională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru şi atunci suntem într-o situaţie şi mai şi”, a declarat liderul UDMR la RFI. 

În ceea ce priveşte disesiunile din coaliţie pe tema introducerii obligativităţii Certificatului Verde la locul de muncă, Kelemen Hunor a declarat că ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, îşi susţine un punct de vedere medical, despre care este convins că are dreptate, însă, potrivit constituţionaliştilor, este vorba despre un drept fundamental care nu poate fi îngrădit. 

 „Domnul ministru Rafila din punct de vedere medical susţine varianta introducerii certificatului verde la locul de muncă sau în cazul în care nu există sau nu doreşte persoana să fie vaccinată, pentru că nu poţi să obligi, atunci rămâne varianta testelor, tot ce dovedeşte că omul este sănătos. Ăsta este punctul lui de vedere medical, profesional, susţinut şi cu toate argumentele.(...) Rafila susţine cu argumente profesionale, medicale, poziţia lui şi sunt convins că are dreptate. Pe partea cealaltă şi cei care spun că fiind vorba despre un drept fundamental, nu poţi să-l îngrădeşti”, a mai completat vicepremierul. 

Întrebat dacă ar fi o soluţie să nu mai fie introduă obligativitatea certificatului la locul de muncă, vicepremierul a răspuns: „Da, e o variantă, bineînţeles, dar încă nu am luat o decizie, nu este o chestiune care poate fi decisă de la o zi la alta.

În ceea ce priveşte golirea proiectului de lege de conţinut prin renunţarea la introducerea obligativităţii Certificatului Verde la locul de muncă, Kelemen Hunor a declarat că există mai multe variante cu sancţiuni. 

„Bun, există multe variante cu sancţiuni, că te duci la locul de muncă, dar există sancţiuni, există o grămadă de restricţii, care oricum trebuie întărite şi introduse acolo unde nu sunt introduse, în ce situaţii trebuie să prezinţi dovada că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR, de la magazine până la mijloacele de transport în comun şi aşa mai departe. Deci se poate găsi, se pot căuta alte soluţii, cum au găsit şi alţii în diferite ţări din Europa, dar nu vreau să intru în speculaţii”, a mai declarat liderul UDMR. 

Vicepremierul a subliniat însă că trebuie privită şi nervozitatea care există în societate, în acest moment, în legătură cu introducerea Certificatului Verde la locul de muncă şi găsită o soluţie care să nu o amplifice. 

„Important este să încercăm să găsim o soluţie care pe de o parte corespunde cerinţelor medicale, pe de altă parte acoperă tot ce înseamnă drepturile constituţionale, dar în acelaşi timp ne ajută să nu amplificăm această nervozitate în societate, că există şi o nervozitate, trebuie să vedem şi acest lucru. Să vedem, poate săptămâna viitoare va exista o soluţie din punct de vedere juridic acceptabilă”, a mai completat Klemen. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite